Στην εισήγησή του ο εισαγγελέας σημείωνε ότι δεν υπάρχει μεταμέλεια και ηθική βελτίωση του καταδικασθέντος - Το Δικαστικό Συμβούλιο όμως είπε τελικά «ναι» στο αίτημα αποφυλάκισής του | SOOC
Επικαιρότητα

Αντιδράσεις για την αποφυλάκιση του Μιχαλολιάκου

Παρά την αρνητική εισήγηση του εισαγγελέα, το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Λαμίας έκανε δεκτή την αίτηση του 66χρονου αρχηγού της εγκληματικής οργάνωσης «Χρυσή Αυγή» για υφ’ όρων απόλυση. Ο καταδικασθείς σε πολυετή κάθειρξη για διευθυντικό ρόλο στην οργάνωση, αποφυλακίζεται με τις διατάξεις των νόμων που ίσχυαν το 2018
Protagon Team

Τη αποφυλάκιση του καταδικασθέντος αρχηγού της εγκληματικής οργάνωσης «Χρυσή Αυγή», Νίκου Μιχαλολιάκου, αποφάσισε το Δικαστικό Συμβούλιο.

Παρά την αρνητική εισήγηση του εισαγγελέα, το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Λαμίας έκανε δεκτή την αίτηση του 66χρονου Νίκου Μιχαλολιάκου για υφ’ όρων απόλυση, επιβάλλοντας τους όρους της απαγόρευσης εξόδου από την Αττική, της παραμονής σε συγκεκριμένο μέρος και της συνάντησης με συγκατηγορουμένους του.

Στην εισήγησή του, ο εισαγγελέας έκρινε πως αν και πληροί της τυπικές προϋποθέσεις, ο καταδικασθείς αρχηγός της «Χρυσής Αυγής» δεν πληροί τις ουσιαστικές, καθώς δεν υπάρχει μεταμέλεια και ηθική βελτίωση του αιτούντος.

Επικαλείτο μάλιστα εκτεταμένη αρθρογραφία του μέσα από την οποία εμφανίζεται αμετανόητος, δηλώνοντας ότι βρίσκεται έγκλειστος στο πλαίσιο πολιτικής δίωξης και σκευωρίας.

Στο  βούλευμά του (αριθμός βουλεύματος 121/2024), ωστόσο, το Δικαστικό Συμβούλιο αναφέρει ότι τυχόν αμφιβολίες που μπορεί να συντρέχουν στο πρόσωπο του αιτούντος για τις ουσιαστικές προϋποθέσεις θα πρέπει να λειτουργούν υπέρ του.

Αξιολογεί τη διαγωγή του θετικά και απορρίπτει την αρθρογραφία ως ένδειξη τέλεσης νέων παράνομων πράξεων, κάνοντας την αίτηση δεκτή και διατάζοντας την υφ’ όρων απόλυση του αιτούντος, επιβάλλοντας:

– όρους απαγόρευσης εξόδου από την Π.Ε. Αττικής,
– εμφάνιση στο ΑΤ τόπου διαμονής (Πεύκη) μια φορά τον μήνα
– και μη συναναστροφή με συγκατηγορουμένους του, καταδικασμένους για την ίδια ποινική υπόθεση

Ο καταδικασθείς σε κάθειρξη 13 ετών και έξι μηνών για διευθυντικό ρόλο στην εγκληματική οργάνωση, Νίκος Μιχαλολιάκος, αποφυλακίζεται με τις διατάξεις των νόμων που ίσχυαν το 2018. Με βάση τις μετέπειτα τροποποιήσεις της ποινικής νομοθεσίας, μετά το 2021, δεν θα είχε δικαίωμα να ζητήσει να αποφυλακιστεί με όρους.

Κατά του βουλεύματος που κρίνει τη χορήγηση της υπό όρους απόλυσης, επιτρέπεται έφεση από τον εισαγγελέα.

