Πώς μπορεί να ιεραρχήσει 16 χρόνια θητείας στο «τιμόνι» μιας μεγάλης χώρας, με διεθνείς κρίσεις να έρχονται η μία μετά την άλλη και μοιραία να επηρεάζουν και το εσωτερικό; Η Ανγκελα Μέρκελ δείχνει να έχει την απάντηση.
Σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στον διευθυντή ειδήσεων της Deutsche Welle News Μαξ Χόμφαν στην καγκελαρία, λίγο πριν από την αποχώρησή της από την ενεργό πολιτική, απάντησε αμέσως στο ερώτημα ποιες ήταν οι πιο δύσκολες προκλήσεις που κλήθηκε να αντιμετωπίσει στη θητεία της.
Ηταν, όπως είπε, το Προσφυγικό, ειδικότερα η φυγή ανθρώπων από τη Συρία και τις γειτονικές χώρες, καθώς και η κρίση του κορονοϊού. Και στις δύο περιπτώσεις, είπε η απερχόμενη καγκελάριος, επηρεάστηκαν άμεσα ζωές και «ανθρώπινες μοίρες».
Σε ερώτηση κατά πόσο πιστεύει ότι η Γερμανία κατάφερε να διαχειριστεί την άφιξη 800.000 προσφύγων στη χώρα το 2015, όταν μάλιστα είπε την περίφημη φράση «Θα τα καταφέρουμε», η Μέρκελ απάντησε: «Ναι, τα καταφέραμε!». Όπως προσέθεσε, «δεν ήταν όλα ιδανικά», ωστόσο σημαντική ήταν η συμβολή δημάρχων και εθελοντών στη διαχείριση της κατάστασης.
«Έχουμε θαυμάσια παραδείγματα ανθρώπων που προοδεύουν, όταν σκέφτομαι τους αποφοίτους γυμνασίου» είπε αναφερόμενη σε παιδιά μεταναστών που φοιτούν σε γερμανικά σχολεία. Πρόσθεσε στη συνέχεια με διάθεση αυτοκριτικής: «Φυσικά δεν έχουμε καταφέρει να αντιμετωπίσουμε τα αίτια της προσφυγιάς. Δεν έχουμε καταφέρει να αποκτήσει η Ευρώπη ένα ενιαίο σύστημα ασύλου και μετανάστευσης».
Θεωρεί επίσης η Μέρκελ κρίση την αμφισβήτηση των διεθνών οργανισμών από πολλούς στον κόσμο. «Για μένα ήταν πάντα σημαντικό, και πάντα προσπαθούσα, να ενισχύσω τον ρόλο διεθνών οργανισμών, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Παγκόσμιας Τράπεζας, του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου», είπε.
Για το μείζον ζήτημα της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής λέει ότι «πρέπει να δράσουμε πολύ πιο γρήγορα». Η Γλασκώβη, όπου διεξάγεται η σύνοδος για το κλίμα Cop26, «έχει ήδη επιφέρει κάποια αποτελέσματα, αλλά από τη σκοπιά των νέων τα πράγματα συνεχίζουν να κινούνται πολύ αργά. Και λέω στους νέους: πρέπει να ασκήσετε πίεση». Σημειώνει ωστόσο ότι για τη λήψη μέτρων που έχουν να κάνουν με την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής απαιτούνται πλειοψηφίες, ενώ ταυτόχρονα υπάρχουν φόβοι για τις κοινωνικές και οικονομικές συνέπειές τους.
Σχετικά με τη σχέση της με τον γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος την τίμησε με την υψηλότερη τιμή της Γαλλικής Δημοκρατίας, τον Μεγαλόσταυρο της Λεγεώνας της Τιμής, η Ανγκελα Μέρκελ είπε: «Γνωρίζω ότι υπάρχουν άνθρωποι που δεν είναι ικανοποιημένοι με την πολιτική μου. Αλλά χαίρομαι πολύ όταν βλέπω να έχουν έρθει τόσο πολλοί άνθρωποι για να δουν εμένα και τον πρόεδρο Μακρόν στη Γαλλία –όπου, αν το δει κανείς ιστορικά, τα μεταξύ μας συναισθήματα δεν ήταν πάντα τόσο φιλικά. Πρέπει να πω ότι ήταν μια όμορφη εμπειρία».
Σε ό,τι αφορά τον διάδοχό της, τον σοσιαλδημοκράτη Όλαφ Σολτς, ο οποίος βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τους Πρασίνους και τους Φιλελευθέρους για τον σχηματισμό της επόμενης γερμανικής κυβέρνησης, η Μέρκελ είπε για την κοινή τους παρουσία στη σύνοδο της G20 στη Ρώμη: «Αν έχετε την εντύπωση ότι εδώ υπάρχει καλή επικοινωνία μεταξύ της νυν αρχηγού της κυβέρνησης και του πιθανού διαδόχου της, τότε αυτό είναι ένα καθησυχαστικό μήνυμα σε έναν μάλλον ταραχώδη κόσμο. Και αυτό το βρήκα σωστό».
Η απερχόμενη καγκελάριος απάντησε και για τα σχέδιά της για το μέλλον: «Δεν ξέρω ακόμη τι θα κάνω μετά. Είπα, ναι, πρώτα θα ξεκουραστώ και μετά θα δούμε τι θα έρθει στο μυαλό μου». Η ίδια θέλει πάντως, όπως λέει, να διαβάσει και να κοιμηθεί.
«Μετά βεβαιότητας θα νιώσω και λίγη μελαγχολία, γιατί πάντα έκανα τη δουλειά μου ευχάριστα και μου αρέσει ακόμη να την κάνω», είπε ακόμη διαβεβαιώνοντας ότι θα συνηθίσουμε και τον διάδοχό της έπειτα από τα 16 χρόνια που πέρασε η ίδια στην καγκελαρία.