Κατά μέτωπο επίθεση κατά του Facebook και της Google έκανε ο Τιμ Κουκ, διάδοχος του Στιβ Τζομπς στην Apple, σε ομιλία του στην τελετή αποφοίτησης του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ, στην Καλιφόρνια.
Λίγα μόλις χιλιόμετρα από τις εγκαταστάσεις της Apple, στη Σίλικον Βάλεϊ, ο Κουκ ανέβηκε στη σκηνή του γηπέδου του διάσημου πανεπιστημίου για να δώσει συμβουλές στους χιλιάδες απόφοιτους της τάξης του 2019.
Ο Κουκ δεν αναφέρθηκε ονομαστικά στις δύο άλλες μεγάλες εταιρείες, όμως όλοι κατάλαβαν τι εννοούσε όταν είπε ότι «πρέπει να αναλάβετε τις ευθύνες σας απέναντι στο εργοστάσιο του χάους που έχετε δημιουργήσει».
Το αφεντικό της Apple ήταν καταπέλτης κατά των τεχνολογικών κολοσσών που, όπως είπε, κατάντησαν την Σίλικον Βάλεϊ σε τόπο που συζητιέται περισσότερο για την απώλεια της ιδιωτικότητας και την εξάπλωση της ρητορικής μίσους παρά για τις εφευρέσεις που βελτιώνουν την καθημερινότητα δισεκατομμυρίων ανθρώπων.
Δεν είναι βέβαια η πρώτη φορά που καταφέρεται εναντίον τους. Ο Κουκ λέει συχνά ότι οι τεχνολογικές εταιρείες δεν κάνουν αρκετά για να προστατέψουν τα δεδομένα των χρηστών τους και έχει επανειλημμένα ζητήσει τη θέσπιση αυστηρότερων περιορισμών από το κράτος.
Οπως υπενθυμίζουν οι Times, πέρυσι, είχε δηλώσει ο ίδιος ότι, αν ήταν στη θέση του Μαρκ Ζάκερμπεργκ, δεν θα πουλούσε ποτέ τα δεδομένα 87 εκατομμυρίων χρηστών στην Cambridge Analytica μετά το μεγάλο σκάνδαλο που ξέσπασε με την εταιρεία που χρησιμοποιούσε τα δεδομένα των χρηστών του Facebook για να επηρεάσει τις εκλογικές τους προτιμήσεις.
«Τον τελευταίο καιρό, φαίνεται πως αυτή η βιομηχανία αποκτά φήμη για μία όχι και τόσο ευγενή καινοτομία: την πεποίθηση ότι μπορείς να καρπωθείς την επιτυχία χωρίς να αναλάβεις την ευθύνη των πράξεών σου. Το βλέπουμε κάθε μέρα πια με κάθε παραβίαση προσωπικών δεδομένων, κάθε εισβολή χάκερ, κάθε φορά που κάποιος κάνει τα στραβά μάτια στη ρητορική μίσους, τις ψευδείς ειδήσεις, τα ψεύτικα θαύματα σε αντάλλαγμα για μία σταγόνα από το αίμα σας. Πολλοί φαίνεται να πιστεύουν ότι οι καλές προθέσεις συγχωρούν τα βλαβερά αποτελέσματα. Αλλά είτε σας αρέσει είτε όχι, αυτό που κατασκευάζετε και αυτό που δημιουργείτε, καθορίζει το ποιοι είστε», είπε ο Κουκ κατακεραυνώνοντας Facebook και Google και ας μην τους κατονόμασε.
Ο Κουκ συνέχισε λέγοντας ότι δεν μπορεί η Σίλικον Βάλεϊ να καυχιέται ότι είναι η κοιτίδα των ελεύθερων ιδεών, τη στιγμή που δεν μπορεί να σταματήσει την αρνητική επιρροή που έχει στην κοινωνία. «Είναι τρελό και μόνο που πρέπει να το πω. Αλλά αν χτίσεις ένα εργοστάσιο χάους, δεν μπορείς να αποφύγεις την ευθύνη για το χάος».
Και πρόσθεσε ότι αν οι άνθρωποι απλά δεχτούν ότι είναι φυσιολογικό και αναπόφευκτο ότι τα πάντα στη ζωή τους μπορούν να διαμορφωθούν (από άλλους), να πουληθούν ή να πέσουν στα χέρια χάκερ, τότε «χάνουμε την ελευθερία του να είσαι άνθρωπος».
Ο διευθύνων σύμβουλος της Apple έχει δηλώσει ότι η απώλεια της ιδιωτικότητας σε συνδυασμό με την εξάπλωση των τεχνολογιών παρακολούθησης, όπως η αναγνώριση προσώπου, θα έχουν «τρομακτική» επίδραση στην κοινωνία. Οι άνθρωποι θα αρχίσουν να αυτολογοκρίνονται, «να ελπίζουν λιγότερο, να χρησιμοποιούν λιγότερο τη φαντασία τους, να τολμούν λιγότερο», κάτι που δημιουργεί ένα περιβάλλον που δεν θα άφηνε την Σίλικον Βάλεϊ να αναπτυχθεί, όταν πρωτοδημιουργήθηκε».
Ο Κουκ έχει επανειλημμένα διευκρινίσει ότι η Apple λειτουργεί διαφορετικά από τις υπόλοιπες εταιρείες όσον αφορά τη συλλογή δεδομένων από τους χρήστες της. Οι συσκευές της συλλέγουν και χρησιμοποιούν λιγότερα δεδομένα από τους χρήστες τους από ό,τι ανταγωνιστές της, όπως το λογισμικό Android της Google. Στην Apple, τα δεδομένα αναμειγνύονται με τέτοιο τρόπο ώστε να μην αναγνωρίζονται μεμονωμένοι χρήστες, αλλά να εντοπίζονται γενικότερα μοτίβα συμπεριφοράς. Αντίθετα, η Google, συλλέγει συγκεκριμένες πληροφορίες για τον χρήστη, τις οποίες μετατρέπει σε προσωποποιημένες υπηρεσίες.