Μέλη οικογένειας που απήχθησαν από τη Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου και απελευθερώθηκαν τον Νοέμβριο, εμφανίζονται σε πανό έξω από το κατεστραμμένο σπίτι τους στο Κιμπούτς Μπέρι | REUTERS/Amir Cohen
Επικαιρότητα

«Αποτύχαμε»: Παραδοχή του ισραηλινού στρατού για την σφαγή της 7ης Οκτωβρίου

Η έκθεση των IDF αναλύει κάποια από τα λάθη που επέτρεψαν την ανενόχλητη εισβολή της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ, αλλά, σύμφωνα με τους κατοίκους των κιμπούτς, δεν καλεί κανέναν υπεύθυνο να λογοδοτήσει ούτε φέρνει στη δημοσιότητα κάποιο σημαντικό νέο στοιχείο
Protagon Team

Ο ισραηλινός στρατός έδωσε στη δημοσιότητα την Πέμπτη τα αποτελέσματα της πρώτης εσωτερικής έρευνας για τις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, παραδεχόμενος σημαντικές αποτυχίες στην υπεράσπιση του κιμπούτς Μπέρι, μιας κοινότητας στα σύνορα με τη Γάζα που βίωσε τα τρομακτικά γεγονότα.

Ωστόσο, όπως αναφέρει η Washington Post, η έρευνα αφήνει αναπάντητα βασικά ερωτήματα και δεν καλεί συγκεκριμένους διοικητές της Αμυνας των Ισραηλινών να λογοδοτήσουν για τα λάθη και τις παραλείψεις τους.

Η έκθεση ανέφερε ότι έγιναν «σοβαρά λάθη» στην απάντηση του στρατού, καθώς η Χαμάς κατέλαβε την κοινότητα. Ο στρατός ήταν ανεπαρκώς προετοιμασμένος, είπε, και δεν έδινε πάντα προτεραιότητα στις ζωές των αμάχων. Η έκθεση περιγράφει λεπτομερώς πώς το απόγευμα, οι μονάδες του IDF βρίσκονταν σε κοντινή απόσταση, ακόμη και όταν οι ισραηλινοί πολίτες εκτελούνταν.

«Από τις απογευματινές ώρες και μετά, οι δυνάμεις περίμεναν έξω από το κιμπούτς, ενώ η σφαγή συνεχιζόταν μέσα», ανέφερε η έκθεση. «Ο ισραηλινός στρατός δεν εκπλήρωσε την αποστολή του να υπερασπιστεί τους κατοίκους και απέτυχε».

Στρατιωτικοί αξιωματούχοι παρουσίασαν τα ευρήματα στους επιζώντες της κτηνωδίας. Συνολικά 101 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο Μπέρι -το ένα δέκατο του πληθυσμού του- καθώς τρομοκράτες της Χαμάς από τη Γάζα έσπασαν τον συνοριακό φράχτη του Ισραήλ και αιφνιδίασαν τις ισραηλινές στρατιωτικές μονάδες.

«Ο στρατός απέτυχε στην αποστολή του να προστατεύσει τους κατοίκους του κιμπούτς», παραδέχτηκε και ο επικεφαλής του IDF, αντιναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι, σε τηλεοπτική του δήλωση. «Είναι οδυνηρό και δύσκολο για μένα που το λέω», συμπλήρωσε.

Ενα από τα πολλά κατεστραμμένα σπίτια από την επίθεση των τρομοκρατών της Χαμάς στο κιμπούτς Μπέρι

Εννέα μήνες μετά την επίθεση, υπάρχει μεγάλη δημόσια πίεση για λογοδοσία σχετικά με την ιστορική κατάρρευση της ασφάλειας στην χώρα που επέτρεψε στη Χαμάς να εισβάλουν στις ισραηλινές κοινότητες που συνορεύουν με τη Λωρίδα της Γάζας. Μέχρι στιγμής, μόνο ένα μικρό μέρος των διοικητών που είχαν σχετικές αρμοδιότητες έχουν παραιτηθεί και η προοπτική της ενοχής μεταξύ των πολιτικών κλιμακίων φαίνεται ακόμη πιο μακρινή.

