Το Τέμενος Defterdar, με διακριτές τις φθορές από τον σεισμό | ΥΠΠΟΑ
Επικαιρότητα

Αποκαθίστανται τα σεισμόπληκτα μνημεία της Κω

Η υλοποίηση της αποκατάστασης στην οποία προχωρά το ΥΠΠΟΑ, έργο με προϋπολογισμό 7.608.600 ευρώ, αφορά το σύνολο των μνημείων που υπέστησαν ζημιές από τον σεισμό τον Ιούλιο του 2017
Protagon Team

Η αποκατάσταση του συνόλου των σεισμόπληκτων μνημείων της Κω τίθεται σε τροχιά υλοποίησης από το ΥΠΠΟΑ. Τον Μάρτιο 2020, σε αυτοψία της στο νησί, η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη διαπίστωσε ότι όχι μόνο δεν είχε γίνει καμία επέμβαση στα μνημεία που επλήγησαν από σεισμό τον Ιούλιο του 2017, αλλά ότι δεν είχε δοθεί καμία κατεύθυνση στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ, προκειμένου να προχωρήσουν στην εκπόνηση των απαιτούμενων μελετών αποκατάστασης.

Εκπονήθηκαν οι αναγκαίες μελέτες και εγκρίθηκαν από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο από τον Μάρτιο 2020 και εξής. Σήμερα, όλα τα έργα έχουν ενταχθεί και χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, με συνολικό προϋπολογισμό 7.608.600 ευρώ. Οι εργασίες αποκατάστασης ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη, με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2025.

Οπως δήλωσε η Λίνα Μενδώνη, «τηρώντας τις δεσμεύσεις μας, προχωρούμε με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση και συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, στην αποκατάσταση των σεισμόπληκτων μνημείων της Κω. Από τον σεισμό του 2017, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αδιαφόρησε πλήρως για τον σχεδιασμό της αποκατάστασης των σεισμόπληκτων μνημείων. Επισπεύσαμε τις διαδικασίες, ωριμάσαμε μελέτες και εξασφαλίσαμε χρηματοδότηση, ώστε τα μνημεία να αποδοθούν στους κατοίκους και στους πολυάριθμους επισκέπτες του νησιού».

Το παλαιοχριστιανικό βαπτιστήριο «Επτά Βήματα» του Αγίου Ιωάννη, στην Κω

Πρόκειται για τα εξής έργα:

Αποκατάσταση του Κάστρου Νεραντζιάς, με προϋπολογισμό 2.437.000 ευρώ. Το Ιπποτικό Κάστρο της Νερατζιάς, πλησίον του λιμένα της πόλης της Κω, είναι κτισμένο τον 14ο αιώνα και αποτελεί ένα από τα πιο χαρακτηριστικά δείγματα οχυρωματικής αρχιτεκτονικής των Ιωαννιτών Ιπποτών, στα Δωδεκάνησα. Κατά τη σεισμική δραστηριότητα της 21ης-7-2017 το μνημείο υπέστη σοβαρές ζημιές. Παρουσιάζει βλάβες, όπως καταρρεύσεις σε τμήματα πύργων και επάλξεων των περιμετρικών τειχών, ρηγματώσεις στα τείχη, καθώς και στον περίδρομο του εξωτερικού περιβόλου.

Πρόκειται για τα εξης έργα: