Πρώτα τοποθετήθηκαν στους σταθμούς του Μετρό της Αθήνας (εδώ), με τίνος απόφαση και με ποια κρίση άγνωστο. Επειτα προκάλεσαν αντιδράσεις –με την αντιπολίτευση, ιδίως το Κίνημα Αλλαγής (εδώ) να κάνει λόγο για «μεσαιωνικές αντιλήψεις» και να απαιτεί εξηγήσεις από τη διοίκηση της ΣΤΑΣΥ που για μία ακόμη φορά βρέθηκε εκτεθειμένη. Και τελικά οι επίμαχες αφίσες υπέρ του «αγέννητου παιδιού» και κατά των αμβλώσεων, φαίνεται πως αποσύρονται. Με εντολή μάλιστα του αρμόδιου υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Αχ. Καραμανλή.
Σύμφωνα με το υπουργείο Μεταφορών, οι καταχωρίσεις που έκαναν την εμφάνισή τους στους σταθμούς του Μετρό τη Δευτέρα προκαλώντας αντιδράσεις –πολιτών αλλά και του πολιτικού κόσμου– δεν έπρεπε να αναρτηθούν καθώς μεταξύ άλλων «προσβάλουν γυναίκες που έχουν αναγκαστεί να κάνουν μια τέτοια δύσκολη επιλογή στη ζωή τους».
Στελέχη του υπουργείου ανέφεραν πως «στο Μετρό δεν νοείται διαφημιστική δραστηριότητα που θίγει δικαιώματα των κοινωνικών ομάδων και ειδικά των γυναικών».
Για την τοποθέτηση των διαφημιστικών αφισών, οι οποίες έχουν προκαλέσει σοβαρές αντιδράσεις, το υπουργείο θα διεξάγει σχετική έρευνα.
Η ανακοίνωση που εξέδωσε το μεσημέρι της Δευτέρας το υπουργείο Μεταφορών ανέφερε:
«Ο έλεγχος και η έγκριση του περιεχομένου των διαφημίσεων που αναρτώνται στους χώρους του Μετρό, είναι αποκλειστική αρμοδιότητα της διοίκησης της ΣΤΑΣΥ. Την αρμοδιότητα αυτή οφείλει να την ασκεί με υπευθυνότητα και κοινωνική συνείδηση.
Η καμπάνια που ξεκίνησε σήμερα εναντίον των αμβλώσεων για την οποία το αρμόδιο Υπουργείο και η Κυβέρνηση δεν είχαν την παραμικρή ενημέρωση, ανεξάρτητα από την προσωπική άποψη που δικαιούται ο καθένας να έχει, στρέφεται εναντίον ενός απολύτως κατοχυρωμένου και αναμφισβήτητου δικαιώματος των γυναικών. Οι καμπάνιες που γίνονται στους δημόσιους χώρους δεν πρέπει να διχάζουν την κοινή γνώμη ούτε ασφαλώς να προσβάλουν γυναίκες που έχουν αναγκαστεί να κάνουν μια τέτοια δύσκολη επιλογή στη ζωή τους.
Για το λόγο αυτό, το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών κάλεσε τη διοίκηση της ΣΤΑΣΥ να εξηγήσει το σκεπτικό με το οποίο επέτρεψε μια τέτοια καμπάνια και ζήτησε να εξαντληθεί κάθε περιθώριο για να κατέβουν το συντομότερο οι αφίσες από τους χώρους του Μετρό».
Νωρίτερα, η ΣΤΑΣΥ είχε απαντήσει πως το διαφημιστικό τμήμα της εταιρείας είχε κρίνει πως οι αφίσες δεν προκαλούν το δημόσιο αίσθημα, συγκρίνοντάς τες μάλιστα με τις αφίσες για το Athens Pride η ανάρτηση των οποίων επιτρέπεται τα τελευταία χρόνια αν και απορρίπτονταν τα πρώτα χρόνια της διοργάνωσης.