Η Ρωσία έχει εκπαιδεύσει το Ναυτικό της να στοχεύει με πυραύλους που διαθέτουν πυρηνικές κεφαλές, στόχους βαθιά μέσα στην Ευρώπη σε μια πιθανή σύγκρουση με το ΝΑΤΟ, σύμφωνα με απόρρητα αρχεία που είδαν οι Financial Times.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι χάρτες με τους στόχους που βρίσκονται ακόμα και στις δυτικές ακτές της Γαλλίας και τ στις βρετανικές ακτές, απέναντι από την Ιρλανδία, παρουσιάστηκαν σε ρώσους αξιωματικούς πριν από χρόνια.
Οι FT έχουν ήδη παρουσιάσει τα σχέδια της Μόσχας για τη χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων στα πρώτα στάδια μιας σύγκρουσης με μια μεγάλη παγκόσμια δύναμη.
Οι τελευταίες αποκαλύψεις δείχνουν πώς η Ρωσία ετοιμάζεται για πιθανή σύγκρουση με τη Δύση πολύ πέρα από τα κοντινότερα σύνορα του ΝΑΤΟ, σχεδιάζοντας μια σειρά από συντριπτικά πλήγματα σε όλη τη Δυτική Ευρώπη.
Τα έγγραφα παρουσιάστηκαν στη βρετανική εφημερίδα από δυτικές πηγές.
Τα αρχεία, που έχουν ημερομηνία μεταξύ 2008 και 2014, περιλαμβάνουν μια λίστα στόχων για πυραύλους που μπορούν να φέρουν είτε συμβατικές είτε τακτικές πυρηνικές κεφαλές. Οι ρώσοι αξιωματικοί τονίζουν τα πλεονεκτήματα της χρήσης πυρηνικού πλήγματος σε αρχικό στάδιο της σύγκρουσης.
Σύμφωνα με την παρουσίαση, η Ρωσία έχει επιπλέον διατηρήσει την ικανότητα να μεταφέρει πυρηνικά όπλα με πλοία, κάτι που, σύμφωνα με τους ειδικούς, ενέχει σημαντικούς κινδύνους κλιμάκωσης ή ατυχήματος και για αυτό έχει απαγορευτεί από τη συμφωνία του 1991 με τις ΗΠΑ.
Στο απόρρητο έγγραφο σημειώνεται ότι η «υψηλή ευελιξία» του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού τού επιτρέπει να διεξάγει «ξαφνικά και προληπτικά πλήγματα» και «μαζικά πυραυλικά πλήγματα… από διάφορες κατευθύνσεις».
Τα πυρηνικά όπλα προορίζονται «κατά κανόνα» για χρήση «σε συνδυασμό με άλλα μέσα καταστροφής» για την επίτευξη των στόχων της Ρωσίας.
Αναλυτές που εξέτασαν τα έγγραφα, δήλωσαν ότι συνάδουν με τον τρόπο με τον οποίο το ΝΑΤΟ αξιολογεί την απειλή πυραυλικών πληγμάτων μεγάλου βεληνεκούς από το ρωσικό Ναυτικό και την ταχύτητα με την οποία η Ρωσία πιθανόν να καταφύγει σε χρήση πυρηνικών.
Οι χάρτες, οι οποίοι δημιουργήθηκαν για λόγους παρουσίασης και όχι επιχειρησιακής χρήσης, απεικονίζουν ένα δείγμα 32 νατοϊκών στόχων στην Ευρώπη για το ρωσικό Πολεμικό Ναυτικό.
Οι στόχοι του ρωσικού Στόλου της Βαλτικής βρίσκονται κυρίως στη Νορβηγία και τη Γερμανία – συμπεριλαμβανομένης της ναυτικής βάσης στο Μπέργκεν, καθώς και εγκαταστάσεων ραντάρ και ειδικών δυνάμεων.
Ο Βόρειος Στόλος της Ρωσίας αναμένεται να πλήξει στόχους αμυντικής βιομηχανίας, όπως το βρετανικό ναυπηγείο υποβρυχίων στο Μπάροου-ιν-Φέρνες.