Σε δήλωσή τους για την απόφαση αποφυλάκισης Μιχαλολιάκου, οι  συνήγοροι της οικογένειας του Παύλου Φύσσα, μιλούν για «μέγιστη προσβολή των θυμάτων της Χρυσής Αυγής και των οικογενειών τους καθώς και για το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας».

Οπως υποργαμμίζουν, «είναι απορίας άξιο πώς ένας τέτοιος αμετανόητος νεοναζί εγκληματίας με ηγετική εγκληματική δράση, ο οποίος λίγες ώρες μετά την πρωτόδικη καταδίκη του δήλωνε “υπερήφανος για τις Ιδέες μου, για τις οποίες αγωνίστηκα από ηλικίας 15 ετών, από το 1972, επί 48 ολόκληρα χρόνια…” και του οποίου οι ναζιστικές ιδέες, σύμφωνα με το σκεπτικό της καταδικαστικής αποφάσεως του Τριμελούς Εφετείου, αποτέλεσαν το κίνητρο της εγκληματικής δράσης της Χ.Α. κατά όσων έκρινε ως αντιφρονούντες, των πολιτικών και ιδεολογικών αντιπάλων της και των μεταναστών, κρίθηκε από την ελληνική δικαιοσύνη ως μη ύποπτος τελέσεως νέων αξιόποινων πράξεων»

Κλείνοντας, οι συνήγοροι της οικογένειας Φύσσα δηλώνουν ότι  αναμένουν από τις ανώτατες εισαγγελικές αρχές «να πράξουν δεόντως τα δικονομικώς δυνατά και να προσβάλλουν το βούλευμα αποφυλάκισης του Νίκου Μιχαλολιάκου, ενόψει και της απορριπτικής πρότασης του εισαγγελέα προς το συμβούλιο, η οποία δεν έγινε δεκτή».

 Αναλυτικά η δήλωση συνηγόρων της οικογένειας Φύσσα

«Η αποφυλάκιση με χρήση των ευεργετικών διατάξεων έκτισης ποινής του νεοναζί αρχηγού της εγκληματικής οργάνωσης η οποία “μάτωσε” την ελληνική κοινωνία και δημοκρατία διαπράττοντας συστηματικά κακουργηματικές και πλημμεληματικές αξιόποινες πράξεις, συνιστά μέγιστη προσβολή των θυμάτων της Χρυσής Αυγής και των οικογενειών τους, καθώς και για το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας.

Είναι δεδομένο ότι ο εν λόγω καταδικασθείς για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης δεν έχει επιδείξει κανένα ίχνος μεταμέλειας από την καταδίκη του έως και σήμερα. Είναι επίσης δεδομένο ότι η εγκληματική δραστηριότητα του νεοναζί εγκληματία ξεκίνησε το μακρινό 1978 και συνεχίστηκε για 35 έτη μέχρι να φτάσουμε στη δολοφονία του Παύλου, η οποία και οδήγησε στη σύλληψή του.

Είναι απορίας άξιο, λοιπόν, πώς ένας τέτοιος αμετανόητος νεοναζί εγκληματίας με ηγετική εγκληματική δράση, ο οποίος λίγες ώρες μετά την πρωτόδικη καταδίκη του δήλωνε “υπερήφανος για τις Ιδέες μου, για τις οποίες αγωνίστηκα από ηλικίας 15 ετών, από το 1972, επί 48 ολόκληρα χρόνια…” και του οποίου οι ναζιστικές ιδέες σύμφωνα με το σκεπτικό της καταδικαστικής αποφάσεως του Τριμελούς Εφετείου αποτέλεσαν το κίνητρο της εγκληματικής δράσης της Χ.Α. κατά όσων έκρινε ως αντιφρονούντες, των πολιτικών και ιδεολογικών αντιπάλων της και των μεταναστών, κρίθηκε από την ελληνική δικαιοσύνη ως μη ύποπτος τελέσεως νέων αξιόποινων πράξεων.

