Ενα πολιτικό αδιέξοδο επικών διαστάσεων· η πολιτική τάξη στη Βρετανία σε μια πρωτοφανή αδυναμία να φέρει εις πέρας αυτό που η ίδια η χώρα αποφάσισε· το ιστορικότερο κοινοβουλευτικό σώμα του πλανήτη σε ακόμη μια τραυματική νύχτα· και ένα σπουδαίο κράτος, το Ηνωμένο Βασίλειο, να οδεύει χωρίς αυτοπεποίθηση, αν όχι καταγέλαστο, σε αχαρτογράφητα νερά.
Αυτό είναι το συμπέρασμα από τις ψηφοφορίες που διεξήχθησαν το βράδυ της Τετάρτης στη Βουλή των Κοινοτήτων για το Brexit, όπου απορρίφθηκαν και οι οκτώ (!) εναλλακτικές προτάσεις, οι περισσότερες δε με ευρεία πλειοψηφία!
Και όλα αυτά ενώ η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι έχει προσφέρει στους βουλευτές την παραίτησή της, αν προηγουμένως υπερψηφίσουν τη δική της πρόταση, η οποία όμως έχει ήδη απορριφθεί δύο φορές από τη Βουλή των Κοινοτήτων!
Οσοι επιμένουν ότι στη δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα, ίσως πρέπει να αναθεωρήσουν. Είναι προφανές ότι το βρετανικό κοινοβούλιο που προέκυψε μετά τις εκλογές του Ιουνίου 2017 αδυνατεί να υλοποιήσει την απόφαση που είχαν λάβει οι βρετανοί πολίτες στο ιστορικό (αν και αμφιλεγόμενο) δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου 2016 για την αποχώρηση της χώρας τους από την Ευρωπαϊκή Ενωση.
Αναλυτές παρατηρούν ότι αδυνατώντας να καταλήξουν σε συμφωνία οι βρετανοί πολιτικοί δείχνουν εμμέσως μια κάποια σοφία σε σύγκριση με τους παραπλανημένους ψηφοφόρους του 2016, όμως και αυτό συνιστά αδιέξοδο —το δημοψήφισμα είναι προς το παρόν αποφασιστικό.
Την ίδια ώρα η ΕΕ δεν αποκλείει μια παράταση ακόμα και ενός έτους στις διαδικασίες (εδώ).
Ελπίζοντας όμως τι; Οι βρετανοί βουλευτές έχουν καταψηφίσει όλες τις εκδοχές του Brexit αλλά και το μη Brexit!
To βράδυ της Τετάρτης όλες οι νέες προτάσεις, ακόμα και αυτή για έξοδο χωρίς συμφωνία με τις Βρυξέλλες, απορρίφθηκαν από τους βουλευτές, καθώς τα κόμματα, ακόμα και οι Εργατικοί της αντιπολίτευσης, εμφανίζονται διασπασμένα.
Τα οκτώ «όχι» στις προτάσεις
•Η πρόταση για αποχώρηση χωρίς συμφωνία που είχε καταθέσει ο Τζον Μπάρον απορρίφθηκε με ψήφους 160 υπέρ έναντι 400 κατά.
•Το σχέδιο για Κοινή Αγορά (στο πρότυπο της Νορβηγίας) έλαβε 188 «ναι» και 283 «όχι».
•Η παραμονή στην ευρωπαϊκή οικονομική περιοχή και στη ζώνη ελευθέρου εμπορίου, όχι όμως και στην τελωνειακή ένωση με την ΕΕ, έλαβε μόνο 65 ψήφους υπέρ και 377 κατά.
•Η μόνιμη τελωνειακή ένωση με την ΕΕ, πρόταση του Κένεθ Κλαρκ, έλαβε 264 «ναι» και 272 «όχι».
•Το εναλλακτικό σχέδιο των Εργατικών που περιλάμβανε τελωνειακή ένωση και ευθυγράμμιση με την ενιαία αγορά συγκέντρωσε 237 «ναι» και 307 «όχι».
•Η ανάκληση του άρθρου 50 ώστε να μην υπάρξει μια αποχώρηση χωρίς συμφωνία απορρίφθηκε επίσης με ψήφους 184 υπέρ έναντι 293 κατά.
•Η διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την έγκριση οποιασδήποτε συμφωνίας απορρίφθηκε επίσης, με μικρή διαφορά: έλαβε 268 «ναι» και 295 «όχι».
•Τέλος, η εισαγωγή προνομιακών εμπορικών διακανονισμών με την ΕΕ αν δεν επιτευχθεί συμφωνία για την αποχώρηση έλαβε 193 «ναι» και 422 «όχι».
Αυτά τα οκτώ «όχι» έδωσαν πάντως την ευκαιρία στο στρατόπεδο της Μέι να αναθαρρήσει.
Το γεγονός ότι καμία από τις εναλλακτικές προτάσεις για το Brexit δεν ψηφίστηκε σήμερα από τους Βρετανούς βουλευτές δείχνει ότι η συμφωνία που πέτυχε η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι είναι η καλύτερη επιλογή, δήλωσε ο υπουργός Στίβεν Μπάρκλεϊ, που είναι αρμόδιος για το Brexit. «Τα αποτελέσματα της διαδικασίας στη Βουλή (…) ενισχύουν την άποψή μας ότι η συμφωνία που διαπραγματεύτηκε η κυβέρνηση είναι η καλύτερη επιλογή», είπε.
Από την πλευρά του, ο βουλευτής Ολιβερ Λέτουιν, εμφανίστηκε απογοητευμένος από την τελευταία εξέλιξη, όμως είπε ότι θα υπάρξει άλλη μια ευκαιρία, την Δευτέρα, για να καταλήξει η Βουλή των Κοινοτήτων σε μια απόφαση και να αρθεί το αδιέξοδο. Παράλληλα όμως, εξέφρασε την ελπίδα ότι οι βουλευτές θα εγκρίνουν τη Συμφωνία Αποχώρησης της Μέι πριν από την Παρασκευή.
Ο Μπόρις Τζόνσον, φανατικός υπέρμαχος του Brexit και πρώην υπουργός Εξωτερικών, είπε ότι αφού η Μέι υπόσχεται να παραιτηθεί, θα στηρίξει τώρα τη συμφωνία της –μια ακόμη απόδειξη ότι αυτό το μείζον ζήτημα της ευρωπαϊκής παρουσίας της Βρετανίας θυσιάστηκε στο πεδίο της μικροπολιτικής.
Ομως ακόμα και έτσι τίποτα δεν είναι βέβαιο. Τούτο διότι το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (DUP) της Βορείου Ιρλανδίας, το οποίο συνεργάζεται με τους Τόρις στηρίζοντας την κυβέρνηση Μέι, ξεκαθάρισε ότι οι 10 βουλευτές του θα καταψηφίσουν ξανά την πρόταση της πρωθυπουργού.
Αν παρ’ ολ’ αυτά συμβεί κάποιο θαύμα όμως και περάσει τελικά η συμφωνία που εξασφάλισε με δυσκολίες και ταπεινώσεις η Μέι από τις Βρυξέλλες, αυτό σημαίνει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα αποχωρήσει από την ΕΕ σε λίγες εβδομάδες και η ίδια θα φύγει την Ντάουνινγκ Στριτ πριν από το καλοκαίρι, ίσως στις 22 Μαΐου.
Θα είναι, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά ο Guardian, ένας αποχαιρετισμός στη χειρότερη πρωθυπουργό της χώρας, μέχρι τον επόμενο…