Θα είναι το 2023 το πιο ζεστό έτος; Ως το επόμενο; Ένα εφιαλτικό καλοκαίρι φοβούνται μετεωρολόγοι και ειδικοί καθώς ενώ βρισκόμαστε ακόμα στον Απρίλιο σε όλο το βόρειο ημισφαίριο έχουν αρχίσει να καταγράφονται θερμοκρασίες που πλησιάζουν ακόμη και τους 40 βαθμούς Κελσίου!
Η πρόβλεψη για ένα ακόμα πιο θερμό καλοκαίρι εφέτος είναι εφιαλτική αν αναλογιστεί κανείς ότι το 2022 άφησε πίσω μια Ευρώπη αντιμέτωπη με τη χειρότερη ξηρασία των τελευταίων 500 ετών: Η στάθμη του νερού στο 63% των ποταμών έπεσε στο χαμηλότερο ιστορικά επίπεδο ενώ, καταστροφικές δασικές πυρκαγιές, κυρίως στη νοτιοδυτική Ευρώπη, κατέκαψαν 1.300.00 στρέμματα.
Το πρόβλημα γίνεται ακόμα χειρότερο καθώς επανακάμπτει και το Ελ Νίνιο, ένα περιοδικό φαινόμενο που ανεβάζει περαιτέρω τη θερμοκρασία. Η Ισπανία ήδη πλησιάζει τους 40 βαθμούς, ενώ στην Ασία, σε Ταϊλάνδη και Iνδονησία, τους έχει υπερβεί.
Ύστερα από ακόμη έναν άνυδρο χειμώνα, η στάθμη των νερών στα ποτάμια της Ισπανίας είναι σε απίστευτα χαμηλά επίπεδα, προκαλώντας εύλογες ανησυχίες για το τι μπορεί να συμβεί ύστερα από ένα καυτό και ξερό καλοκαίρι.
Όπως ανέφερε το Euronews, τέτοια εποχή, οι ορυζώνες του Ισλα Μαγιόρ κοντά στη Σεβίλλη, θα έπρεπε να είναι καταπράσινοι. Είναι κατακίτρινοι καθώς η ισπανική ύπαιθρος έχει πληγεί από μια ιστορικών διαστάσεων πλέον ξηρασία, μετά από τρία χρόνια λίγων βροχοπτώσεων και υψηλών θερμοκρασιών.
Η έλλειψη βροχοπτώσεων προκάλεσε μη αναστρέψιμες απώλειες σε περισσότερα από 3,5 εκατ. εκτάρια καλλιεργειών και εξαφάνισε συγκομιδές σιτηρών στην Ανδαλουσία, την Καστίγια Λα Μάντσα, την Εξτρεμαδούρα και τη Μούρθια.
Αλλά και στην Ιταλία τα πράγματα δεν είναι καλύτερα.
Ο ποταμός Πάδoς, ο μεγαλύτερος ποταμός της χώρας, είναι σε απελπιστική κατάσταση: Η ροή του είναι η χαμηλότερη των τελευταίων 30 ετών για Απρίλιο μήνα. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και αυτοί που κάνουν κρουαζιέρες στο ποτάμι, ετοιμάζονται να τις ακυρώσουν.
«Πρώτη φορά έπλευσα τον Πάδο στα 13 μου και έμαθα να κολυμπάω σε αυτό το ποτάμι όταν ήμουν 5 ετών. Θυμάμαι ένα ποτάμι γεμάτο, επίσης γεμάτο ζωή, βάρκες, ψάρεμα, τώρα δεν υπάρχει τίποτα» λέει ένας καπετάνιος.
Η ξηρασία του Πάδου οφείλεται στην έλλειψη χιονιού στις Άλπεις. Η απειλή για την ιταλική οικονομία είναι τεράστια.
Ολόκληρη η περιοχή κατά μήκος του ποταμού, μεταξύ Τορίνο και Βενετίας, γνωστή ως η κοιλάδα των ιταλικών τροφίμων, υφίσταται τις συνέπειες, καθώς οι ψαράδες, οι βάρκες, οι γεωργικές εκτάσεις και ο τουρισμός, που προσελκύει εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο, εξαρτώνται από το νερό της.
