Ο Βλαντίμιρ Πούτιν υποδέχθηκε στο γραφείο του τον Γιούρι Μπορίσοφ, την Τρίτη | Sputnik/Mikhail Klimentyev/Kremlin via REUTERS
Επικαιρότητα

Αποχωρεί η Ρωσία από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

Μετά τη συνάντησή του με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, ο επικεφαλής της ρωσικής διαστημικής υπηρεσίας ανακοίνωσε ότι η Μόσχα θα σταματήσει να συμμετέχει στις αποστολές και τη λειτουργία του σταθμού μετά το 2024, λόγω των δυτικών κυρώσεων και ότι θα κατασκευάσει τη δική της εγκατάσταση στο Διάστημα
Protagon Team

Η Ρωσία θα σταματήσει τη συμμετοχή της στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό μετά το 2024, ανακοίνωσε ο επικεφαλής της ρωσικής διαστημικής υπηρεσίας Roscosmos, Γιούρι Μπορίσοφ.

«Θα εκπληρώσουμε αναμφίβολα όλες τις υποχρεώσεις μας απέναντι στους εταίρους μας» του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού, δήλωσε ο Μπορίσοφ κατά την διάρκεια συνάντησής του με τον Βλαντίμιρ Πούτιν. που μεταδόθηκε από την τηλεόραση.

«Ομως, η απόφαση για την αποχώρηση από τον σταθμό μετά το 2024 είναι ειλημμένη», διευκρίνισε ο ίδιος, όπως είχε ήδη αφήσει να εννοηθεί τους τελευταίους μήνες, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις κυρώσεις της Δύσης εναντίον της Ρωσίας.

«Πιστεύω ότι μέχρι τότε θα αρχίσουμε να δημιουργούμε ρωσικό δορυφορικό σταθμό», ο οποίος θα είναι η βασική προτεραιότητα του εθνικού διαστημικού προγράμματος, πρόσθεσε ο επικεφαλής της Roscosmos.

«Το μέλλον των επανδρωμένων ρωσικών πτήσεων θα πρέπει να βασίζεται πριν απ΄όλα σε ένα συστημικό και ισορροπημένο επιστημονικό πρόγραμμα, ώστε κάθε πτήση να μας εμπλουτίζει σε γνώσεις στον διαστημικό τομέα», είπε.

Ο Μπορίσοφ διορίσθηκε επικεφαλής της Roscosmos στα μέσα του Ιουλίου αντικαθιστώντας τον Ντμίτρι Ρογκόζιν.

Μέχρι τον διορισμό του, ήταν αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης αρμόδιος για το ρωσικό στρατιωτικο-βιομηχανικό σύμπλεγμα, το οποίο περιλαμβάνει και τον διαστημικό τομέα.

«Ο διαστημικός τομέας είναι μία δύσκολη κατάσταση και πιστεύω ότι η κύρια αποστολή μου είναι να μην ρίξω τον πήχη, αλλά να τον τοποθετήσω ψηλότερα, παρέχοντας πάνω απ΄όλα τις αναγκαίες διαστημικές υπηρεσίες για την ρωσική οικονομία», είπε αναφερόμενος στην πλοήγηση, την επικοινωνία και την μεταβίβαση δεδομένων.

Η Ρωσία και η Δύση έχουν συνεργαστεί άψογα στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό από την έναρξη της κατασκευής του, το 1998. Οι πρώτοι του ένοικοι έφτασαν το 2000 και από τότε, αλλάζουν κάθε λίγους μήνες. Ετσι, ο άνθρωπος έχει εδώ και 22 σχεδόν χρόνια, συνεχή παρουσία στο Διάστημα.

Ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός φωτογραφημένος από κοσμοναύτες από το Σογιούζ, το 2918 – NASA/Roscosmos/Handout via REUTERS/File Photo

Λίγες ημέρες νωρίτερα, τον Ιούλιο, ΗΠΑ και Ρωσία είχαν υπογράψει συμφωνία για τη συνέχιση των πτήσεων προς τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό από το κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ στο Καζακστάν, αλλά και από αμερικανικό έδαφος με τα ιδιωτικά διαστημικά οχήματα της εταιρείας SpaceX του Ελον Μασκ, τόσο για αμερικανούς αστροναύτες όσο και για ρώσους κοσμοναύτες. Ομως, μετά τη σημερινή εξέλιξη, δεν διευκρινίστηκε αν αυτό ισχύσει και μετά το 2024.

Η SpaceX έχει ήδη πραγματοποιήσει 30 πτήσεις στον σταθμό από το 2020.

Πρόσφατα, η NASA είχε ανακοινώσει ότι στο τέλος της δεκαετίας, ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός θα εγκαταλειφθεί και θα καταστραφεί, καθώς παρουσιάζει ήδη προβλήματα λόγω της μακροχρόνιας λειτουργίας του. Ο σταθμός σχεδιάζεται να αντικατασταθεί από σειρά άλλων μικρότερων εμπορικών σταθμών στο Διάστημα.