Τη δράση των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών, υπό την καθοδήγηση του Ερντογάν, στην καρδιά της Ευρώπης -στο Στρασβούργο, την πρωτεύουσα της Αλσατίας, όπου μεταξύ άλλων φιλοξενείται η έδρα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της Ευρώπης- φέρνει στο φως της δημοσιότητας η εφημερίδα Le Parisien, την ώρα που η γαλλική βουλή ετοιμάζεται να ψηφίσει το περίφημο νοσμοσχέδιο Μακρόν για τον «ισλαμικό αυτονομισμό».
Στο ρεπορτάζ της γαλλικής εφημερίδας υπό τον τίτλο «Στρασβούργο: Πώς ο Ερντογάν κινεί τα νήματα της τουρκικής κοινότητας», αναδεικνύεται ο ύποπτος ρόλος δύο τουρκικών ιδρυμάτων στην πόλη-σύμβολο της Ενωμένης Ευρώπης και ουσιαστικά περιγράφεται πώς εξυφαίνεται το σχέδιο Ερντογάν με την εγκατάσταση πρακτόρων των μυστικών υπηρεσιών του στην τουρκική κοινότητα του Στρασβούργου.
Σε αναδημοσίευση του ρεπορτάζ από το economico.gr υπογραμμίζεται η δράση της ΜΙΤ στην περιοχή Koenigshoffen, στα δυτικά της μητροπολιτικής περιοχής του Στρασβούργου, η οποία αριθμεί περίπου 30.000 κατοίκους από την Ανατολία. Οι περισσότεροι εξ αυτών μιλούν και παζαρεύουν κυρίως στα τουρκικά, σημειώνεται στο δημοσίευμα, με την εν λόγω κοινότητα να λειτουργεί ως ένα κλειστό κύκλωμα μεταξύ άπειρων τουρκικών ιδρυμάτων, ενώσεων και μέσων ενημέρωσης.
Ανάμεσά τους, δύο ιδρύματα με ιδιαίτερα αδιαφανή σκοπό και δράση, τα «Ditib» και «Milli Görüs», εμφανίζονται να λειτουργούν ως ενδιάμεσοι του τουρκικού καθεστώτος – ως το «μακρύ χέρι» του Ερντογάν για να ελέγξει την πολυπληθή τουρκική κοινότητα όχι μόνο στο Στρασβούργο, αλλά στη Γαλλία γενικότερα.
Η ακαδημία ιμάμηδων και το μεγαλύτερο τζαμί στην Ευρώπη
Ο επικεφαλής του τμήματος Τουρκικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Στρασβούργου, Σαμίν Ανογκούλ ,τοποθετεί χρονικά την έναρξη αυτής της πρακτικής στην εποχή που το AKP, το κόμμα του Ερντογάν, πήρε την εξουσία στην Τουρκία.
«Πριν, η κεντρική κυβέρνηση ζητούσε από τη διασπορά να μην ασχολείται με τις υποθέσεις άλλων χωρών. Τώρα, αντίθετα, εκείνο που ζητείται είναι η συγκρότηση λόμπι, φρουρών, και άτυπων πρεσβευτών», επισημαίνει ο καθηγητής
Σύμφωνα με τη le Parisien, το Στρασβούργο θεωρείται ένα είδος τουρκικής εμπροσθοφυλακής σε Γαλλία και Ευρώπη. Στην περιοχή Hautepierre, μάλιστα, το ίδρυμα «Ditib» έχει στην ιδιοκτησία του ένα τεράστιο κτιριακό συγκρότημα πρώην εκπαιδευτικού κέντρου, το οποίο απέκτησε έναντι 15 εκατ. ευρώ το 2011.
Εκεί στεγάζεται τέμενος-εκπαδευτήριο ιμάμηδων – μια ακαδημία ιμάμηδων οι οποίοι μετά το πέρας της εκπαίδευσής τους αποστέλλονται σε καίριες θέσεις σε ολόκληρη την Ευρώπη. Το μουσουλμανικό εκπαιδευτήριο στο Hautepierre περιλαμβάνει επίσης και κολέγιο-γυμνάσιο όπου φοιτούν οι νέοι της τουρκικής κοινότητας.
Σε μια άλλη περιοχή, εντός της βιομηχανικής ζώνης, το «Milli Görüs» δημιουργεί ένα φαραωνικό έργο:
Πρόκειται για το μεγαλύτερο τζαμί στην Ευρώπη, που θα μπορεί να δέχεται έως και 2.500 πιστούς στις εγκαταστάσεις του οθωμανική έμπνευσης και τεχνοτροπίας κτιρίου. Κύριο χαρακτηριστικό του, οι δύο μιναρέδες του που θα φθάνουν σε ύψος 36 μέτρων.
Οι δεσμοί των δύο τουρκικών ιδρυμάτων με το καθεστώς Ερντογάν είναι τόσο προφανείς όσο και ασαφείς, τονίζεται στο ρεπορτάζ της γαλλικής εφημερίδας .
Σημειώνεται επίσης, ότι όσο το «Ditib», όσο και το «Milli Görüs» – αμφότερα μέλη του CFCM (Γαλλικό Συμβούλιο Μουσουλμανικής Λατρείας) – αρνήθηκαν να υπογράψουν τον χάρτη του Ισλάμ της Γαλλίας, ο οποίος υποτίθεται ότι έχει σαφή θέση κατά του πολιτικού Ισλάμ.
Δίπλα στην έδρα του «Ditib» στεγάζονται και τα γραφεία του λεγόμενου Κόμματος Ισότητας και Δικαιοσύνης – παρακλάδι του κυβερνώντος κόμματος στην Τουρκία, AKP, το οποίο μάλιστα παρουσίασε μερικές δεκάδες ισλαμο -συντηρητικούς υποψήφιους στις τελευταίες βουλευτικές και νομαρχιακές εκλογές στη Γαλλία, και στη συνέχεια προσπάθησε, αλλά δεν κατάφερε, να φτιάξει και εθνική λίστα υποψηφίων για τις ευρωεκλογές του 2019.
Ο πρόεδρος Μακρόν επέλεξε την 115η επέτειο της ψήφισης του νόμου περί διαχωρισμού Κράτους και Εκκλησίας, μίας από τις ιδρυτικές πράξεις του γαλλικού κοσμικού κράτους, για να παρουσιάζει το νομοσχέδιο κατά του «ισλαμικού αυτονομισμού» – το νομοσχέδιο «για την ενίσχυση του σεβασμού των αρχών της Γαλλικής Δημοκρατίας», όπως ήταν τελικά ο political correct τίτλος που τέθηκε στη νομοθετική παρέμβαση για την «ισλαμιστική ύδρα», κατά τον όρο που είχε χρησιμοποίησε ο ίδιος ο Μακρόν στην περίφημη ομιλία του από το Λε Μιρό στις 2 Οκτωβρίου.