H οδός Wall Street, όπου λειτουργεί το χρηματιστήριο των ΗΠΑ, αδειάζει από γραφεία χρηματιστών και τραπεζιτών | REUTERS/Andrew Kelly/File Photo
Επικαιρότητα

Απόδραση από τη Wall Street και για την JP Morgan

Ερημώνει από εμβληματικές επιχειρήσεις του οικονομικού κλάδου το νεοϋορκέζικο καρτιέ όπου χτυπάει η καρδιά της αμερικανικής οικονομίας, δηλαδή οι επενδύσεις
Protagon Team

«H Wall Street εγκατέλειψε τη Wall Street» – το απόφθεγμα είναι τίτλος (όχι χρηματιστηριακός) και ανήκει στη Wall Street Journal. To εξειδικευμένο στην αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά μέσο θρηνεί την αποχώρηση από το νεοϋορκέζικο καρτιέ των επιχειρήσεων εκείνων που συνέδεσαν το όνομά τους με το χρήμα και τις μετοχές, συνολικά με την οικονομία των ΗΠΑ. Ακόμα και οι εφημεριδοπώλες της γειτονιάς σχολίασαν το γεγονός ότι κατά κάποιον τρόπο ερήμωσε ο τόπος εκεί.

Ενας από αυτούς τους βιοπαλαιστές, ονόματι Σάνιλ Ράλι, δήλωσε στο φύλλο που το 1896 άρχισε να δημοσιεύει τις τιμές του χρηματιστηρίου ότι «η κίνηση των πεζών μειώθηκε κατά 50% μετά την πανδημία του κορονοϊού». Τα τελευταία νέα είναι ότι και η JP Morgan Chase, η μεγαλύτερη τράπεζα των ΗΠΑ, έφυγε από την (οδό) Wall Street την περασμένη Παρασκευή, ύστερα από 150 χρόνια επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Η τραγωδία της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 –έγραψε η Corriere della Sera, θυμίζοντας ότι το Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου είναι μόλις λίγα βήματα μακριά–, όπως και η μαζική φυγή λόγω της Covid, έχουν οδηγήσει την πλειονότητα των χρηματιστών και των τραπεζιτών να εγκαταλείψουν τα κτίρια που είχαν σε αυτόν τον θρυλικό δρόμο.

Ο συγκεκριμένος δρόμος πήρε το όνομά του από μια ξύλινη περίφραξη («τοίχος»), που χτίστηκε από μαύρους σκλάβους και λευκούς αποίκους όταν η Νέα Υόρκη ονομαζόταν Νέο Αμστερνταμ και είχε ολλανδική διοίκηση. Ηταν το σωτήριον έτος 1653, η εποχή των Αγγλο-ολλανδικών Πολέμων.

Και από τον πόλεμο γρήγορα περάσαμε στο χρήμα. Ηδη το 1711 άνοιξε το πρώτο σκλαβοπάζαρο της πόλης στη διασταύρωση της Wall Street με την Pearl Street. Το 1789 επελέγη αυτή «η οδός του τοίχου» για την ορκωμοσία του προέδρου Τζορτζ Ουάσινγκτον. Και έναν αιώνα αργότερα άνοιξε το χρηματιστήριο με πρωτοβουλία του Τσαρλς Ντόου. Καλώς ή κακώς, σχολίασαν οι Ιταλοί, και η παγκόσμια κρίση του 1929 έμεινε στην ιστορία ως «το κραχ της Wall Street».

Σήμερα τα οκτώ οικοδομικά τετράγωνα παραμένουν στη θέση τους, όμως αντί για λιμουζίνες και μεσίτες που φορούν πανάκριβα κοστούμια και καπνίζουν πούρα Αβάνας, όπως έκαναν και χολιγουντιανοί ηθοποιοί σαν τους Μάικλ Ντάγκλας και Λεονάρντο Ντι Κάπριο στις σχετικές ταινίες, ο διαβάτης βλέπει μόνο ταμπέλες με την ένδειξη «προς ενοικίαση».

Δεν υπάρχει κανείς στον αριθμό 23, ακριβώς μπροστά από το κτίριο του χρηματιστηρίου, όπου ο Τζέι Πίερποντ Μόργκαν και ο γιος του δημιούργησαν τον οικονομικό γίγαντα JP Morgan. Η Bank of America και το Toronto-Dominion παραμένουν, αλλά για πόσο; Για τους κατασκευαστές ακινήτων, οι τράπεζες σήμερα καταλαμβάνουν λιγότερα από 20.000 τετραγωνικά μέτρα εκεί. Το 2000 είχαν μισό εκατομμύριο τ.μ. σε γραφεία.

Στο νούμερο 14 της Wall Street, στα πρώην κεντρικά γραφεία της Bankers Trust, οι πελάτες του γυμναστηρίου Equinox ιδρώνουν. Βέβαια, ό,τι αντιπροσωπεύει η Wall Street παραμένει, όμως το κόστος άδειασε τα γραφεία. Πριν από λίγες ημέρες το βρετανικό περιοδικό Economist, με κείμενο υπό τον τίτλο «Γιατί εξαφανίζεται το χρηματιστήριο», ανέφερε ότι ο αριθμός των εταιρειών που είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο μειώνεται συνεχώς, ενώ κολοσσοί όπως η ByteDance και η OpenAI προτιμούν να παραμένουν ιδιωτικές, κατέληξε η Corriere.