Δεν υπάρχει κανένα εμπόδιο στις ρωσικές εξαγωγές αερίου προς την Ευρώπη μέσω του Nord Stream 1 εκτός από τα προβλήματα που προκάλεσαν οι δυτικές κυρώσεις, δήλωσε την Τρίτη, μία ημέρα πριν από άλλη μία προγραμματισμένη διακοπή των ροών του αγωγού λόγω εργασιών συντήρησης, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.
Υπενθυμίζεται ότι ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom ανακοίνωσε ότι θα κλείσει τον αγωγό για τρεις ημέρες από την Τετάρτη 31 Αυγούστου προκειμένου να πραγματοποιηθούν εργασίες συντήρησης σε ένα και μόνο συγκρότημα αντλίας στον σταθμό συμπίεσης Πορτοβάγια.
Εν μέσω του «σφιχτού» εφοδιασμού από τη Ρωσία –διοχετεύει αέριο μέσω του Nord Stream 1 μόνο στο 20% της δυναμικότητάς του, επικαλούμενη ξαφνικά προβλήματα με τον εξοπλισμό–, οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη έχουν εκτοξευθεί στα υψηλότερα επίπεδα όλων των εποχών.
Ο Πεσκόφ, ωστόσο, απαντώντας σε ερώτηση για το αν υπάρχουν διασφαλίσεις ότι η Gazprom θα ξαναρχίσει να διοχετεύει αέριο μέσω του Nord Stream 1 μετά τις εργασίες συντήρησης, δήλωσε: «Υπάρχουν διασφαλίσεις ότι, εκτός από τα τεχνολογικά προβλήματα που προκαλούνται από τις κυρώσεις, τίποτα δεν εμποδίζει τον εφοδιασμό».
«Ευρωπαϊκές χώρες, ο Καναδάς, οι ΗΠΑ, η Βρετανία επέβαλαν κυρώσεις εναντίον της Ρωσικής Ομοσπονδίας, που δεν επιτρέπουν να πραγματοποιηθούν κανονικές εργασίες συντήρησης και επισκευής, και δεν επιτρέπουν επίσης νόμιμη καταχώρηση της επιστροφής εξαρτημάτων και μηχανημάτων στους χώρους λειτουργίας τους. Δεν υπάρχουν άλλα εμπόδια για τη Ρωσία ώστε να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της», επισήμανε ο ίδιος στις δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, σύμφωνα με το Reuters.
Η Ευρωπαϊκή Ενωση, από την πλευρά της, απέρριψε την εκδοχή της Μόσχας ότι για την κατάσταση ευθύνονται τα τεχνικά προβλήματα και οι κυρώσεις. Η Γαλλία κατηγόρησε την ίδια ημέρα τη Ρωσία ότι χρησιμοποιεί τον ενεργειακό εφοδιασμό ως «πολεμικό όπλο», λίγη ώρα αφότου η Gazprom μείωσε τις παραδόσεις σε μία από τις κυριότερες γαλλικές επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, την Engie.
Τσο η Κομισιόν όσο και πολλά κράτη μέλη της ΕΕ συζητούν την επιβολή ενός πανευρωπαϊκού πλαφόν στις τιμές φυσικού αερίου ή και της ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και άλλες παρεμβάσεις στην ενεργειακή αγορά. Ανάμεσα σε αυτές τις χώρες συγκαταλέγεται και η Ελλάδα, με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να αναφέρει την Τρίτη, στη διάρκεια της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, ότι «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι έχει έρθει η ώρα πια να υλοποιηθούν» όσα η Αθήνα είχε ήδη εισηγηθεί εδώ και μήνες, δηλαδή ένα «πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου» καθώς και η «αποσύνδεση των τιμών του φυσικού αερίου με αυτές του ρεύματος».
Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ευθέως ότι «η Ρωσία επιτίθεται συνολικά πλέον στην Ευρώπη, με όπλο το φυσικό αέριο» επισημαίνοντας ότι οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν αυξηθεί κατά 1000%, και είναι δέκα φορές υψηλότερες απ’ ό,τι ήταν πριν ξεκινήσει η κρίση, εκτινάσσοντας μαζί το κόστος του ρεύματος αλλά τροφοδοτώντας και πρωτόγνωρες πληθωριστικές πιέσεις, και έκανε λόγο για μια «απειλή στρατηγικού χαρακτήρα». Ολα δείχνουν ότι η Μόσχα επιδιώκει μέσω της οικονομικής πίεσης να δημιουργηθεί και κοινωνική αναταραχή αλλά και πολιτική αστάθεια στο εσωτερικό των χωρών που αντιδρούν στα σχέδιά της, σημείωσε (περισσότερα εδώ).
Σε αυτό το πλαίσιο, η Τσεχία, η οποία ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης αυτό το εξάμηνο, συγκάλεσε μία έκτακτη σύνοδο των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης που συνδέεται με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, για τις 9 Σεπτεμβρίου (περισσότερα εδώ).
Κρεμλίνο: «Παράλογη» η υπό συζήτηση απαγόρευση της βίζας σε ρώσους τουρίστες
Εξάλλου, το Κρεμλίνο επέκρινε τις εκκλήσεις ορισμένων ευρωπαίων ηγετών για απαγόρευση της χορήγησης θεωρήσεων εισόδου σε Ρώσους τουρίστες, λέγοντας πως οι προτάσεις αυτές είναι «παράλογες».
«Βήμα βήμα, δυστυχώς, τόσο οι Βρυξέλλες όσο και μεμονωμένες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες επιδεικνύουν μια απόλυτη έλλειψη λογικής», δήλωσε ο Ντμίτρι Πεσκόφ. «Βέβαια, τέτοιες αποφάσεις δεν μπορούν να μείνουν χωρίς απάντηση», πρόσθεσε αν και δεν διευκρίνισε πώς θα μπορούσε να απαντήσει η Ρωσία.
Σκανδιναβικές χώρες και χώρες της ανατολικής Ευρώπης υποστηρίζουν σθεναρά μια απόλυτη απαγόρευση των τουριστικών θεωρήσεων εισόδου για τους Ρώσους ως απάντηση στις ενέργειες της Μόσχας στην Ουκρανία, λέγοντας πως τα ταξίδια στην Ευρώπη είναι ένα προνόμιο, όχι δικαίωμα, μετέδωσε το Reuters. Σε μια σύνοδο στην Πράγα αυτή την εβδομάδα, οι υπουργοί Εξωτερικών της EE θα συζητήσουν την πρόταση των Βαλτικών χωρών και ορισμένων άλλων να σταματήσει η χορήγηση θεωρήσεων εισόδου στη ζώνη Σένγκεν για τους Ρώσους.