Aπαντήσεις για το τι οδήγησε στον θάνατο το τριών ετών κοριτσάκι που άφησε την τελευταία του πνοή στο «Ιπποκράτειο» Θεσσαλονίκης, έπειτα από δύο εβδομάδες νοσηλείας στο «Παπαγεωργίου», ζητεί η οικογένειά του.
Το παιδί εισήχθη στο «Παπαγεωργίου» τη Μεγάλη Τρίτη με πρήξιμο στον αστράγαλο και πόνο στο χέρι και το Σάββατο μεταφέρθηκε στο «Ιπποκράτειο», όπου παρά τις προσπάθειες των γιατρών, μέσα σε λίγες ώρες κατέληξε.
Στο «Παπαγεωργίου» το κορίτσι εξετάστηκε από τέσσερις ειδικότητες γιατρών, υπεβλήθη σε τρεις υπέρηχους καρδιάς, τέσσερις αξονικές και τέσσερις ακτινογραφίες. Οι εξετάσεις της μικρής εστάλησαν και στο ΑΧΕΠΑ όπου τις είδαν παιδοογκολόγοι.
Αίσθηση προκαλεί επίσης το γεγονός ότι κανένα εκ των δύο νοσοκομείων δεν εξέδωσε επίσημη ανακοίνωση για τα αίτια θανάτου του παιδιού, ενώ ακόμη δεν έχει παραδοθεί στον ιατροδικαστή ούτε το ενημερωτικό σημείωμα από το πρώτο νοσοκομείο για την πορεία της νοσηλείας του.
Κατά πληροφορίες από τη νεκροψία-νεκροτομή που διενεργήθηκε την Τρίτη στην ιατροδικαστική υπηρεσία του ΑΠΘ, δεν βρέθηκε σαφής αιτία θανάτου. Διαπιστώθηκε πνευμονικό και εγκεφαλικό οίδημα, ενώ περισσότερα στοιχεία αναμένονται από τις ιστολογικές εξετάσεις.
«Δεν μπορούμε να το πιστέψουμε. Είναι αδιανόητο αυτό που συνέβη. Τι ήταν αυτό; Δεν μπορώ να το πιστέψω. Δεν γνωρίζουμε τίποτα για το τι πραγματικά έγινε, τίποτα. Γι’ αυτό κινηθήκαμε νομικά, ώστε να μάθουμε την αλήθεια», δήλωσε στο ThessToday.gr η μητέρα του κοριτσιού, αδυνατώντας να πιστέψει ότι κάτι που φαινόταν ως μια απλή περιπέτεια υγείας, κατέληξε στον χαμό του παιδιού της.
«Θα ζητηθούν ευθύνες. Δεν ξέρουμε καν τίποτα, ακόμη. Το θέμα όμως δεν θα σταματήσει εδώ», ξέσπασε η γιαγιά της μικρής. «Δεν μπορούμε να πιστέψουμε αυτό που έγινε και γιατί καθυστέρησαν τόσο πολύ οι γιατροί, λόγω Πάσχα». «Θα ξεψαχνιστούν όλα. Δεν θα μείνει τίποτα κρυφό. Είναι τραγικό, πιο τραγικό δεν γίνεται».
Η οικογένεια του κοριτσιού κατέθεσε μήνυση κατά παντός υπευθύνου, ενώ όρισε και δική της πραγματογνώμονα-τεχνική σύμβουλο. «Δεν έχουμε πλήρη ιατρικό φάκελο, το μόνο που γνωρίζουμε είναι ότι το παιδί υπέστη εγκεφαλικό πνευμονικό οίδημα», ανέφερε η τεχνική σύμβουλος της οικογένειας, Κατερίνα Αποστολίδου.
Παρέμβαση υπήρξε και από τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη, που ζήτησε τη διενέργεια έρευνας για τις συνθήκες νοσηλείας του παιδιού στο «Παπαγεωργίου».
Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό που εξετάζεται τώρα είναι το κορίτσι να είχε αγγειίτιδα, λόγω νόσησης με Covid-19, και να της προκάλεσε μετά πολυοργανική ανεπάρκεια.
