O Μακρόν με τον Σολτς στο επίσημο δείπνο που παρέθεσε το βράδυ της Κυριακής ο γερμανός πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ | Photo by Bernd von Jutrczenka/picture alliance via Getty Images
Επικαιρότητα

Aρθρο Σολτς – Μακρόν στους FT: «Θνητή» η Ευρώπη μπροστά στη ρωσική επιθετικότητα

«Κοιτάζοντας πίσω τις προκλήσεις της τελευταίας πενταετίας -είτε είναι η πανδημία, ο συνεχιζόμενος ρωσικός επιθετικός πόλεμος κατά της Ουκρανίας ή οι αυξανόμενες γεωπολιτικές αλλαγές- είναι σαφές: η Ευρώπη βιώνει το Zeitenwende (σημείο καμπής) της», έγραψαν οι δύο ηγέτες
Protagon Team

O γαλλογερμανικός άξονας, ή έστω το «ζευγάρι», όπως το χαρακτήρισε ο Εμανουέλ Μακρόν, είναι εδώ. Ο γερμανός καγκελάριος Oλαφ Σολτς συνυπέγραψε τα λεγόμενα του γάλλου προέδρου, ο οποίος σε δραματικούς τόνους προειδοποίησε ότι η Ευρώπη είναι «θνητή» μπροστά στη ρωσική επιθετικότητα.

«Δεν μπορούμε να θεωρούμε δεδομένα τα θεμέλια πάνω στα οποία έχουμε χτίσει τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής μας και τον ρόλο μας στον κόσμο», έγραψαν οι δύο ηγέτες σε ένα κοινό άρθρο τους που δημοσιεύτηκε στους Financial Times.

«Η Ευρώπη μας είναι θνητή και πρέπει να ανταποκριθούμε στην πρόκληση», επισημαίνουν στο άρθρο, που δημοσιεύτηκε ενώ ο γάλλος πρόεδρος βρισκόταν σε επίσκεψη στη Γερμανία.

Ο Μακρόν επίσης συνυπέγραψε την ορολογία του Σολτς περί ενός «σημείου καμπής»: ως τέτοιο περιέγραψε ο καγκελάριος την ιστορική μετατόπιση της Γερμανίας στην άμυνα, η οποία την οδήγησε να ενισχύσει μαζικά τις στρατιωτικές δαπάνες μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

«Κοιτάζοντας πίσω τις προκλήσεις της τελευταίας πενταετίας –είτε είναι η πανδημία, ο συνεχιζόμενος ρωσικός επιθετικός πόλεμος κατά της Ουκρανίας ή οι αυξανόμενες γεωπολιτικές αλλαγές– είναι σαφές: η Ευρώπη βιώνει το Zeitenwende (σημείο καμπής) της», έγραψαν οι ηγέτες.

Οι ηγέτες συνεχίζουν να εκθέτουν τις ιδέες τους για την κατεύθυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη θητεία μετά τις επικείμενες εκλογές της ΕΕ στις 9 Ιουνίου.

Μεταξύ των ζητημάτων που προτάθηκαν από τον Μακρόν και τον Σολτς ήταν η ανάγκη εμβάθυνσης της ενιαίας αγοράς της ΕΕ και ενίσχυσης των επενδύσεων, με ταυτόχρονη μείωση της εξάρτησης του μπλοκ από τους εμπορικούς εταίρους για βασικές προμήθειες.

Οι κοινές δηλώσεις έρχονται μετά από μια περίοδο εντάσεων μεταξύ των ηγετών των δύο μεγαλύτερων δυνάμεων της ΕΕ. Υπενθυμίζεται ότι Σολτς και Μακρόν είχαν συγκρουστεί για τη σωστή προσέγγιση στον πόλεμο στην Ουκρανία, με τον Γάλλο πρόεδρο να έχει έναν πιο έντονο τόνο κατά της Ρωσίας.

