Για την πιθανότητα θερμού επεισοδίου, τις τουρκικές διεκδικήσεις, αλλά και τα εξοπλιστικά προγράμματα, μίλησε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης σε εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη που έδωσε την Πέμπτη στον τηλεοπτικό σταθμό Open και στην Ελλη Στάη.
Ο υπουργός κάλεσε σε εθνική συναίνεση για την αντιμετώπιση των εθνικών ζητημάτων.
Σε ερώτηση εάν φοβάται θερμό επεισόδιο -έστω από ατύχημα- ο κ. Αποστολάκης απάντησε μονολεκτικά «όχι». Συμπλήρωσε ότι «εάν δεν κάνουμε λάθος, δεν θα γίνει». Παράλληλα εκτίμησε ότι είναι πάρα πολύ λίγες οι πιθανότητες εξαγωγής της κρίσης προς την Ελλάδα σε περίπτωση που η Τουρκία βρεθεί προ αδιεξόδου χωρίς να αποκλείεται τίποτε.
Για την συμπεριφορά της Τουρκίας ο υπουργός δήλωσε ότι η γείτονα πάντα διεκδικεί, άλλοτε έντονα και άλλοτε με κάποια ισορροπία. «Η Τουρκία έχει προβλήματα με τους γύρω της, με την ΕΕ και τις ΗΠΑ. Δεν είναι το πρώτο πρόβλημα της Τουρκίας η Ελλάδα», πρόσθεσε. Ωστόσο οι διεκδικήσεις της παραμένουν στο ακέραιο και αυτό έχει να κάνει με λόγους εσωτερικής πολιτικής λόγω της παρουσίας ακροδεξιού κόμματος στην κυβέρνηση.
Παράλληλα σημείωσε ότι απαιτείται πολύ μεγάλη προσοχή και ψυχραιμία αλλά και να μην είμαστε εμείς που ρίχνουμε λάδι στη φωτιά. Αλλωστε, πρόσθεσε, έχουμε την εμπειρία να διαχειριστούμε οποιαδήποτε κατάσταση. Οι αξιώσεις της Τουρκίας δεν έχουν καμία νομική στήριξη, ξεκαθάρισε.
Σχετικά με την παλαιότερη δήλωσή του, όταν ήταν αρχηγός ΓΕΕΘΑ, ότι εάν Τούρκοι στρατιωτικοί ανέβουν σε βραχονησίδα θα την ισοπεδώσουμε, ο κ. Αποστολάκης υπενθύμισε ότι οι Ενοπλες Δυνάμεις λειτουργούν αποτρεπτικά.
«Το θέμα είναι να μην φθάσεις στην κλιμάκωση. Η Τουρκία δοκιμάζει τις αντοχές μας και πρέπει να ξέρει ότι έχουμε τη βούληση όσα λέμε ότι θα κάνουμε εάν χρειασθεί θα τα κάνουμε», είπε. Απαντώντας δε σε σχετική ερώτηση ο υπουργός Εθνικής Άμυνας παρατήρησε ότι δυστυχώς οι δηλώσεις δεν αποτρέπουν αλλά εμείς ξεκαθαρίζουμε τη θέση μας.
Χαρακτήρισε καλές τις σχέσεις με τον τούρκο ομόλογο του Χουλουσί Ακάρ «με τον οποίο όταν συζητούμε οι απόψεις του είναι ειλικρινείς». Πρόσθεσε ότι «διερευνούμε τρόπους να πέσει η ένταση στο Αιγαίο στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μας».
Τέλος, επανέλαβε την ανησυχία του για την προοπτική απόκτησης του αντιαεροπορικού συστήματος S-400 από την Τουρκία καθώς όπως είπε η προμήθεια του αλλάζει τελείως τα δεδομένα στον έλεγχο του εναερίου χώρου.
Παράλληλα επισήμανε την ανάγκη προμήθειας νέου αεροσκάφους F-35 ή άλλου και αναβάθμισης της αεράμυνας της χώρας, όπου υπάρχουν επιλογές, ώστε να υπάρξει ισορροπία ισχύος. Σχολίασε δε ότι οι επενδύσεις ξένων κρατών στην Ελλάδα- δηλαδή η στήριξη των συμφερόντων τους- και η αυξημένη παρουσία των ΗΠΑ λειτουργούν προς όφελος της ασφάλειας της χώρας.