Υπάλληλοι του οίκου Sotheby's παρουσιάζουν τον πίνακα εν όψει της δημοπρασίας - αλλά αυτή δεν θα γίνει | Photo credit should read Wiktor Szymanowicz/Future Publishing via Getty Images
Επικαιρότητα

Αριστούργημα του Βελάσκεθ «εξαφανίζεται» για δεύτερη φορά

Στα τέλη του Νοεμβρίου, ο οίκος Sotheby's ανακοίνωσε ότι το έργο, Isabel de Borbón (Ισαβέλα των Βουρβόνων), θα πωλούνταν την 1η Φεβρουαρίου ως μέρος δημοπρασίας έργων των Παλαιών Δασκάλων, με τιμή έναρξης 35 εκατομμύρια δολάρια. Ωστόσο, την παραμονή των Χριστουγέννων αφαιρέθηκε από την προγραμματισμένη πώληση χωρίς καμία εξήγηση.
Protagon Team

Ενα ολόσωμο πορτρέτο της βασίλισσας Ισαβέλας από τον Βελάσκεθ εξαφανίστηκε από την Ισπανία στις αρχές του 1800 κάτω από μυστηριώδεις συνθήκες μετά την εισβολή του Ναπολέοντα, και αργότερα εμφανίστηκε ξανά στο Λούβρο. Περισσότερα από 200 χρόνια αργότερα, ο πίνακας εξαφανίζεται και πάλι.

Στα τέλη του περασμένου μήνα, ο οίκος Sotheby’s ανακοίνωσε ότι το έργο, Isabel de Borbón (Ισαβέλα των Βουρβόνων), θα πωλούνταν την 1η Φεβρουαρίου ως μέρος δημοπρασίας έργων των Παλαιών Δασκάλων, με τιμή έναρξης 35 εκατομμύρια δολάρια. Ωστόσο, την παραμονή των Χριστουγέννων αφαιρέθηκε από την προγραμματισμένη πώληση χωρίς καμία εξήγηση.

Ο πίνακας δεν βρίσκεται πλέον στον ιστότοπο των Sotheby’s και ο οίκος δημοπρασιών δεν έχει ανταποκριθεί σε αιτήματα των λονδρέζικων Times για να δοθεί μια εξήγηση του τι συνέβη.

Το πορτρέτο, ύψους δύο μέτρων, που εκτιμάται ότι είχε ζωγραφιστεί στη δεκαετία του 1630, έμελλε να γίνει το πιο σημαντικό έργο του Βελάσκεθ που βγήκε στην αγορά εδώ και μισό αιώνα.

Για πολλά χρόνια εκτέθηκε στο παλάτι Buen Retiro στη Μαδρίτη, αλλά μεταφέρθηκε στη Γαλλία μετά την εισβολή του Ναπολέοντα στην Ισπανία το 1808.

Το 1838 πωλήθηκε στον Χένρι Χουθ, έναν βρετανό τραπεζίτη και συλλέκτη βιβλίων, και παρέμεινε στην οικογένειά του μέχρι το 1950. Όταν ο οίκος Sotheby’s ανακοίνωσε τη δημοπρασία του Φεβρουαρίου, είπε ότι το έργο ήταν μέρος μιας ιδιωτικής οικογενειακής συλλογής από το 1978.

Εργα του Βελάσκεθ σπάνια πωλούνται σε δημοπρασίες. Το τρέχον ρεκόρ για έναν από τους πίνακές του είναι 16,9 εκατομμύρια δολάρια, το ήμισυ της τιμής έναρξης που όρισε ο οίκος Sotheby’s για το πορτρέτο. Σύμφωνα με το Efe, το ισπανικό πρακτορείο ειδήσεων, ειδικοί έχουν υποθέσει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι ο πίνακας μπορεί να έχει αγοραστεί ήδη από μεγάλο μουσείο τέχνης στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Βελάσκεθ, ο οποίος πέθανε το 1660, ήταν ο κορυφαίος καλλιτέχνης στην αυλή του βασιλιά Φίλιππου Δ’ της Ισπανίας και της Πορτογαλίας και είναι περισσότερο γνωστός για το αριστούργημα Las Meninas (Οι Δεσποινίδες των Τιμών). Η βασίλισσα Ισαβέλα ήταν η πρώτη σύζυγος του βασιλιά Φίλιππου.