Στη δευτερογενή αγορά η απόδοση του 10ετούς ομολόγου είχε πρόσκαιρα υποχωρήσει στο 0,73% | ΙΝΤΙΜΕ NEWS
Επικαιρότητα

«Γιογιό»: Επεσαν και ανέβηκαν οι αποδόσεις των ομολόγων

Από το ιστορικό ρεκόρ της αρνητικής απόδοσης του πενταετούς η αγορά πέρασε στο φαινόμενο «γιογιό», έτσι οι τίτλοι ανέβηκαν και πάλι
Protagon Team

Στην αγορά των ομολόγων η καλή είδηση του επικειμένου εμβολίου για τον κορονοϊό αναπτέρωσε τις επενδυτικές ελπίδες μεν, ότι θα περιοριστούν οι οικονομικές ζημίες από την πανδημία, όμως τελικά πίεσε τα ελληνικά ομόλογα.

Σημειώθηκε το φαινόμενο «γιογιό» (του παιχνιδιου), δηλαδή είχαμε σκαμπανεβάσματα.

Στην αρχή οι ελληνικοί τίτλοι είχαν υποχωρήσει σε νέο ιστορικό ρεκόρ, με την απόδοση του 5ετούς ομολόγου να γίνεται πρώτη φορά αρνητική. Ωστόσο, από τις τιμές της μεσημβρίας της Δευτέρας (όταν η απόδοση του 10ετούς ομολόγου είχε υποχωρήσει στο 0,73%, από 0,80% που κυμαίνονταν την Παρασκευή, και η απόδοση του 5ετούς ομολόγου έφθασε σε αρνητικό επίπεδο, στο -0,005%) η διακύμανση το απόγευμα είχε αυξηθεί στο 0,867% για το 10ετές και στο + 0,090% για το πενταετές.

Τα νέα ιστορικά χαμηλά επίπεδα αρχικής απόδοσης των ομολόγων αποδόθηκαν και στο γεγονός ότι ο οίκος Moody’s, την περασμένη Παρασκευή, αναβάθμισε την ελληνική οικονομία κατά μία βαθμίδα, εκτιμώντας τις συνεχιζόμενες μεταρρυθμίσεις που προωθεί η ελληνική κυβέρνηση, αλλά και στις μαζικές αγορές ελληνικών ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Η πρόσκαιρη πτώση της απόδοσης του πενταετούς κάτω από το 0%, πάντως, ήταν πράγματι ένα ιστορικό ρεκόρ.