Ο Ντόναλντ Τραμπ είχε εγκρίνει τη μυστική εκστρατεία προπαγάνδας σε βάρος του Πεκίνου | CreativeProtagon / Reuter
Επικαιρότητα

Αποκάλυψη: Ο Τραμπ είχε δώσει εντολή για μυστική επιχείρηση της CIA στην Κίνα

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Reuters, το 2019, ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ είχε εγκρίνει τη διάδοση πλήθους αρνητικών «ειδήσεων» για το καθεστώς του Σι Τζινπίνγκ στα κινεζικά social media, με στόχο να στρέψει την κοινή γνώμη της Κίνας εναντίον του Πεκίνου
Protagon Team

Το 2019 ο Ντόναλντ Τραμπ εξουσιοδότησε τη CIA να ξεκινήσει μια μυστική εκστρατεία στα κινεζικά social media με στόχο να στρέψει την κοινή γνώμη εναντίον της κυβέρνησής της, σύμφωνα με πρώην αξιωματούχους των ΗΠΑ που γνώριζαν την απόρρητη επιχείρηση.

Τρεις πρώην αξιωματούχοι είπαν στο Reuters ότι η CIA δημιούργησε μια μικρή ομάδα πρακτόρων, που χρησιμοποίησαν ψευδείς διαδικτυακές ταυτότητες για να διαδώσουν αρνητικό αφήγημα για την κυβέρνηση του Σι Τζινπίνγκ, ενώ διέρρευσαν απαξιωτικές πληροφορίες σε ειδησεογραφικά πρακτορεία του εξωτερικού. Η επιχείρηση, που ξεκίνησε το 2019, δεν είχε αποκαλυφθεί έως σήμερα.

Την τελευταία δεκαετία η Κίνα έχει διευρύνει την παγκόσμια επιρροή της, συνάπτοντας στρατιωτικές και εμπορικές συμφωνίες και επιχειρηματικές συνεργασίες με αναπτυσσόμενες χώρες.

Η ομάδα της CIA προώθησε ισχυρισμούς ότι μέλη του κυβερνώντος Κομμουνιστικού Κόμματος έκρυβαν παράνομα χρήματα στο εξωτερικό και κατηγόρησε ως διεφθαρμένη και σπάταλη την κινεζική πρωτοβουλία για τον σύγχρονο «Δρόμο του Μεταξιού», η οποία παρέχει χρηματοδότηση για έργα υποδομής, κυρίως στον αναπτυσσόμενο κόσμο, ανέφεραν οι πηγές στο Reuters.

Αν και οι αμερικανοί αξιωματούχοι αρνήθηκαν να δώσουν συγκεκριμένες λεπτομέρειες για αυτές τις επιχειρήσεις, είπαν ότι οι απαξιωτικές ειδήσεις βασίστηκαν σε πραγματικά στοιχεία και δεν ήταν αποκυήματα της φαντασίας των αμερικανών πρακτόρων.

Οι προσπάθειες εντός της Κίνας είχαν σκοπό να «σκορπίσουν την παράνοια» μεταξύ των κορυφαίων στελεχών της κυβέρνησης και του ΚΚ, αναγκάζοντας το Πεκίνο να δαπανήσει πόρους κυνηγώντας τους εισβολείς στο αυστηρά ελεγχόμενο Ιντερνετ, δήλωσαν δύο πρώην αξιωματούχοι. «Θέλαμε να κυνηγούν φαντάσματα» είπε χαρακτηριστικά ένας από αυτούς.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας είπε ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ χρησιμοποιεί «τον χώρο της κοινής γνώμης και τις πλατφόρμες των μέσων ενημέρωσης ως όπλα για τη διάδοση ψευδών πληροφοριών και τη χειραγώγηση της διεθνούς κοινής γνώμης».

Η επιχείρηση της CIA ήρθε ως απάντηση σε αντίστοιχες επιθετικές μυστικές προσπάθειες της Κίνας με στόχο την αύξηση της παγκόσμιας επιρροής της, ανέφεραν οι ίδιες πηγές στο Reuters.

Κατά τη διάρκεια της προεδρίας του, ο Τραμπ ζήτησε μια πιο σκληρή απάντηση στην Κίνα από ό,τι οι προκάτοχοί του. Η εκστρατεία της CIA σηματοδότησε την επιστροφή της Ουάσινγκτον σε τακτικές από τα χρόνια του Ψυχρού Πολέμου.

Το Reuters δεν μπόρεσε να προσδιορίσει τον αντίκτυπο των μυστικών επιχειρήσεων της CIA ή εάν o Τζο Μπάιντεν διατήρησε το πρόγραμμα της CIA.

Η Κέιτ Γουότερς, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλεία της κυβέρνησης Μπάιντεν, αρνήθηκε να σχολιάσει την ύπαρξη του προγράμματος ή το αν παραμένει ενεργό.

Δύο ειδικοί στις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών είπαν στο Reuters ότι όταν ο Λευκός Οίκος χορηγεί στη CIA εξουσιοδότηση μυστικής δράσης, μέσω μιας εντολής γνωστής ως προεδρικού πορίσματος, αυτή συχνά παραμένει σε ισχύ και στις επόμενες κυβερνήσεις.

Η εντολή του Τραμπ ήρθε μετά από χρόνια προειδοποιήσεων από τις υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ, σχετικά με το πώς η Κίνα χρησιμοποιούσε δωροδοκίες και απειλές για να λάβει υποστήριξη από αναπτυσσόμενες χώρες σε γεωπολιτικές διαμάχες, καθώς προσπαθούσε να σπείρει διχασμό στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Σε ερώτηση του Reuters, το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών απάντησε ότι το Πεκίνο ακολουθεί «την αρχή της μη ανάμειξης στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων χωρών και δεν παρεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών».

Πηγές περιέγραψαν την εξουσιοδότηση του 2019, που αποκαλύφθηκε από το Reuters, ως την πιο φιλόδοξη επιχείρηση, η οποία έδωσε τη δυνατότητα στη CIA να αναλάβει δράση, όχι μόνο στην Κίνα αλλά και σε χώρες σε όλο τον κόσμο όπου οι ΗΠΑ και η Κίνα ανταγωνίζονται για επιρροή.

Τέσσερις πρώην αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η επιχείρηση είχε στόχο την κοινή γνώμη στη Νοτιοανατολική Ασία, την Αφρική και τον Νότιο Ειρηνικό.

Οι κρυφές εκστρατείες προπαγάνδας ήταν συνηθισμένες κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, όταν η CIA φρόντιζε για τη δημοσίευση 80 έως 90 δημοσιογραφικών κειμένων και άρθρων την ημέρα, σε μια προσπάθεια να υπονομεύσει τη Σοβιετική Ένωση.

Στη δεκαετία του 1950, για παράδειγμα, η CIA βοήθησε στην έκδοση αστρολογικού περιοδικού στην Ανατολική Γερμανία για να δημοσιεύσει «προβλέψεις» για κομμουνιστές ηγέτες, σύμφωνα με αποχαρακτηρισμένα αρχεία, ανέφερε το Reuters.