«Αναμένουμε, εφόσον επιβεβαιωθεί η έλευση του Ελ Νίνιο, ότι το 2023 θα είναι πιθανά θερμότερο και όχι μόνο σε σχέση με το 2022», είπε η αν. διευθύντρια της Κλιματικής Υπηρεσίας-COPERNICUS, Σαμάνθα Μπέρτζες.
Το Ελ Νίνιο θεωρείται το πιο ισχυρό μετεωρολογικό φαινόμενο στον πλανήτη, αυξάνει τη θερμοκρασία της θάλασσας και εκδηλώνεται στον Ισημερινό, επηρεάζοντας κατά κύριο λόγο, εκείνες τις περιοχές. Ωστόσο βάσει στατιστικών αναμένεται να ανεβάσει τη μέση θερμοκρασία σε όλο τον πλανήτη.
Ο Κώστας Λαγούβαρδος, μετεωρολόγος Διευθυντής Ερευνών του Αστεροσκοπείου Αθηνών, επεσήμανε στην ΕΡΤ: «Έχουν ξεκινήσει μεγάλες δασικές πυρκαγιές στην Ισπανία ήδη από τον Μάρτιο. Λόγω των υψηλών θερμοκρασιών και της παρατεταμένης ξηρασίας, αν αυτές οι συνθήκες συνεχιστούν και τους επόμενους μήνες πράγμα που αναμένεται να το δούμε, οι εποχικές προγνώσεις του επόμενο τρίμηνο μιλούν για ψηλές θερμοκρασίες σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης, η κατάσταση η κατάσταση θα είναι δύσκολη Το καλοκαίρι σε αρκετές περιοχές της Ευρώπης».
Η μέση θερμοκρασία της Γης έχει αυξηθεί κατά 1,2 βαθμούς κελσίου, όταν το όριο ασφαλείας που θέτει η επιστήμη δεν πρέπει να ξεπεράσει τον +1,5 βαθμό κάτι όμως που αναπόφευκτα θα συμβεί πριν το 2030 με απρόβλεπτα αποτελέσματα. Το πιθανότερο είναι πώς οι καύσωνες και οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες θα γίνουν οι κανονικότητα τις επόμενες δεκαετίες.
Λέκκας: Καλοκαίρι με ακόμα υψηλότερες θερμοκρασίες
Μια ζοφερή πρόβλεψη για το τι θα συμβεί στη χώρα μας έκανε το πρωί της Τετάρτης ο Ευθύμιος Λέκκας, καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Μιλώντας στο Mega, o κ. Λέκκας είπε: «Είναι πιθανό να έχουμε το πιο θερμό καλοκαίρι. Σε ολόκληρο τον κόσμο οι προοπτικές για το επόμενο καλοκαίρι είναι δυσοίωνες. Και αυτό το υπογραμμίζουν οι μεγάλες θερμοκρασίες οι οποίες αυτή την στιγμή υπάρχουν στην Ισπανία, στην Γαλλία αλλά και σε άλλα μέρη του κόσμου. Η ανατολική Μεσόγειος είναι η πιο ευαίσθητη περιοχή σε όλα αυτά τα φαινόμενα. Όλα αυτά εντάσσονται σε αυτό που λέμε κλιματική κρίση».
«Κλιματική κρίση σημαίνει ότι αυξάνει η θερμοκρασία αργά και σταθερά, λόγω της ανθρωπογενούς παρέμβασης και αυτή η αύξηση της θερμοκρασίας δημιουργεί τεράστια προβλήματα» εξήγησε, για να συμπληρώσει: «Όχι μόνο από την άποψη εκδήλωσης πυρκαγιών, της μόλυνσης της ατμόσφαιρας, της βιοποικιλότητας, όλα αυτά ουσιαστικά καταλήγουν στην ερημοποίηση. Μία “σαχάρια εικόνα”, όπου δεν υπάρχει βιοποικιλότητα και κυρίως δεν υπάρχει η επάρκεια νερού και υπάρχει απογύμνωση του εδάφους και βεβαίως δασικές φωτιές».
Ο ίδιος προσέθεσε: «Θα έχουμε θερμοκρασίες μεγαλύτερες από αυτές που παρατηρήσαμε τα καλοκαίρια έως τώρα, αλλά θα έχουμε και πιο έντονα φαινόμενα και πιο μεγαλύτερα φαινόμενα σε διάρκεια από την ξηρασία», είπε χαρακτηριστικά ο καθηγητής.