Εκατό χρόνια μετά τη μυθοποίηση του Σανφερμίνες, του φεστιβάλ ταυροδρομιών της Παμπλόνα από την πένα του αμερικανού Ερνεστ Χέμινγουεϊ, το δρώμενο επισκιάζεται πλέον από μια σειρά σεξουαλικών εγκλημάτων που έχουν τρομάξει τις τοπικές κοινότητες και σοκάρει όλη τη χώρα.
Ενα από τα πιο γνωστά περιστατικά συνέβη, σύμφωνα με το BBC, πριν από επτά χρόνια, όταν μια νεαρή γυναίκα βιάστηκε ομαδικά στο φεστιβάλ Σαν Φερμίν, στην Παμπλόνα της βόρειας Ισπανίας, από μια ομάδα πέντε ανδρών γνωστή ως «αγέλη λύκων».
Η υπόθεση πυροδότησε εκτεταμένη οργή και διαμαρτυρίες κατά των νόμων περί σεξουαλικής κακοποίησης στην Ισπανία, αφού οι άνδρες αρχικά κρίθηκαν ένοχοι μόνο για σεξουαλική κακοποίηση. Τελικά καταδικάστηκαν για βιασμό το 2019.
Από τότε οι αρχές παλεύουν να κάνουν το φεστιβάλ Σαν Φερμίν ασφαλέστερο για τις γυναίκες, ειδικά τη νύχτα, δεδομένου ότι το φεστιβάλ είναι γνωστό για το γεγονός ότι το γλέντι διαρκεί ολόκληρο το εικοσιτετράωρο.
«Τη νύχτα βλέπεις περισσότερους ασυνόδευτους άνδρες έξω, νέους άνδρες, και μερικές φορές ο σεβασμός εξαφανίζεται και το αλκοόλ παίρνει τα ηνία. Οπότε, στις τέσσερις το πρωί αισθάνεσαι λιγότερο ασφαλής» δήλωσε στον Γκι Χέτζκοου, ανταποκριτή του βρετανικού μέσου στην Ισπανία, η Μάιτε Μονρεάλ, μια 31χρονη από την Παμπλόνα που παρακολουθεί το δεκαήμερο φεστιβάλ σε όλη της τη ζωή.
Η Εντούρνε, η 29χρονη αδελφή της, λέει ότι δεν ανησυχούν μόνο για το ανεπιθύμητο χούφτωμα. «Δέχεσαι και λεκτική βία, βλέπεις παντού ανθρώπους που σου μιλάνε σαν να μην υπάρχουν κανόνες» είπε στο BBC. «Μπορεί να είναι το [φεστιβάλ] Σανφερμίνες, αλλά υπάρχουν κανόνες».
Η υπόθεση της «αγέλης των λύκων», η οποία συνέβαλε στην αναθεώρηση της νομοθεσίας για τις σεξουαλικές επιθέσεις στην Ισπανία, οδήγησε τις αρχές της Παμπλόνα να πατάξουν όλες τις μορφές σεξουαλικής επίθεσης –σωματικής και λεκτικής– κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ.
Η ασφάλεια ενισχύθηκε και δημιουργήθηκαν σημεία πληροφόρησης, ώστε να προσφέρεται στον κόσμο καθοδήγηση σχετικά με τον τρόπο υποβολής καταγγελίας. «Η Παμπλόνα δεν θα ανεχθεί κανένα είδος σεξιστικής επίθεσης» δήλωσε η δήμαρχος της πόλης, Κριστίνα Ιμπαρόλα, κατά την έναρξη του φετινού φεστιβάλ.
Για την ευαισθητοποίηση του κοινού η περιφέρεια είχε κάνει και σχετική καμπάνια με τη συμμετοχή γνωστών αθλητών και τραγουδιστών. Οι δύο αδερφές δηλώνουν στο βρετανικό μέσο πως αυτές οι προσπάθειες φαίνεται να αποδίδουν καρπούς.
«Αν κάνεις μια καταγγελία, σε ακούνε. Πριν δεν σε άκουγαν, το πρόβλημα δεν ήταν ορατό και έτσι μπορούσε να καλυφθεί» δήλωσε η Μάιτε. «Αλλά τώρα, που είναι ορατό, αντιμετωπίζεται πολύ περισσότερο».
Τη Δευτέρα εκατοντάδες ντόπιοι συγκεντρώθηκαν στην Πλάθα δελ Καστίγιο της Παμπλόνα διαμαρτυρόμενοι για έναν φερόμενο βιασμό που καταγγέλθηκε στην αρχή των φετινών εορτασμών, δείχνοντας έτσι ότι το «αγκάθι» στην πόλη δεν έχει ξεριζωθεί.
Καταγγελίες για τα δικαιώματα των ταύρων
Ωστόσο, το φεστιβάλ αντιμετωπίζει πιέσεις, αυτή τη φορά από ακτιβιστές για τα δικαιώματα των ζώων, για ένα ακόμα ακανθώδες ζήτημα: τη μεταχείριση των ταύρων κατά τη διάρκεια των εορτασμών.
Στην πρωινή ταυροδρομία, έξι ταύροι και έξι ευνουχισμένοι ταύροι απελευθερώνονται στους δρόμους και καλπάζουν στους δρόμους και τα δρομάκια της παλιάς πόλης, με εκατοντάδες κόσμου να τρέχει μπροστά ή δίπλα από τα ζώα, μέχρι να φτάσουν στην αρένα των ταύρων. Εκεί οι ταύροι θανατώνονται στις ταυρομαχίες που διεξάγονται κάθε βράδυ.
Κατά την έναρξη των φετινών εορτασμών, διαδηλωτές ντυμένοι με κόκκινες ρόμπες και κέρατα γέμισαν την κεντρική πλατεία της πόλης απαιτώντας να καταργηθούν οι ταυρομαχίες. Τέτοιες αντιδράσεις γίνονται προοδευτικά ολοένα και πιο συχνές.
«Χρειάζεται να γίνει μια συζήτηση μεταξύ όλων όσοι εμπλέκονται στο φεστιβάλ σχετικά με το πώς θα πρέπει να είναι το Σανφερμίνες στο μέλλον» δήλωσε ο Ιβάν Παστόρ στον ανταποκριτή του BBC, ο οποίος είναι μέλος της Iruñea Antitaurina, μιας τοπικής οργάνωσης κατά των ταυρομαχιών. «Θέλουμε απλώς να απαγορεύσουμε τις βίαιες παραδόσεις», πρόσθεσε.
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι όλο και περισσότεροι Ισπανοί αντιτίθενται στις ταυρομαχίες, με αυτή την αμφιλεγόμενη πρακτική να έχει καταργηθεί σε ορισμένες περιοχές της χώρας, όπως η Καταλονία και τα Κανάρια Νησιά.
Ωστόσο, ο Ιβάν Παστόρ δεν περιμένει κάτι τέτοιο να συμβεί σύντομα και στην Παμπλόνα. Σε αντίθεση με άλλες πόλεις, λέει, εδώ πολλοί άνθρωποι πηγαίνουν στις ταυρομαχίες περισσότερο για την εορταστική ατμόσφαιρα παρά για να θαυμάσουν το θέαμα. «Οι ταυρομαχίες θα τελειώσουν όταν η αρένα θα αδειάσει. Και η αρένα είναι γεμάτη κάθε μέρα [του φεστιβάλ]» είπε.