Στον χάρτη εμφανίζεται ένας ακόμα στόχος κοντά στο Χαλ, στην κεντρική Αγγλία.
TEΣΣΕΡΙΣ ΣΤΟΛΟΙ, ΤΕΣΣΕΡΙΣ (ΕΝΑΛΛΑΣΣΟΜΕΝΟΙ) ΧΑΡΤΕΣ
Η παρουσίαση δείχνει επίσης πώς το δόγμα αυτό θα μπορούσε να εφαρμοστεί σε πιθανούς πολέμους στη Μαύρη Θάλασσα, στην Κασπία και στον Ειρηνικό. Τα σενάρια περιλαμβάνουν πολέμους με χώρες που σήμερα θεωρούνται σύμμαχοι των Ρώσων, όπως η Κίνα, το Ιράν, το Αζερμπαϊτζάν και η Βόρεια Κορέα.
Ο Γουίλιαμ Αλμπερκιου, πρώην αξιωματούχος του ΝΑΤΟ που τώρα εργάζεται στη δεξαμενή σκέψης Κέντρο Στίμσον με έδρα την Ουάσινγκτον, δήλωσε στους FT ότι οι στόχοι αυτοί είναι ένα μικρό δείγμα από «εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες, στόχους που έχουν χαρτογραφηθεί σε όλη την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων στρατιωτικών στόχων και στόχων κρίσιμων υποδομών».
Η ικανότητα της Ρωσίας να χτυπήσει σε όλη την Ευρώπη σημαίνει ότι στόχοι σε όλη την ήπειρο θα κινδυνεύσουν αν ο στρατός της συγκρουστεί με δυνάμεις του ΝΑΤΟ σε χώρες πρώτης γραμμής, όπως είναι τα κράτη της Βαλτικής και η Πολωνία, δήλωσαν αναλυτές και πρώην αξιωματούχοι.
«Η αντίληψή τους για τον πόλεμο είναι ο ολοκληρωτικός πόλεμος», επισήμανε χαρακτηριστικά ο Τζέφρι Λούις, καθηγητής στο Ινστιτούτο Διεθνών Σπουδών Μίντλμπερι στο Μοντερέι της Καλιφόρνιας, ο οποίος μελετά τον έλεγχο των εξοπλισμών.
Για τους Ρώσους, οι τακτικές πυρηνικές κεφαλές, «είναι τα όπλα που μπορούν να κερδίσουν τον πόλεμο. Θα θελήσουν να τα χρησιμοποιήσουν και μάλιστα πολύ γρήγορα», σε μία σύγκρουση, πρόσθεσε ο Λούις.
Τα τακτικά πυρηνικά όπλα, τα οποία φέρουν πύραυλοι που μπορούν να εκτοξευτούν από την ξηρά, τη θάλασσα ή από αεροσκάφη, έχουν μικρότερο βεληνεκές και είναι λιγότερο καταστροφικά από τα μεγαλύτερα «στρατηγικά» όπλα που έχουν σχεδιαστεί για να στοχεύουν τις ΗΠΑ.
Ωστόσο, μπορούν να απελευθερώσουν σημαντικά περισσότερη ενέργεια από τις ατομικές βόμβες που έπεσαν στο Ναγκασάκι και τη Χιροσίμα το 1945.
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν έχει επανειλημμένα απειλήσει με τη χρήση πυρηνικών όπλων τους ευρωπαίους συμμάχους της Ουκρανίας για να αποτρέψει τη δυτική στρατιωτική υποστήριξη προς το Κίεβο. «Πρέπει να θυμούνται ότι είναι μικρά, πυκνοκατοικημένα κράτη», είχε πει τον Μάιο.
Στα απόρρητα ρωσικά έγγραφα που είδαν οι Financial Times, γίνεται επίσης αναφορά στην επιλογή του λεγόμενου πλήγματος επίδειξης –δηλαδή την πυροδότηση ενός πυρηνικού όπλου σε μια απομακρυσμένη περιοχή «σε περίοδο άμεσης απειλής» πριν από τη σύγκρουση, με στόχο να αποθαρρύνουν τις δυτικές χώρες.
