Τέσσερα «όχι» εισέπραξε ο Αλέξης Τσίπρας για την ονομασία «Μακεδονία του Ιλιντεν» | IntimeNews
Επικαιρότητα

Αρνητική η αντιπολίτευση στο «Μακεδονία του Ιλιντεν»

Κυριάκος Μητσοτάκης, Φώφη Γεννηματά, Δημήτρης Κουτσούμπας και Βασίλης Λεβέντης απέρριψαν την ονομασία που βρίσκεται στο τραπέζι για την ΠΓΔΜ. Επιφυλακτικός ο Σταύρος Θεοδωράκης
Protagon Team

Τέσσερα «όχι» εισέπραξε ο Αλέξης Τσίπρας, για την ονομασία «Μακεδονία του Ιλιντεν», κατά την ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών για τις εξελίξεις στο Σκοπιανό. Πολλοί πάντως θεωρούν ότι αυτή η πρόταση-έκπληξη που έπεσε στο τραπέζι από τον Ζόραν Ζάεφ κατά τη συνάντησή του με τον κ. Τσίπρα την Πέμπτη και η διαρροή της από φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ μία ημέρα αργότερα, λειτουργεί ως «λαγός» για μια άλλη, λιγότερο ιστορικά αιχμηρή λύση (Νόβα Ματσεντόνια;).

Σε κάθε περίπτωση στις διαδοχικές τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε από το πρωί του Σαββάτου ο Αλέξης Τσίπρας με τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης εισέπραξε αρνητικές απαντήσεις για το «Μακεδονία του Ίλιντεν» τόσο από τον Δημήτρη Κουτσούμπα όσο και από τη Φώφη Γεννηματά και τον Βασίλη Λεβέντη. Επιφυλακτικός εμφανίστηκε και ο Σταύρος Θεοδωράκης.

Σημειώνεται πως ο πρωθυπουργός συναντήθηκε και ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας λίγο μετά τις 9:30 το πρωί.

Αναλυτικά:

Κουτσούμπας: «Εθνοτικό το Ίλιντεν στο όνομα»

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Κουτσούμπας ξεκαθάρισε στον Αλέξη Τσίπρα πως το Κομμουνιστικό Κόμμα απορρίπτει το όνομα στο οποίο περιλαμβάνεται ο όρος Ίλιντεν καθώς, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, «ακόμη κι αν είχαν λυθεί όλα τα ζητήματα και υπήρχε συνταγματική αναθεώρηση στα Σκόπια, η συγκεκριμένη ονομασία αποτελεί εθνοτικό και όχι γεωγραφικό προσδιορισμό κάτι το οποίο αποτελεί και βασική προϋπόθεση για την αλλαγή του ονόματος των Σκοπίων».

Γεννηματά: «Απολύτως αρνητικοί στην ονομασία Ίλιντεν»

Ο κ. Τσίπρας είπε στην Φώφη Γεννηματά ότι η κυβέρνηση δεν έχει υιοθετήσει την ονομασία Ιλιντεν διότι με βάση τη σειρά της διαπραγμάτευσης πρέπει να υπάρχει πρώτα συμφωνία για το erga omnes και την αλλαγή του Συντάγματος.

Η κυρία Γεννηματά του είπε ότι είναι απολύτως αρνητική στην ονομασία Ίλιντεν. Πρέπει να υπάρχουν εγγυήσεις για τον αλυτρωτισμό. Να γίνει αναθεώρηση του Συντάγματος και ονομασία erga omnes με γεωγραφικό προσδιορισμό.

Θεοδωράκης: «Διατηρούμε επιφυλάξεις για το νέο όνομα»

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Ποτάμι και ο Σταύρος Θεοδωράκης σημείωσε: «έχουμε επιφυλάξεις για το νέο όνομα που έπεσε στο τραπέζι. Όλα θα εξαρτηθούν από το πώς θα διαμορφωθεί η τελική πρόταση. Θα περιμένουμε την τελική συμφωνία και σε κάθε περίπτωση πρέπει να συνεδριάσουν και τα όργανα του ΚΙΝΑΛ για να  έρθει επίσημη τοποθέτηση».

Λεβέντης: «Το Ίλιντεν χειρότερο από τα υπόλοιπα ονόματα»

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Λεβέντης είπε στον Πρωθυπουργό ότι το Ίλιντεν είναι χειρότερο ακόμη και των άλλων ονομάτων που έχουν πέσει στο τραπέζι. Εκτιμά ότι το Ίλιντεν έπεσε για να «καεί» και εκτίμησε ότι αυτό που θα επικρατήσει είναι το Nova Macedonia. Ο ίδιος προτείνει το σκέτο Σκόπια. Εκτιμά, από το κλίμα της επικοινωνίας, ότι μέχρι τις 25 Ιουνίου θα έχουν κλείσει όλα και οι Σκοπιανοί θα τρέξουν πολύ γρήγορα τις διαδικασίες. Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Τσίπρας του είπε ότι εφόσον αποδεχτούν οι Σκοπιανοί  όλες τις εθνικές κόκκινες γραμμές είναι μια ιστορική ευκαιρία.

Ανακοίνωση από το Μέγαρο Μαξίμου

Στην ανακοίνωσή του το Μέγαρο Μαξίμου υπογραμμίζει πως ο πρωθυπουργός, κατά την επικοινωνία του με τους πολιτικούς αρχηγούς, τόνισε ότι η συνταγματική αναθεώρηση είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την λύση του ζητήματος με τα Σκόπια.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τους πολιτικούς αρχηγούς, προκειμένου να τους ενημερώσει για την πορεία των διαπραγματεύσεων στο ονοματολογικό της ΠΓΔΜ.

Κατά την ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών, ο Πρωθυπουργός επανέλαβε την πάγια θέση της κυβέρνησης για αναζήτηση μιας βιώσιμης συμφωνίας, στην εθνική γραμμή της σύνθετης ονομασίας με ισχύ για όλες τις χρήσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε την απαραίτητη προϋπόθεση για Συνταγματική Αναθεώρηση στη γείτονα, η οποία θα εξαλείψει κάθε μορφή αλυτρωτισμού, αλλά και την ανάγκη υλοποίησης της Συνταγματικής Αναθεώρησης ως βασική προϋπόθεση για ένταξη σε διεθνείς οργανισμούς.

Τέλος, ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς σε σχέση με την ονοματολογία, πως θέση της κυβέρνησης είναι να μην προχωρήσει σε ειδικότερες συζητήσεις, εφόσον δεν έχουν πρώτα εκπληρωθεί οι παραπάνω προϋποθέσεις».