Ο Πρωθυπουργός στις δηλώσεις μετά το πέρας των εργασιών της Τριμερούς Συνόδου Κορυφής του Καΐρου | ΙΝΤΙΜΕnews
Επικαιρότητα

Από το Κάιρο, στο Ριάντ ο Μητσοτάκης: Οι κινήσεις στη διπλωματική και ενεργειακή σκακιέρα

Στο «κάδρο» της τριμερούς συμπόρευσης Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου έρχεται να προστεθεί και η έκτακτη επίσκεψη του προέδρου του Ισραήλ, Ισαάκ Χέρτσογκ, στη Λευκωσία, σε μία εξέλιξη με ιδιαίτερο πρόσημο για τις εξελίξεις στην περιοχή και σε άμεση σχέση με τη Σύνοδο Κορυφής του Καΐρου. Ενώ σε μία ακόμη προγραμματισμένη κίνηση ο Πρωθυπουργός μεταβαίνει τη Δευτέρα στο Ριάντ για το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Σαουδικής Αραβίας, όπου και πάλι στο επίκεντρο θα βρεθούν ενεργειακά projects με πρώτο αυτό της ηλεκτρικής διασύνδεσης
Protagon Team

Η Τριμερής Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου αποτελεί το πιο προωθημένο σχήμα συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή, το οποίο αποδεικνύεται εξαιρετικά παραγωγικό και ανθεκτικό, υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στις κοινές δηλώσεις του μετά το πέρας των εργασιών της Συνόδου Κορυφής του Καΐρου, με τους προέδρους Χριστοδουλίδη και Αλ Σίσι.

Και ακολούθως μετέφερε τη δέσμευση των τριών χωρών να ενισχυθεί η στρατηγική τους συμπόρευση στον ενεργειακό τομέα, προς όφελος των εθνικών αλλά και των ευρωπαϊκών προτεραιοτήτων, κάνοντας ειδική αναφορά στις ηλεκτρικές διασυνδέσεις, με πρώτο, εμβληματικό έργο το GREGY – την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Αιγύπτου, που όπως είπε ο Πρωθυπουργός, θα μετατρέψει τις δύο χώρες σε ενεργειακή «γέφυρα» μεταφοράς καθαρής ενέργειας, «από τον άνεμο και από τον ήλιο, από τη βόρεια Αφρική έως την Ευρώπη».

Στο ίδιο πάντα πλαίσιο –αυτό της τριμερούς συνεργασίας– και με το βλέμμα στις κινήσεις της Αγκυρας μετά και την ανατροπή Ασαντ στη Συρία και την ανάληψη της ηγεσίας από τη μεταβατική κυβέρνηση του Αχμέντ αλ Σάρα (Αμπου Μοχάμεντ αλ Τζολάνι), ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για από κοινού απόκρουση κάθε ενέργειας εκτός πλαισίου της διεθνούς νομιμότητας, που θα προκαλεί αχρείαστες εντάσεις στην περιοχή.

«Η διαδρομή της Συρίας προς το αύριο –διεμήνυσε– περνά μέσα από τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, κανόνες τους οποίους οι τρεις χώρες έχουν αποδείξει επανειλημμένα ότι σέβονται. Αλλωστε», υπενθυμίζοντας προς πάσα κατεύθυνση,  ότι «Ελλάδα και Κύπρος έχουμε υπογράψει με τη φίλη Αίγυπτο συμφωνίες οριοθέτησης Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, συμφωνίες που βασίζονται πλήρως στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας».

Στο «κάδρο» της τριμερούς συμπόρευσης έρχεται να προστεθεί και η έκτακτη επίσκεψη του προέδρου του Ισραήλ, Ισαάκ Χέρτσογκ, στη Λευκωσία, σε μία εξέλιξη με ιδιαίτερο πρόσημο για τις εξελίξεις στην περιοχή και σε άμεση σχέση με τη Σύνοδο Κορυφής του Καΐρου.

Με διάχυτη την ικανοποίηση της Αθήνας από το περιεχόμενο και τα αποτελέσματα της Τριμερούς του Καΐρου, οι κινήσεις στη διπλωματική και ενεργειακή σκακιέρα της ευρύτερης περιοχής συνεχίζονται συντονισμένα. Και μετά το Κάιρο, επόμενος σταθμός του Πρωθυπουργού (την ερχόμενη Δευτέρα) είναι το Ριάντ,  προκειμένου να συμμετάσχει στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Σαουδικής Αραβίας.

Επί τάπητος αναμένεται να βρεθούν οι επενδύσεις του βασιλείου στον τομέα της ενέργειας με πρώτο –και πιο ώριμο– project, αυτό του  Saudi Greek Interconnection (όπου το κοινό σχήμα ΑΔΜΗΕ-National Grid έχει ήδη αναθέσει τις μελέτες σκοπιμότητας και πλέον αναμένεται να έχουν παραδοθεί μέχρι τον Αύγουστο του 2025), αλλά και το μεγαλεπήβολο σχέδιο της Σαουδικής Αραβίας για εξαγωγή καθαρού υδρογόνου προς την Ελλάδα και από εκεί μέσω αγωγών στη βόρεια Ευρώπη.