Αυτό το «Wenger Out», που εδώ και πολλές εβδομάδες δονεί την ατμόσφαιρα του «Εμιρεϊτς», ο Αρσέν Βενγκέρ μπορεί να το συνήθισε. Να μην τον ενοχλεί, πια. Αλλά, η πραγματική δοκιμασία για έναν προπονητή αρχίζει όταν η «γιούχα» γίνεται «καζούρα». Περίπου είκοσι λεπτά πριν από τη λήξη του αγώνα (Κρίσταλ Πάλας – Αρσεναλ 3-0), στο «Σέλχαρστ Παρκ», οι οπαδοί των γηπεδούχων -μεθυσμένοι από την πρώτη εντός έδρας νίκη της ομάδας τους επί των «Κανονιέρηδων» έπειτα από 39 χρόνια- άρχισαν να τραγουδούν: «Βενγκέρ, θέλουμε να μείνεις». Από το μικρό τμήμα της εξέδρας που είχαν καταλάβει οι φίλοι της Αρσεναλ, ακουγόταν το δικό τους… σουξέ, «Φτάνει πια, Βενγκέρ φύγε», το οποίο κυκλοφόρησε και σε φέιγ-βολάν. Ανάμεσα στα αντικρουόμενα συνθήματα ο αλσατός τεχνικός προσπαθούσε να δείχνει ατάραχος, όμως η αμηχανία ήταν ζωγραφισμένη στο πρόσωπό του.
Χθες (Δευτέρα) βράδυ, οι αποδοκιμασίες των οπαδών της Αρσεναλ ανέβηκαν πίστα. Η… μπάλα πήρε και τους παίκτες, τους οποίους «έκραξαν» ανελέητα. τους παίκτες! Πρώτος «τα άκουσε» ο Μπεγιερίν, όταν έτυχε να πλησιάσει στις κερκίδες τους. «You’re not fit to wear the shirt», του φώναζαν. Δηλαδή, «δεν σας αξίζει να φοράτε αυτήν τη φανέλα». Μετά το ματς είχε τη… φαεινή ιδέα να πάει προς το μέρος τους για να απολογηθεί, για την άθλια εμφάνιση της ομάδας. Του είπαν πράγματα που δεν γράφονται. Καθώς οι συμπαίκτες του κατευθύνονταν προς τα αποδυτήρια, άκουσαν ύβρεις ασυνήθιστες για αγγλικό γήπεδο, τις οποίες οι έξαλλοι πανηγυρισμοί των γηπεδούχων δεν κατάφεραν να σκεπάσουν. Αργότερα, κατά την αποχώρηση της Αρσεναλ από το «Σέλχαρστ Παρκ», ο Βενγκέρ και οι παίκτες του… τρόμαξαν να ανέβουν στο πούλμαν, που ήταν περικυκλωμένο από αγανακτισμένους οπαδούς.
Γιατί τόση ένταση; Επειδή οι «Κανονιέρηδες» έκαναν ακόμα ένα τραγικό παιχνίδι εφέτος και κατέρριψαν αρνητικά ρεκόρ δεκαετιών. Αυτή ήταν η τέταρτη διαδοχική τους ήττα εκτός έδρας -κάτι που δεν είχε ξανασυμβεί στα χρόνια του Βενγκέρ (από το 1996)- και η πρώτη φορά έπειτα από 88 χρόνια (από τον Απρίλιο του 1929) που δέχονται τουλάχιστον τρία γκολ σε τέσσερις σερί αγώνες πρωταθλήματος. Το χειρότερο είναι πως η Αρσεναλ μάλλον θα πρέπει να ξεχάσει το Champions League της επόμενης σεζόν, όπως παραδέχτηκε και ο ίδιος ο Βενγκέρ: «Πλέον, η τετράδα είναι κάτι πολύ δύσκολο». Οι Λονδρέζοι ισοβαθμούν με την Εβερτον στην έκτη θέση, και απέχουν τρεις βαθμούς από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, επτά από τη Μάντσεστερ Σίτι (έχουν ματς λιγότερο) και εννέα από τη Λίβερπουλ (έχουν δύο ματς λιγότερα). Αλλά είναι η αγωνιστική τους εικόνα, περισσότερο, αυτή που δείχνει ότι -τελικώς- θα χάσουν το… τρένο, για πρώτη φορά με τον Αλσατό στο τιμόνι τους. Πάλι καλά που, εφέτος, παίρνει ευρωπαϊκό «εισιτήριο» (για τον τρίτο προκριματικό γύρο του Europa League) και η έβδομη ομάδα της τελικής κατάταξης…
Στη συνέντευξη Τύπου, μετά τον αγώνα, η πιο δημοφιλής ερώτηση προς τον Βενγκέρ ήταν, βεβαίως, εάν σκοπεύει να δουλέψει στον σύλλογο και την επόμενη σεζόν. Σιγά μην απαντούσε: «Ειλικρινά, είμαι τόσο απογοητευμένος. Ο τρόπος που χάσαμε το ματς είναι πολύ απογοητευτικός. Ειδικά τώρα, δεν είναι η κατάλληλη στιγμή να μιλήσω για μένα». Κι όμως, παρά τα χάλια της Αρσεναλ (τα τελευταία 21 χρόνια, ποτέ δεν βρέθηκε τόσο χαμηλά στη βαθμολογία τον Απρίλιο), τα βρετανικά ΜΜΕ παρουσιάζουν την παραμονή του ως το επικρατέστερο σενάριο. Γράφουν ότι ο εκτελεστικός διευθυντής της λονδρέζικης ομάδας, Ιβάν Γκαζίδης, επιθυμεί την επέκταση της συνεργασίας με τον 68χρονο τεχνικό για δύο χρόνια, αλλά υπό έναν όρο: να δεχτεί, ο Βενγκέρ, να προσληφθεί ένας αθλητικός διευθυντής που θα βοηθήσει στη στελέχωση του ρόστερ της επόμενης σεζόν.