Η Ρωσία δεν έχει αναγνωρίσει ποτέ ότι τέτοια πλήγματα περιλαμβάνονται στο δόγμα της.
Ενα τέτοιο χτύπημα, όπως αναφέρεται στα έγγραφα, θα έδειχνε «τη διαθεσιμότητα και την ετοιμότητα για χρήση μη στρατηγικών πυρηνικών όπλων ακριβείας», καθώς και «την πρόθεση χρήσης πυρηνικών όπλων».
Ο Αλμπερκιου, πρώην διευθυντής του νατοϊκού Κέντρου Ελέγχου Οπλων, Αφοπλισμού και Μη Διάδοσης Οπλων Μαζικής Καταστροφής, πρόσθεσε: «Θέλουν ο φόβος της χρήσης πυρηνικών όπλων από τη Μόσχα να αναγκάσει τους Δυτικούς να κάνουν πίσω».
Τα έγγραφα ανέφεραν ότι η κορυφαία προτεραιότητα της Ρωσίας σε μια σύγκρουση με το ΝΑΤΟ ήταν «η αποδυνάμωση του στρατιωτικού και οικονομικού δυναμικού του εχθρού». Οι αναλυτές είπαν ότι αυτό σήμαινε πως η Ρωσία θα χτυπούσε μη στρατιωτικές εγκαταστάσεις και βασικές υποδομές, όπως έκανε στην Ουκρανία.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ΝΑΤΟ, οι χώρες της συμμαχίας διαθέτουν λιγότερο από το 5% των δυνατοτήτων αεράμυνας που απαιτούνται για την προστασία της ανατολικής πτέρυγας της συμμαχίας από μια πλήρους κλίμακας επίθεση από τη Ρωσία.
Ο Πούτιν δήλωσε τον Ιούνιο ότι η Ευρώπη θα είναι «λίγο-πολύ ανυπεράσπιστη» απέναντι στα ρωσικά πυραυλικά πλήγματα.
Υπάρχει ένας ακόμα λόγος που οι Ρώσοι δείχνουν να προτιμούν τα πυρηνικά όπλα στα αρχικά στάδια μίας σύγκρουσης με το ΝΑΤΟ, όπως εξηγεί η Ντάρα Μάσικοτ, από το Ιδρυμα Κάρνεγκι για τη Διεθνή Ειρήνη: «Απλώς δεν έχουν αρκετούς συμβατικούς πυραύλους».
Τα έγγραφα που διέρρευσαν δείχνουν επίσης ότι η Ρωσία έχει διατηρήσει τη δυνατότητα να μεταφέρει τακτικά πυρηνικά όπλα με πλοία παρά τη συμφωνία του 1991 μεταξύ της Σοβιετικής Ενωσης και των ΗΠΑ.
Σε αντίθεση με ένα υποβρύχιο στρατηγικών βαλλιστικών πυραύλων, που έχει σχεδιαστεί για να εκτοξεύει πυρηνικές κεφαλές από τα βάθη του ωκεανού, ένα σκάφος του στόλου επιφανείας με πυρηνικές κεφαλές θα διέτρεχε πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο από καταιγίδες ή από εχθρικό χτύπημα.
Πρόσφατες ασκήσεις που διέταξε ο Πούτιν για τη χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων, δείχνουν ότι το στρατηγικό δόγμα που περιγράφεται στα έγγραφα, εξακολουθεί να ισχύει.
Τον Ιούνιο, οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας εξασκήθηκαν στη φόρτωση σοβιετικών αντιπλοϊκών πυραύλων Κρουζ P-270 σε μια κορβέτα στο Καλίνινγκραντ, όπου αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ λένε ότι οι Ρώσοι αποθηκεύουν ένα αδήλωτο απόθεμα τακτικών πυρηνικών κεφαλών.