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου έχει απορρίψει εκκλήσεις για τη διεξαγωγή κρατικής έρευνας σχετικά με την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου. Έχει καταστήσει μάλιστα σαφές πως η διερεύνηση των συνθηκών υπό τις οποίες εκδηλώθηκε η άνευ προηγουμένου επίθεση της Χαμάς θα πρέπει να γίνει μετά το τέλος του πολέμου στη Γάζα.

Η Ταμάρ Χέρμαν, ανώτερη ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Δημοκρατίας του Ισραήλ, δήλωσε ότι «οι άνθρωποι περιμένουν κάποιου είδους επίσημη εξεταστική επιτροπή αποτελούμενη από ανθρώπους που δεν είχαν εμπλοκή στα γεγονότα με κανέναν τρόπο».

Ενώ ο ισραηλινός στρατός κατάφερε να αποκαταστήσει εν μέρει τη φήμη του στα μάτια πολλών Ισραηλινών κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Γάζα, ο θυμός εξακολουθεί να είναι βαθύς στο Μπέρι, είπε.

Η έκθεση περιγράφει λεπτομερώς το χάος την ημέρα της επίθεσης, όταν περίπου 340 μαχητές μπήκαν στο κιμπούτς, συμπεριλαμβανομένων περίπου 100 τρομοκρατών, μελών των ειδικών δυνάμεων της Χαμάς.

Μικρότερες μονάδες του ισραηλινού στρατού που έφθασαν στο κιμπούτς το πρωί, «χτυπήθηκαν» και «βγήκαν από την κοινότητα», ανέφερε η έκθεση. Τοποθετήθηκαν στην πύλη και πολέμησαν εκεί, καθώς η Χαμάς είχε ξεκινήσει τις απαγωγές.

«Για τις πρώτες επτά ώρες μάχης, οι κάτοικοι των κιμπούτς αμύνθηκαν. Οι ενέργειές τους και η επινοητικότητά τους εμπόδισαν τον εχθρό να επεκτείνει την επίθεση σε επιπλέον γειτονιές» αναφέρει η έκθεση.

«Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι το κιμπούτς Μπέρι δεν χρειαζόταν τα αποτελέσματα της έρευνας για να αισθανθεί την αποτυχία του IDF κάθε λεπτό από τις 6:29 π. μ. σε εκείνο το μαύρο Σάββατο», ανέφεραν εκπρόσωποι του κιμπούτς σε γραπτή τους δήλωση. «Η αποτυχία του στρατού έχει χαραχτεί στο σώμα και την καρδιά μας εδώ και εννέα μήνες» προσθέτουν.

H δήλωση αναφέρει επίσης ότι η έρευνα συνέβαλε στην κατανόηση του βάθους και της πολυπλοκότητας των μαχών σε ορισμένα μέρη του Μπέρι, ανέφερε η έκθεση, σημειώνοντας ότι η έρευνα δεν παρείχε ικανοποιητικές απαντήσεις σε «κρίσιμα ερωτήματα».

Αυτά τα ερωτήματα έχουν να κάνουν με τον λόγο που οι στρατιωτικές δυνάμεις του Ισραήλ συγκεντρώθηκαν στην πύλη του κιμπούτς για ώρες χωρίς να εισέλθουν σε αυτό, τις βασικές αιτίες της αποτυχίας των υπηρεσιών πληροφοριών που επέτρεψαν την εισβολή της Χαμάς και το αν οι στρατιώτες που έφτασαν κατάλαβαν ότι ο πρωταρχικός τους στόχος ήταν να προστατεύσουν τους αμάχους.

Ο Ραμί Γκολντ, ένας 70χρονος που συμμετέχει στην φύλαξη στου κιμπούτς Μπέρι και εκείνη την ημέρα προσπάθησε να σταματήσει την επίθεση, δήλωσε ότι με την έρευνα δεν προέκυψαν πολλές νέες πληροφορίες.

«Από τη δική μου οπτική» λέει ο Γκολντ, «αυτό που λένε είναι: “σας εγκαταλείψαμε”».