«Αγγειίτιδα σημαίνει πως φλεγμαίνουν ορισμένα αγγεία, πρέπει να δούμε ποια είναι αυτά, σε ποια όργανα εμφανίζονταν αυτές οι αλλοιώσεις και τι προβλήματα προκάλεσαν», σημείωσε σε δηλώσεις του στο Mega o ιατροδικαστής Δημήτρης Γαλεντέρης, επιβεβαιώνοντας παράλληλα ότι μπορεί να είναι σύμπτωμα του κορονοϊού.
«Aκόμα είναι πάρα πολύ νωρίς», τόνισε από την πλευρά της στο ίδιο κανάλι η τεχνική σύμβουλος της οικογένειας, Κατερίνα Αποστολίδου, «στο νοσοκομείο γινόταν διερεύνηση η οποία δεν ολοκληρώθηκε. Στο νοσοκομείο από την νεκροτομή δεν μας διαφώτισαν. Νεκροτομικά δεν βρήκαμε κάποια σαφή αιτία. Ακόμα δεν έχω παραλάβει τον ιατρικό φάκελο της μικρής για να δούμε τι έγινε και μέσα στο νοσοκομείο. Στο Νοσοκομείο “Παπαγεωργίου” είχε ένα πρήξιμο στους αστραγάλους και πονούσε το χέρι του, αλλά είχε και χαμηλό πυρετό. Το εξέτασε και ορθοπεδικός αλλά δεν βρήκε κάτι. Στην πορεία της νοσηλείας εμφάνισε και ένα εξάνθημα. Δεν πήρε ποτέ εξιτήριο το παιδί, τις τελευταίες μέρες επιδεινώθηκε η κατάστασή του, γι’ αυτό πήγε στο Ιπποκράτειο».
«Εχουν ληφθεί δείγματα για ιστολογικές, βιοχημικές και τοξικολογικές εξετάσεις και ενδεχομένως να ρίξουν φως. Τα συμπτώματα που μου περιέγραψαν οι γονείς παραπέμπουν στη νόσο Καβασάκι, η οποία δεν είναι θανατηφόρος. Ωστόσο, οι γιατροί δεν είχαν καταλήξει σε ακριβή διάγνωση. Είναι θέμα του νοσοκομείου πότε θα δώσει τον φάκελο στους γονείς», συμπλήρωσε.
Σε δηλώσεις του στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ο διευθυντής ΜΕΘ του Νοσοκομείου «Παπανικολάου», Νίκος Καπραβέλος, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο κάποιας αρτηρίτιδας ή νόσου Καβασάκι.
«Ενα τρίχρονο κοριτσάκι για εμάς είναι τα πάντα», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Καπραβέλος, επισημαίνοντας ότι η υπόθεση είναι πολύ στενόχωρη και πολύ δύσκολη για όλους και ότι χρειάζεται πολύ προσεκτική προσέγγιση.
Οπως είπε, τόσο το «Ιπποκράτειο» όσο και το «Παπαγεωργίου» είναι νοσοκομεία υψηλών προδιαγραφών, με πολλά διαγνωστικά μέσα, και δεν υπάρχει κάτι που θα μπορούσαν να ζητήσουν οι γιατροί αλλά δεν το ζήτησαν.
Και ο ίδιος –σημείωσε– έχει βρεθεί πολλές φορές στην καριέρα του στη στενόχωρη θέση να ζητήσει τη βοήθεια της ιατροδικαστικής υπηρεσίας προκειμένου να βγάλει άκρη.
Οπως εξήγησε, τα συμπτώματα του πρηξίματος στα πόδια και του πυρετού, με τα οποία εισήχθη στο νοσοκομείο το παιδί, οδηγούν σε διαφορική διάγνωση πολλών ασθενειών, έγιναν πολλές εξετάσεις από τους συναδέλφους του, αλλά εκ των γεγονότων φαίνεται ότι δεν κατάφεραν να βγάλουν μια συγκεκριμένη διάγνωση, ενώ ούτε η ιατροδικαστική υπηρεσία βρήκε κάτι συγκεκριμένο.
Αυτή τη στιγμή, συνέχισε, μελετώνται σπάνιες περιπτώσεις που περιγράφονται στη βιβλιογραφία, αν επρόκειτο για κάποιας μορφής αρτηρίτιδα ή νόσο Καβασάκι, όμως τίποτα αυτή στιγμή δεν προδικάζει το αποτέλεσμα, καθώς οι εξετάσεις και οι έρευνες συνεχίζονται.