Ο Κιμ Γιονγκ Ουν σε πρόσφατη ομιλία του προς τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος | KCNA via REUTERS
Επικαιρότητα

Αποκατέστησαν για μία ακόμα φορά τις σχέσεις τους Νότια και Βόρεια Κορέα

Λειτουργούν ξανά οι δίαυλοι επικοινωνίας ανάμεσα σε Πιονγιάνγκ και Σεούλ, από τα ξημερώματα της Δευτέρας, καθώς ο Κιμ Γιονγκ Ουν επιθυμεί να υπάρξει «διαρκής ειρήνη» στη χερσόνησο, όπως ανακοίνωσαν οι Βορειοκορεάτες. Οι δύο πλευρές πάντως συνεχίζουν τις δοκιμές πυραύλων, που οδήγησαν στην τελευταία κρίση
Protagon Team

«Ακορντεόν» έχουν γίνει αυτοί οι περίφημοι δίαυλοι επικοινωνίας ανάμεσα στη Σεούλ και την Πιονγιάνγκ, που ανοιγοκλείνουν κατά τη βούληση, κυρίως, του Κιμ Γιονγκ Ουν.

Υστερα από ενάμιση μήνα έντασης ανάμεσα στη Βόρεια και τη Νότια Κορέα, οι δύο χώρες αποκατέστησαν ξανά τα ξημερώματα της Δευτέρας (ώρα Ελλάδος) τις συνδέσεις τηλεφωνίας και φαξ, όπως ανακοίνωσε η Σεούλ.

Τον Αύγουστο είχε διακοπεί η επικοινωνία ανάμεσα στις δύο χώρες, ενώ πρόσφατα η Πιονγιάνγκ προχώρησε σε σειρά δοκιμαστικών εκτοξεύσεων πυραύλων.

Αξιωματούχοι των δύο χωρών συμμετείχαν το πρωί σε τηλεφωνική συνδιάλεξη, ανακοίνωσε το νοτιοκορεατικό υπουργείο Ενοποίησης.

«Η κυβέρνηση εκτιμά ότι τέθηκε, με την αποκατάσταση της γραμμής επικοινωνίας Νότου – Βορρά, μια βάση για την ανανέωση των διακορεατικών σχέσεων», σύμφωνα με το δελτίο Τύπου.

Η Σεούλ ελπίζει ότι «θα αρχίσει ξανά γρήγορα ο διάλογος και θα γίνουν πρακτικές συζητήσεις για την αποκατάσταση των διακορεατικών σχέσεων».

Το υπουργείο Αμυνας της Νότιας Κορέας επιβεβαίωσε εξάλλου ότι αποκαταστάθηκε η επικοινωνία ανάμεσα στους στρατούς των δύο χωρών.

Η Βόρεια Κορέα πρόσφατα προχώρησε σε δοκιμές πυραύλων

Ο βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ουν «εξέφρασε την πρόθεσή του να αποκατασταθούν οι δίαυλοι επικοινωνίας» των δύο χωρών, είχε μεταδώσει νωρίτερα το βορειοκορεατικό επίσημο πρακτορείο ειδήσεων KCNA, εξηγώντας ότι η απόφαση αυτή εγγράφεται στο πλαίσιο της προσπάθειας να υπάρξει «διαρκής ειρήνη» στη χερσόνησο.

Ωστόσο, αναλυτές υποβαθμίζουν την εξέλιξη, κάνοντας λόγο για χειρονομία «συμβολικής» φύσεως και υπογραμμίζοντας τις πρόσφατες δοκιμές πυραύλων κι από τις δύο χώρες.

Για τον Παρκ Γουόν Γκον, καθηγητή ειδικευμένο στις μελέτες για τη Βόρεια Κορέα, «ακόμη κι αν αυτό οδηγήσει σε συνομιλίες, μπορεί να εισέλθουμε σε νέα φάση, κατά την οποία η Βόρεια Κορέα θα διεξάγει διάλογο, αλλά ταυτόχρονα θα προχωρά σε προκλήσεις».

Η επικοινωνία ανάμεσα στη Σεούλ και στην Πιονγιάνγκ κόπηκε τον Αύγουστο με απόφαση της Βόρειας Κορέας, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για κοινά στρατιωτικά γυμνάσια της Νότιας Κορέας και των ΗΠΑ. Είχε αποκατασταθεί μόλις μία εβδομάδα νωρίτερα, για πρώτη φορά έπειτα από περίπου έναν χρόνο.

Η ένταση ανέβηκε ξανά αφότου κόπηκαν οι γραμμές. Η Βόρεια Κορέα προειδοποίησε εναντίον νέας «κρίσης ασφαλείας» και προχώρησε σε σειρά εκτοξεύσεων πυραύλων, συμπεριλαμβανομένων υπερηχητικού πυραύλου, νέου αντιαεροπορικού πυραύλου και «στρατηγικού» πυραύλου Κρουζ που δυνητικά μπορεί να φέρει πυρηνική κεφαλή.

Οι δοκιμές αυτές προκάλεσαν δηλώσεις ανησυχίας και καταδίκης από αρκετές χώρες και την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Η Πιονγιάνγκ επέκρινε αυτή την τελευταία κίνηση, κατηγορώντας τα κράτη-μέλη του κορυφαίου οργάνου των Ηνωμένων Εθνών πως «παίζουν με μια βραδυφλεγή βόμβα».

Οι δοκιμές υπογράμμισαν εξάλλου ότι η απομονωμένη χώρα συνεχίζει να αναπτύσσει ολοένα πιο προηγμένα συστήματα, με φόντο το απόλυτο αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει οι συνομιλίες με τις ΗΠΑ μετά την αποτυχημένη σύνοδο κορυφής του 2019 στο Ανόι, με τη συμμετοχή του Κιμ και του Ντόναλντ Τραμπ.

Την ώρα που η Πιονγιάνγκ κατηγορεί την Ουάσινγκτον για «εχθρική πολιτική», εμφανίζεται διατεθειμένη να βελτιώσει τις διμερείς σχέσεις με τη Σεούλ, αν ο Νότια Κορέα εγκαταλείψει αυτήν που αποκαλεί πολιτική «δύο μέτρων και δύο σταθμών».

Πρόσφατα ο νοτιοκορεάτης πρόεδρος Μουν Τζε Ιν κάλεσε να κηρυχθεί επίσημα το τέλος του πολέμου της Κορέας (1950-1953), που είχε σταματήσει με ανακωχή –όχι συμφωνία ειρήνης–, πράγμα που σημαίνει πως, τεχνικά, τα δύο μέρη παραμένουν σε εμπόλεμη κατάσταση για περισσότερο από μισό αιώνα.