Τα παιδιά του Στινγκ, του Γκόρντον Ράμσεϊ, του Ελτον Τζον και του Αστον Κούτσερ θα πρέπει να το πάρουν απόφαση πως τα λεφτά των μπαμπάδων τους δεν θα είναι δικά τους κι αντ’ αυτού θα πρέπει να δουλέψουν οι ίδιοι ως ένα σημείο προκειμένου να έχουν έστω κάποιο δικαίωμα επ’ αυτών.
Πάρτε για παράδειγμα τον Στινγκ: πριν από τέσσερα χρόνια το πήρε απόφαση και το ανακοίνωσε -μέσω της εφημερίδας Daily Mail!- ότι τα παιδιά του, τρεις γιοι και τρεις κόρες, δεν πρέπει να περιμένουν ότι θα κληρονομήσουν την περιουσία του, η αξία της οποίας υπολογίζεται γύρω στα 225 εκατομμύρια ευρώ.
«Πρέπει να δουλέψουν. Όλα τα παιδιά μου το ξέρουν αυτό κι έτσι ακριβώς κάνουν. Εννοείται πως αν βρεθούν σε πρόβλημα, θα τους βοηθήσω, όμως υπάρχει ένας κανόνας ηθικής που τους υπαγορεύει να θέλουν να πετύχουν με την αξία τους», είπε ο 66χρονος βρετανός μουσικός.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο αμερικανός ηθοποιός Αστον Κούτσερ που μαζί με την γυναίκα του, επίσης ηθοποιό Μίλα Κούνις, αποφάσισαν να μην αφήσουν κάποιο χρηματικό ποσό ως κληρονομιά στην κόρη τους Γουάιατ και στον γιο τους Ντμίτρι.
Όπως είπε θέλουν να δωρίσουν τα χρήματά τους σε ανθρώπους που το έχουν πραγματική ανάγκη και θα κάνουν φιλανθρωπίες.
«Δεν θέλω να δημιουργήσω στα παιδιά μου το αίσθημα της εμπιστοσύνης αφού ζουν ήδη μία ζωή γεμάτη προνόμια και δεν το γνωρίζουν καν. Και δε θα το μάθουν και ποτέ γιατί θα είναι και η μόνη που θα γνωρίσουν», τονίζει το νεαρό ζευγάρι που προσθέτει πως δεν επιθυμεί τα παιδιά τους να γίνουν «κακομαθημένα».
«Αν τα παιδιά μου θέλουν να ξεκινήσουν μία επιχείρηση και έχουν ένα καλό επιχειρηματικό σχέδιο, τότε θα επενδύσω σ’ αυτό. Αλλά δεν θα κερδίσουν και την εμπιστοσύνη μου», καταλήγει το σκεπτικό του Κούτσερ.
Σε μια παρόμοια αποκάλυψη προέβη και ο ιδρυτής της Microsoft, Μπιλ Γκέιτς, λέγοντας πως δεν θα αφήσει την τεράστια περιουσία του, ύψους 75 δισ. ευρώ, στα τρία παιδιά του, Τζένιφερ, Ρόρι και Φοίβη.
Όπως είπε, θέλει να ακολουθήσουν τον δικό τους δρόμο, και για αυτό «λαμβάνουν εξαιρετική μόρφωση και κάποια χρήματα, αλλά θα πάνε και θα φτιάξουν τις δικές τους καριέρες», προσθέτοντας πως το να είχαν πολλά χρήματα θα «παραμόρφωνε οτιδήποτε» θα προσπαθούσαν να κάνουν. «Δεν θα είναι χάρη να τους αφήσω πολύ μεγάλο πλούτο».
«Τα χρήματα προορίζονται να βοηθήσουν τους πιο φτωχούς» είπε ο Γκέιτς, συμπληρώνοντας πως τα παιδιά του καταλαβαίνουν για ποιον λόγο τα χρήματα θα πάνε στο Bill and Melinda Gates Foundation, και μάλιστα τον βοήθησαν και σε κάποια από τα projects του. Ωστόσο, παραδέχτηκε πως «θα τους αφήσουμε κάτι», ώστε να υπάρχει ένα οικονομικό «δίχτυ ασφαλείας».
Ακόμη πιο αυστηρός υπήρξε μέχρι τον πρόσφατο θάνατο του ο θρυλικός κωμικός Τζέρι Λιούις, καθώς με βάση τη διαθήκη του, τα πέντε αγόρια που απέκτησε ο διάσημος ηθοποιός από τον πρώτο το γάμο δεν δικαιούνται κανένα στοιχείο της αμύθητης περιουσίας του.
Με τους παραπάνω συντάσσεται και ο βρετανός σεφ Γκόρντον Ράμσεϊ, ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα της βρετανικής βιομηχανίας εστιατορίων, με αμύθητη περιουσία πολλών εκατομμυρίων λιρών.
Ο Ράμσεϊ, πατέρας τεσσάρων παιδιών, δεν έχει την πρόθεση να αφήσει την περιουσία του σε αυτά. «Όχι γιατί θέλω να τους τιμωρήσω, αλλά για να μην κακομάθουν» λέει.
«Το μόνο πράγμα που συμφωνήσαμε με την γυναίκα μου είναι ότι θα πάρουν το 25% των χρημάτων που θα χρειαστούν για να αγοράσουν ένα διαμέρισμα, αλλά όχι ολόκληρο το διαμέρισμα», πρόσθεσε.
Τέλος, κι ο σερ Ελτον Τζον, με μια καθαρή περιουσιακή αξία κοντά στα 450 εκατ. ευρώ, έχει πάρει απόφαση, από κοινού με τον σύζυγό του Ντέιβιντ Φέρνις, να κάνει το ίδιο με τους δυο του γιους Ζάκαρι και Ελάιτζα, προκειμένου, όπως λέει, «να μην τους φθείρει τον χαρακτήρα με την τεράστια περιουσία του».
«Είναι τρομερό να δώσουμε στα παιδιά ένα ασημένιο κουτάλι [σ.σ: αγγλικός ιδιωματισμός που σημαίνει να γεννιέσαι μέσα στα πλούτη]», δήλωσε σε συνέντευξή του στη Daily Mirror.
«Τα αγόρια ζουν τις πιο απίστευτες ζωές, δεν είναι κανονικά παιδιά, και δεν προσποιούνται ότι είναι, αλλά πρέπει να υπάρχει κάποια αίσθηση κανονικότητας, κάποιος σεβασμός στα χρήματα, κάποιος σεβασμός για τη δουλειά», τονίζει ο 70χρονος μουσικός που, όπως και οι προαναφερθέντες, υποστηρίζει το… American way, που δεν είναι άλλο από το μότο «πρέπει να μοχθήσεις προκειμένου να βγάλεις εσύ ο ίδιος τα χρήματα σου».