Τα ζεύγη Μακρόν και Σταϊνμάγερ κατά την επίσκεψή τους στο συγκλονιστικό μνημείο για τα θύματα του Ολοκαυτώματος στο Βερολίνο. (EPA/CLEMENS BILAN)

Οι ηγέτες της Γαλλίας και της Γερμανίας θα συναντηθούν την Τρίτη (28/5) στο Meseberg, κοντά στο Βερολίνο, για μια κοινή συνάντηση υπουργών, κατά την τρίτη ημέρα της επίσκεψης Μακρόν στη Γερμανία.

Μακρόν: «Απέναντι στη ρωσική απειλή, η Ευρώπη πρέπει να μεριμνήσει η ίδια για την άμυνά της»

«Η Ευρώπη βρίσκεται σε μια πρωτόγνωρη στιγμή της ιστορίας της που την υποχρεώνει να μεριμνήσει μόνη της για την άμυνα και την ασφάλειά της, απέναντι κυρίως σε μια Ρωσία που θα είναι εδώ αύριο, μεθαύριο», υπογράμμισε ο Εμανουέλ Μακρόν.

«Δεν θα αλλάξουμε τη γεωγραφία με τη Ρωσία, η οποία σήμερα απειλεί την ασφάλειά μας και έχει επιτεθεί στην Ουκρανία», δήλωσε σε ομιλία του προς νεαρούς Ευρωπαίους στη Δρέσδη της ανατολικής Γερμανίας, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη.

«Όλα αυτά τα χρόνια η Ευρώπη σίγουρα υπολόγιζε στον Αμερικανό σύμμαχο, ο οποίος εξακολουθεί και σήμερα να είναι ο πρώτος προμηθευτής όπλων της Ουκρανίας για να τη βοηθήσει να απωθήσει τη Ρωσία που της επιτίθεται. Έχουμε το δικαίωμα, ακόμη και το καθήκον να πούμε στον εαυτό μας πόσο τυχεροί είμαστε που έχουμε αυτούς τους συμμάχους. Ωστόσο, είναι λογικό να τους ζητούμε να καταβάλουν ολοένα και περισσότερες προσπάθειες;» είπε ακόμη, συνηγορώντας εκ νέου και σθεναρά υπέρ μιας Ευρώπης που παίρνει την άμυνά της στα χέρια της.

«Εμείς οι Ευρωπαίοι θέλουμε διαρκή ειρήνη, δηλαδή την ειρήνη που οι Ουκρανοί – γιατί θα τους έχουμε επιτρέψει να υπερασπιστούν τη χώρα τους – θα έχουν επιλέξει και διαπραγματευτεί», και η οποία δεν θα είναι μια «συνθηκολόγηση».

«Πρέπει να σκεφτούμε την άμυνά μας, ως σύμμαχος στους κόλπους του ΝΑΤΟ, να το κάνουμε ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και ως μέλος της ευρωπαϊκής πολιτικής κοινότητας», ανέφερε ο Μακρόν.

«Η πραγματική ενοποίηση της Ευρώπης θα είναι μια Ευρώπη που ξέρει να σκέφτεται μόνη της και για την ίδια το κοινό της πλαίσιο της ασφάλειας και της άμυνας και αυτό είναι η πρόκληση των χρόνων που έρχονται», σημείωσε.

Ο γάλλος πρόεδρος προειδοποίησε παράλληλα για τους κινδύνους της Ακροδεξιάς για τη δημοκρατία στην Ευρώπη λιγότερο από δύο εβδομάδες πριν από τις ευρωεκλογές.

«Ας κοιτάξουμε γύρω μας το έντονο ενδιαφέρον για τα αυταρχικά καθεστώτα, ας κοιτάξουμε γύρω μας την ανελεύθερη χρονική στιγμή που βιώνουμε», είπε.

«Η Ακροδεξιά, αυτός ο δυσμενής άνεμος φυσά στην Ευρώπη, αυτό είναι μια πραγματικότητα, λοιπόν ας αφυπνιστούμε!» υπογράμμισε.

Στην αρχή της επίσκεψής του την Κυριακή, ο Μακρόν ανέφερε ότι η δημοκρατία βρίσκεται σε «κρίση», πιεσμένη από την «άνοδο» των άκρων και μια «γοητεία για τον αυταρχισμό»