H Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα σε φωτογραφία από την τελετή ορκωμοσίας της | REUTERS/Ognen Teofilovski
Επικαιρότητα

Απτόητη η Σιλιάνοφσκα, επιμένει να δηλώνει «Πρόεδρος της Μακεδονίας»

Ολα δείχνουν ότι εισερχόμαστε σε μία νέα περίοδο έντασης με αφορμή το ονοματολογικό της γείτονος που υποτίθεται ότι είχε διευθετηθεί οριστικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών. Αλαλούμ στα Σκόπια με το υπουργείο Εξωτερικών να «αδειάζει» την ίδια την πρόεδρο της χώρας
Protagon Team

Απτόητη από τις διεθνείς αντιδράσεις για την πρόκληση στην οποία προέβη κατά την ορκωμοσία της, η νεοεκλεγείσα πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, συνεχίζει να γράφει στα παλαιότερα των υποδημάτων της τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας της  και επιμένει να αυτοαποκαλείται -και γραπτώς- ως «Πρόεδρος της Μακεδονίας».

Περιφρονώντας προφανώς τις προειδοποιήσεις για το ευρωπαϊκό μέλλον της χώρας της, όπως αυτές εκφράστηκαν από την ίδια την ηγεσία της ΕΕ, η κυρία Σιλιάνοφο0σκα απάντησε στα συγχαρητήρια της Σουηδίας  για την εκλογή της, ως «Πρόεδρος της Μακεδονίας», δείχνοντας έτσι ότι εισερχόμαστε πέραν πάσης αμφιβολίας σε μία νέα περίοδο έντασης με αφορμή το ονοματολογικό της γείτονος που υποτίθεται ότι είχε διευθετηθεί οριστικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών.

«Σας ευχαριστώ για τα θερμά συγχαρητήρια. Η Σουηδία και η Ευρωπαϊκή Ενωση θα έχουν πάντα έναν πιστό σύμμαχο στο πρόσωπο της “Προέδρου της Μακεδονίας” για την επίτευξη των ευρωπαϊκών στόχων και των στόχων της ισότητας των φύλων», έγραψε (δείτε κάτω την ανάρτηση στο Χ) η Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, επιμένοντας στον δρόμο των προκλήσεων και της παραβίασης των συνθηκών ως άλλο κράτος-παρίας.

Σκόπια: Το υπ. Εξωτερικών «αδειάζει» την ίδια την πρόεδρο!

Τα τερτίπια της νέας ηγεσίας στα Σκόπια, όμως, προκαλούν αντιδράσεις και εντός των τειχών, με τον υπηρεσιακό υπουργό Δικαιοσύνης, Κρέναρ Λόγκα, να υποστηρίζει ότι η ορκωμοσία Σιλιάνοφσκα είναι «άκυρη» μετά την επιλογή της να απορρίψει το συνταγματικό όνομα της χώρας.

Κατά τον ίδιο είτε θα πρέπει να επαναληφθεί η ορκωμοσία, είτε  να αναλάβει χρέη προέδρου προσωρινά ο πρόεδρος της Βουλής της Βόρειας Μακεδονίας. Γιόβαν Μιτρέφσκι.

Στις αντιδράσεις αυτές ήρθε να προστεθεί και η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της γείτονος που «άδειασε» την ίδια την πρόεδρο της χώρας!

Στην ανακοίνωση επαναβεβαιώνεται η αποφασιστικότητα απέναντι στη Συμφωνία των Πρεσπών και τις διεθνείς υποχρεώσεις που προκύπτουν από αυτή ενώ καλούνται «ειδικά οι εκλεγμένοι αξιωματούχοι» (βλ. Σιλιάνοφσκα) – να είναι σε επαγρύπνηση με την επισήμανση ότι «η διατήρηση της ευρωατλαντικής πορείας της χώρας αποτελεί στρατηγικό συμφέρον και εγγύηση για τη μακροπρόθεσμη ασφάλεια και σταθερότητα».

Αναλυτικά το κείμενο της ανακοίνωσης:

«Το υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαιώνει την αποφασιστικότητα της χώρας απέναντι στην χωρίς όρους εκπλήρωση των συνταγματικών προβλέψεων, καθώς και όλων των διεθνών υποχρεώσεων που έχουν αναληφθεί, όπως η πλήρης τήρηση της Στρατηγικής Συμφωνίας ανάμεσα στη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας και την Ελληνική Δημοκρατία, γνωστή ως Συμφωνία των Πρεσπών.

Τα τελευταία επτά χρόνια οι δύο γειτονικές χώρες έχουν αναπτύξει έναν εξαιρετικά υψηλού επιπέδου πολιτικό διάλογο που έχει πολλαπλασιάσει την οικονομική συνεργασία και την δόμηση θετικών σχέσεων ανάμεσα στους δύο λαούς. Ως αποτέλεσμα η χώρα εντάχθηκε στο ΝΑΤΟ, ξεκίνησε διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση και αναβάθμισε την Στρατηγική Συνεργασία με τις ΗΠΑ σε Στρατηγικό Διάλογο.

Καλούμε σε επαγρύπνηση όλα τα πολιτικά μέρη, ειδικά τους εκλεγμένους αξιωματούχους. Η διατήρηση της ευρωατλαντικής πορείας της χώρας αποτελεί στρατηγικό συμφέρον και εγγύηση για τη μακροπρόθεσμη ασφάλεια και σταθερότητα».