Η αντίστροφη μέτρηση για την πώληση του 20% των μετοχών της Εθνικής, από το μεγάλο πακέτο 40,3% που κατέχει σήμερα το ΤΧΣ στην τράπεζα ξεκίνησε. Ηδη προχωρούν οι επαφές των συμβούλων με τους ξένους επενδυτές, αλλά ακόμη δεν έχει αποφασιστεί το ποσοστό μετοχών που θα διατεθεί στους ιδιώτες έλληνες επενδυτές.
Σε κάθε περίπτωση όλα θα ξεκαθαρίσουν μέσα στο Σαββατοκύριακο έτσι ώστε το placement να γίνει την ερχόμενη εβδομάδα στο εξωτερικό και στην Ελλάδα. Το πιο πιθανό σενάριο είναι να διατεθεί το 20% των μετοχών της Εθνικής σε αναλογία 15% σε ξένους επενδυτές και 5% σε Ελληνες. Αυτό θα εξαρτηθεί από το ενδιαφέρον και το εύρος της τιμής που θα προσφέρουν όταν ανοίξει το βιβλίο προσφορών.
Οπως επισημαίνουν πηγές του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, οι αποφάσεις για την αποεπένδυση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) από τις τράπεζας επιταχυνθούν μετά την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από την S&P και τις θετικές προοπτικές που διανοίγονται για το χρηματοπιστωτικό χώρο. Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι εγγύηση για την επιτυχή πώληση μέρους της συμμετοχής του ΤΧΣ αποτελεί το μεγάλο διεθνές ενδιαφέρον το οποίο έχει ήδη καταγράψει ο σύμβουλος της πώλησης που είναι η JPMorgan, αν και θεωρούν ότι ένα ποσοστό των μετοχών θα πρέπει να μείνει σε ελληνικά χέρια.
Κρίσιμος παράγοντας θα είναι το τίμημα που θα εισπράξει το ΤΧΣ καθώς εκτός των εσόδων που θα μπουν στο ταμείο, η τιμή θα δώσει τόνο και στη χρηματιστηριακή αγορά.
Ασφαλώς ρόλο στη διαμόρφωση της τιμής θα παίξει η ισχυρή κερδοφορία που κατέγραψε η Εθνική Τράπεζα στο εννεάμηνο, με τα καθαρά κέρδη στα 791 εκατ. ευρώ, όσο και η ισχυρή κεφαλαιακή της βάση. Η ισχυρή κερδοφορία και η υψηλή κεφαλαιακή βάση αποτελούν για τους αναλυτές τα δυνατά χαρτιά της τράπεζας έτσι ώστε να ανέβει η τιμή της μετοχής και το ενδιαφέρον των επενδυτών.
Σε αυτή την κατεύθυνση αποσκοπεί και η δέσμευση του διευθύνοντα συμβούλου της τράπεζας Παύλου Μυλωνά στην τελευταία ενημέρωση των επενδυτών ότι το πλεόνασμα κεφαλαίου προσφέρει στην τράπεζα τη δυνατότητα προσφοράς μερίσματος το 2024 σε ποσοστό 30% της κερδοφορίας.
Από την πλευρά του το ΤΧΣ κινείται με βάση τις εισηγήσεις της Rothschild, την οποία έχει προσλάβει πριν από ένα χρόνο ως σύμβουλο για να εκπονήσει το σχέδιο αποεπένδυσης από τις τράπεζες. Σήμερα, το ΤΧΣ ελέγχει ποσοστό 40,3% στην Εθνική Τράπεζα και 27% στην Τράπεζα Πειραιώς, μετά την πώληση των συμμετοχών του και την αποχώρηση του από την Alpha Bank και το επιτυχημένο deal το οποίο έκλεισε με τη Unicredito αλλά και την πώληση των μετοχών που είχε στη Eurobank και την Attica Bank.
Δύσκολο εγχείρημα
Το εγχείρημα της πώλησης των μετοχών της Εθνικής δεν παύει να είναι δύσκολο. Οι σύμβουλοι δεν περιμένουν ότι θα εμφανιστούν (μάλλον το αποκλείουν) αραβικά κεφάλαια για την τράπεζα καθώς θεωρούν ότι «το προξενιό της Εθνικής» που έγινε προ έτους απέτυχε οριστικά.
Οπως εξηγούν, το ενδιαφέρον για την είσοδο των Αράβων στο μετοχικό κεφάλαιο της Εθνικής με την εξαγορά του 20% των μετοχών του ΤΧΣ ήταν απόρροια των διακυβερνητικών (government to government) επαφών, που έγιναν στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο με τις επισκέψεις του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Ριάντ και την ανταπόδοση του πρίγκιπα διαδόχου του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν (MBS) με το επίσημο ταξίδι του στην Αθήνα τον Ιούλιο του 2022 και την παρουσία στη ΔΕΘ τον Σεπτέμβριο.
Την πορεία των συζητήσεων με τους Αραβες παρακολουθούσε στενά ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης, με τον οποίο συνδέεται και η επιλογή της Goldman Sachs ως συμβούλου πλέον της Εθνικής.
Τώρα οι συνθήκες έχουν αλλάξει άρδην, έχουν ανατραπεί, παρότι για τους Αραβες, η είσοδός τους στο μετοχικό κεφάλαιο της Εθνικής θα είχε ιδιαίτερη σημασία, καθώς θα αποκτούσαν θέση στο Ευρωσύστημα.