Με αυτόν τον τρόπο η διοίκηση της Αρσεναλ επιδιώκει να κρατήσει κοντά της τον άνθρωπο που κάθε χρόνο γεμίζει ασφυκτικά τα ταμεία της και, παραλλήλως, να δημιουργήσει μια νέα, πιο ανταγωνιστική ομάδα, υπό την επίβλεψη ενός άλλου προπονητή, αφού στον συγκεκριμένο τομέα ο Αλσατός έχει αποτύχει παταγωδώς τα τελευταία χρόνια. Τα σχετικά δημοσιεύματα υποστηρίζουν, μάλιστα, πως η Αρσεναλ είναι αποφασισμένη να μην απολύσει τον Βενγκέρ, ακόμη κι αν δεν καταφέρει να βγάλει την ομάδα στο Champions League. Αρκεί εκείνος να συμφωνήσει με τις αλλαγές στο τεχνικό επιτελείο, κάτι που εδώ και 21 χρόνια αρνείται πεισματικά.
Για την Κρίσταλ Πάλας, αυτό το 3-0 ήταν ένα τεράστιο βήμα προς την παραμονή της στην Premier League. Ανέβηκε στους +6 βαθμούς από τη Σουόνσι (και τη ζώνη του υποβιβασμού), έχοντας ένα ματς λιγότερο από τη Χαλ και τη Σουόνσι που βρίσκονται ακριβώς από κάτω. Ο Σαμ Αλαρντάις την έχει μεταμορφώσει, και με πέντε νίκες στα έξι τελευταία παιχνίδια (όσες είχε πετύχει στα προηγούμενα 24) την οδηγεί μακριά από τις περιπέτειες. Οχι τυχαία, η αναγέννηση της Πάλας συνέπεσε με την άφιξη του Λούκα Μιλιβόγεβιτς στο Λονδίνο. Χθες, πάλι ήταν «σούπερ». Πέτυχε και το πρώτο του γκολ στην Premier League (το 3-0 στο 68′), με πέναλτι που κακώς σφύριξε ο διαιτητής Ολιβερ σε μια παραπλανητική βουτιά του Τάουνσεντ.
«Ο Αλαρντάις τον ήθελε τόσο πολύ στην Κρίσταλ Πάλας, που έπεισε τη διοίκηση να δαπανήσει ένα τεράστιο ποσό, σε μια μετεγγραφική περίοδο γεμάτη ρίσκο. Κάτι ήξερε…», έγραψε πριν από λίγες μέρες ο αγγλικός Τύπος για τον σέρβο πρώην μέσο του Ολυμπιακού, που στο 82ο λεπτό αντικαταστάθηκε για να ζήσει ένα πρωτοφανές standing ovation από τους οπαδούς των γηπεδούχων. Πάντως, ο Μιλιβόγεβιτς πίκρανε τον παλιό του προπονητή στον Πειραιά, τον Μάρκο Σίλβα. Επειδή η Πάλας άφησε τη νέα του ομάδα, τη Χαλ, να παλεύει με τη Σουόνσι (κυρίως) και τη Μίντλεσμπρο για την αποφυγή του υποβιβασμού, ενώ απομένουν έξι αγωνιστικές για το φινάλε της Premier League.
Το επόμενο παιχνίδι της Αρσεναλ, πάλι εκτός έδρας, είναι προγραμματισμένο για την προσεχή Δευτέρα (17/4), με αντίπαλο την καταδικασμένη σε υποβιβασμό Μίντλεσμπρο. Την ομάδα με τις λιγότερες νίκες στην εφετινή Premier League (έχει κερδίσει μόνο σε τέσσερα από τα 31 ματς που έχει δώσει). Εάν ο Βενγκέρ… καταφέρει να χάσει κι απ’ αυτούς, τα σχέδια της διοίκησης μπορεί να ανατραπούν από τους αγανακτισμένους οπαδούς.