Ενόσω συνεχίζεται η διαδικασία του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου και τα θύματα της Χ.Α παλεύουν για τη δικαίωσή τους, το εν λόγω βούλευμα του δικαστικού συμβουλίου προκαλεί και δοκιμάζει τις αντοχές τους. Αναμένουμε από τις ανώτατες εισαγγελικές αρχές της Πολιτείας να πράξουν δεόντως τα δικονομικώς δυνατά και να προσβάλλουν το βούλευμα αποφυλάκισης του Νίκου Μιχαλολιάκου, ενόψει και της απορριπτικής πρότασης του εισαγγελέα προς το συμβούλιο, η οποία δεν έγινε δεκτή.

Μάιος 2024

Θοδωρής Θεοδωρόπουλος

Χρύσα Παπαδοπούλου

Ελευθερία Τομπατζόγλου

Μαρίνα Δαλιάνη

Αργύρης Συρίγος».

Σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει η αίτηση Μιχαλολιάκου για την πρόωρη αποφυλάκιση του δεν θα έπρεπε να γίνει δεκτή, «καθώς ούτε ο πρότερος βίος του, ούτε η έλλειψη μεταμέλειας μέσα στην φυλακή εξασφαλίζουν ότι δεν θα τελέσει παρόμοια εγκλήματα μετά την αποφυλάκιση του», ενώ «θα έπρεπε να συνυπολογιστεί πως ουδέποτε έκανε κάποια δήλωση υπέρ των Δημοκρατικών Αρχών» και «αντιθέτως υποστήριζε πάντα πως η δίωξη του ήταν πολιτική, δεν αναγνώριζε καν τις δικαστικές αρχές, αλλά ούτε και το Δημοκρατικό Πολίτευμα στην Ελλάδα».

«Περιμένουμε το σχετικό βούλευμα για να δούμε με ποια αιτιολογία οι δικαστές κατέληξαν σε αυτή την προκλητική απόφαση για υφ’ όρον απόλυση του Μιχαλολιάκου και βεβαίως αναμένουμε την άμεση επανεξέταση του βουλεύματος», καταλήγει η Κουμουνδούρου που σπεύδει να σημείωσει ότι η διάταξη για την υφ’ όρον απόλυση βάσει της οποίας έκανε αίτηση για αποφυλάκιση ο Νίκος Μιχαλολιάκος δεν σχετίζεται με τις τροποποιήσεις του ποινικού κώδικα του 2019.

Στη σχετική δήλωση της, η τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΠΑΣΟΚ ΜΙλένα Αποστολάκη σημειώνει ότι «η απόφαση ελήφθη παρά τη μη πλήρωση των ουσιαστικών προϋποθέσεων, καθώς ο καταδικασμένος σε πρώτο βαθμό Νίκος Μιχαλολιάκος δεν έχει επιδείξει ίχνος μεταμέλειας, και παρά την αντίθετη γνώμη του αρμόδιου Εισαγγελέα».

Για τους λόγους αυτούς, τονίζει, είναι μια απόφαση που γεννά εύλογους προβληματισμούς εντός της νομικής κοινότητας αλλά και ευρύτερα στο σύνολο της ελληνικής κοινωνίας.

Η Νέα Αριστερά χαρακτηρίζει τουλάχιστον προκλητική και απαράδεκτη την απόφαση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Λαμίας «που παρά τη διαφωνία του εισαγγελέα εξέδωσε βούλευμα αποφυλάκισης του αρχηγού της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή».

«Δυστυχώς -καταλήγει η ανακοίνωση από τη Νέα Αριστερά-  τέτοιες αποφάσεις προκαλούν την οργή και κλονίζουν την εμπιστοσύνη του δημοκρατικού κόσμου στην κρίση της ελληνικής Δικαιοσύνης».