Οι ιθαγενείς κοιτάζουν ξαφνιασμένοι και επιφυλακτικοί το ελικόπτερο του φωτογράφου | Ricardo Stuckert
Επικαιρότητα

Μια χαμένη φυλή ινδιάνων εντοπίστηκε στον Αμαζόνιο

Μια καλύβα στο δάσος, κοντά στα σύνορα της Βραζιλίας με το Περού, τράβηξε την προσοχή φωτογράφου. Από ελικόπτερο απαθανάτισε μια ομάδα ιθαγενών με τους οποίους δεν είχαμε –ως τώρα- καμιά επαφή
Protagon Team

Υπάρχουν ακόμα, στα τέλη του 2016 μ.Χ., παρθένα μέρη στη Γη; Κι όμως φαίνεται ότι υπάρχουν! Μέλη μιας άγνωστης φυλής του Αμαζονίου, η οποία δεν είχε έλθει ως τώρα σε επαφή με τον έξω κόσμο -αν και φαίνεται ότι γνωρίζει την ύπαρξή του- εντόπισε κατά τύχη φωτογράφος στα δυτικά της Βραζιλίας, κοντά στα σύνορα με το Περού.

Ο βραζιλιάνος φωτογράφος Ρικάρντο Στούκερτ πετούσε στις 18 Δεκεμβρίου με ελικόπτερο πάνω από το τροπικό δάσος για να επισκεφθεί μια φυλή η οποία έχει επαφές με τον έξω κόσμο, γράφει ο Guardian.

Λόγω καταιγίδας, το ελικόπτερό του αναγκάστηκε να αλλάξει πορεία και, χάρη στην παράκαμψη, πέρασε πάνω από το σημείο όπου ζει μια εντελώς απομονωμένη ομάδα ιθαγενών.

Ο Στούκερτ είδε ένα μακρύ οίκημα σαν καλύβα που του τράβηξε την προσοχή. Αμέσως άρχισε να φωτογραφίζει τους ανθρώπους που ζούσαν εκεί και κοιτούσαν επιφυλακτικοί το ελικόπτερο που πετούσε από πάνω τους.

Ενας από τους άνδρες είχε καλυμμένο όλο το σώμα του με μπογιά, μάλλον για καμουφλάζ και προστασία. Κάποιοι ετοίμασαν τα βέλη τους, όπως δείχνουν οι φωτογραφίες.

Ενας ιθαγενής ετοιμάζει το βέλος του κατά του ελικοπτέρου (Ricardo Stuckert)

Φαίνεται ότι αυτή η ίδια φυλή είχε εντοπιστεί για πρώτη φορά το 1988 και είχε φωτογραφηθεί το 2010.

Για τον έξω κόσμο γνωρίζουν ελάχιστα πράγματα, αλλά και εμείς για αυτούς δεν έχουμε πολλές γνώσεις. Χρησιμοποιούν τσεκούρια και ματσέτες, καλλιεργούν μπανάνες, γλυκοπατάτες και καρπούς, ενώ ακόμη ψαρεύουν και κυνηγούν. Από τις φωτογραφίες μοιάζουν να είναι γενικά καλά στην υγεία τους.

Στην ίδια επαρχία, το Ακρε, εκτιμάται ότι ζουν τρεις απομονωμένες ομάδες, σύμφωνα τον Ζοζέ Κάρλος Μεϊρέγες, ειδικό στις φυλές του τροπικού δάσους ο οποίος επίσης ήταν στο ελικόπτερο.

Το 2014 είχε εντοπιστεί μία τέταρτη ομάδα στο Ακρε με την οποία αποκαταστάθηκε επαφή. Τα μέλη της φυλής έχουν πει ότι τα ελικόπτερα των ερευνητών τούς φαίνονται είτε σαν κάτι μαγικό είτε σαν μεγάλα πουλιά ενώ δεν γνώριζαν ότι μεταφέρουν και ανθρώπους μέσα τους.

Η καλύβα όπου ζουν τα μέλη της φυλής (Ricardo Stuckert)

Στη Βραζιλία, μέσα στο απέραντο δάσος του Αμαζονίου. υπολογίζεται ότι ζουν γύρω στις 80 ομάδες ιθαγενών, η παρουσία και η ζωή των οποίων απειλείται συνεχώς από την παράνομη υλοτομία, τους εργάτες ορυχείων και τους διακινητές ναρκωτικών. Πολλοί είναι ευάλωτοι σε ασθένειες που μεταφέρουν άνθρωποι από τον έξω κόσμο, καθώς δεν έχουν ανοσία ακόμα και σε σχετικά εύκολα αντιμετωπίσιμα νοσήματα.

Το όνομα που δίνουν στο εαυτό τους οι ιθαγενείς που φωτογράφισε ο Στούκερτ όπως και η γλώσσα τους παραμένουν άγνωστα. «Ευτυχώς», υποστηρίζει ο Μεϊρέγες, «γιατί από την ημέρα που θα τα μάθουμε, θα αρχίσουν τα προβλήματά τους»…