551
Ξημερώματα Δευτέρας 17 Μαΐου: και νέες αεροπορικές επιθέσεις των Ισραηλινών έγιναν εναντίον της Γάζας | REUTERS/Ibraheem Abu Mustafa

Αποκάλυψη: Ισραηλινή μπλόφα θανάτου η δήθεν εισβολή στη Γάζα

Protagon Team Protagon Team 17 Μαΐου 2021, 19:14
Ξημερώματα Δευτέρας 17 Μαΐου: και νέες αεροπορικές επιθέσεις των Ισραηλινών έγιναν εναντίον της Γάζας
|REUTERS/Ibraheem Abu Mustafa

Αποκάλυψη: Ισραηλινή μπλόφα θανάτου η δήθεν εισβολή στη Γάζα

Protagon Team Protagon Team 17 Μαΐου 2021, 19:14

Να ένα κουβάρι ειδήσεων και ψευδοειδήσεων, να ένα αδιαπέραστο παραπέτασμα ομιχλώδους πληροφόρησης που φαίνεται ότι εξαρχής ήταν εσκεμμένα λανθασμένη ώστε να επιφέρει το μεγαλύτερο δυνατό πλήγμα στον εχθρό. Το ότι έπληξε θανάσιμα και την ενημέρωση, μικρό το κακό και άνευ σημασίας – έτσι, λέει, σκέφτηκαν και έπραξαν οι ισραηλινοί επιτελείς του στρατού.

Το γεγονός είναι ένα πάντως, τα μεγάλα ειδησεογραφικά Μέσα του κόσμου –αμερικανικά τα περισσότερα– παγιδεύτηκαν όταν ανακοίνωσαν στο κοινό τους, το πρωί της περασμένης Παρασκευής, ότι το Ισραήλ εισέβαλε στη Γάζα. Επρόκειτο περί λάθους είπε ο εκπρόσωπος Τύπου του ισραηλινού στρατού, ομολογώντας ότι κατάλαβε άλλα αντ’ άλλων και ότι μετέδωσε σαν βάσιμες κάποιες «μη εξακριβωμένες» από τον ίδιο πληροφορίες.

Ωστε έτσι, λοιπόν… Οπότε τα ισραηλινά media για ποιον λόγο πανηγύρισαν για τον εκπρόσωπό τους που διέψευσε τον εαυτό του; Γιατί επιπλέον του έδωσαν και τα θερμά συγχαρητήριά τους για το ψέμα που είπε, περί εισβολής στα παλαιστινιακά εδάφη;

Αυτή είναι η εξήγηση, λένε οι Ισραηλινοί: τα μπράβο και τα εύγε ήρθαν επειδή το ψέμα του εκπροσώπου έπιασε εκεί όπου έπρεπε να πιάσει βάσει του αρχικού σχεδιασμού: οι Παλαιστίνιοι της Χαμάς, μόλις άκουσαν ότι οι Ισραηλινοί ορμούν μέσα στα σπίτια τους, χώθηκαν στις σήραγγες που βρίσκονται κάτω από τα πόδια τους. Ε, εκεί τους βρήκαν οι βόμβες και τους σκότωσαν. Μπλόφα θανάτου.

Τελικά ο ίδιος ο εκπρόσωπος παραδέχθηκε ότι ο ισραηλινός στρατός προσπάθησε όντως να εξαπατήσει τους Παλαιστινίους της Γάζας χρησιμοποιώντας παραπλανητικές τακτικές, όπως την κίνηση των  τεθωρακισμένων πλησίον των συνόρων, με σκοπό να επιτύχει τη δημιουργία εντύπωσης επικείμενης εισβολής.

Αυτού του είδους τα ισραηλινά κόλπα είχαν δύο στόχους: πρώτον, να ξεγελάσουν τους χειριστές ρουκετών και να αποκαλύψουν τη θέση τους, και, δεύτερον, να ξεγελάσουν και τους υπολοίπους μαχητές στη Γάζα ώστε να χωθούν στο υπόγειο δίκτυο των σηράγγων και να βομβαρδιστούν πολύ εύκολα από τα ισραηλινά αεροσκάφη.

Η μέθοδος που επέλεξε το ισραηλινό επιτελείο ήταν να χρησιμοποιηθούν τα μεγάλα ειδησεογραφικά δίκτυα ώστε να φλομώσουν με ψέματα τον κόσμο, άρα και τους άμεσα ενδιαφερομένους, τους Παλαιστινίους. Αυτό και επετεύχθη  με την επιχείρηση «Εχουμε διεισδύσει στη Γάζα», μία επιχείρηση «πολεμικής ομίχλης» όπως την αποκάλεσαν στρατιωτικοί αναλυτές.

Το χρονικό διάστημα από την αρχική δήλωση του εκπροσώπου (περί εισβολής, δήθεν) μέχρι τη… διόρθωσή της (δήλωση περί λάθους, τάχα) ήταν μία ώρα – μία ώρα στη διάρκεια της οποίας όμως έβρεξε βόμβες στην Γάζα… Σε αυτά τα 60 λεπτά ξεκίνησε και ολοκληρώθηκε ένας από τους σφοδρότερους βομβαρδισμούς που έγιναν ποτέ στη διαρκή σύγκρουση Ισραήλ – Παλαιστινίων, αφού 160 αεροσκάφη εξαπέλυσαν 150 πυραύλους.

Οι ίδιοι οι Ισραηλινοί υπολογίζουν τις καταστροφές που προκάλεσαν ως πολύ ισχυρές, τόσο στο «μετρό» της Γάζας, μέσα στις υπόγειες σήραγγες δηλαδή, όσο και σε κατοικίες και σε οικοδομές στην επιφάνεια. Λένε ότι δημιουργήθηκαν 10.000 εκτοπισμένοι ήδη, οι οποίοι κατευθύνονται τώρα στο νότιο μέρος της Λωρίδας της Γάζας για να γλιτώσουν από τη «βροχούλα» των πυραύλων και των βομβών των Ισραηλινών.

Αυτήν την πρώτη αποτίμηση δίνει η ιταλική Corriere della Sera τουλάχιστον, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν πολλά παιδιά μεταξύ των θυμάτων, όπως και γυναίκες. Αμερικανικά Μέσα, όπως ο ιστότοπος Axios, μετέδωσαν την πληροφορία ότι οι σκοτωμένοι Παλαιστίνιοι ανέρχονται σε 188 άτομα. Στους σκοτωμένους περιλαμβάνονται 55 παιδιά και 33 γυναίκες. Οι τραυματίες είναι περί τα 900 άτομα, άλλοι ελαφρά και άλλοι σοβαρότερα.

Από την έναρξη της σύγκρουσης, την περασμένη εβδομάδα, η Χαμάς έχει εκτοξεύσει περί τις 2.000 ρουκέτες οι οποίες αναχαιτίστηκαν επιτυχώς σε ποσοστό 90% από το αντιπυραυλικό σύστημα του Ισραήλ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...