Ο Τζο Μπάιντεν μιλά στο Πανεπιστήμιο Ούλστερ του Μπέλφαστ | REUTERS/Clodagh Kilcoyne
Επικαιρότητα

Από το Μπέλφαστ ξεκίνησε ο Μπάιντεν το ταξίδι στις ιρλανδικές του ρίζες

Ο αμερικανός πρόεδρος έφτασε στη Βόρεια Ιρλανδία τα μεσάνυχτα της Τρίτης, όπου τον υποδέχθηκε ο Ρίσι Σούνακ. Μετά την ομιλία του σε τοπικό πανεπιστήμιο, θα μεταβεί στο Δουβλίνο και στη γενέτειρα του προπάππου του
Protagon Team

Ο Μπάιντεν κάλεσε τις πολιτικές δυνάμεις της Βόρειας Ιρλανδίας να ξεπεράσουν αυτά που τους χωρίζουν για να τερματίσουν την παράλυση των πολιτικών θεσμών, την λειτουργία των οποίων μποϊκοτάρει το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (DUP) εξαιτίας των συνεπειών του Brexit, κατά την ομιλία του στο πανεπιστήμιο του Μπέλφαστ.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, ο οποίος συνήθως δίνει έμφαση στις ιρλανδικές του ρίζες από την πλευρά της μητέρας του, κατά την σημερινή του ομιλία έκανε μία σπάνια μνεία στις βρετανικές του ρίζες από την πλευρά του πατέρα του.

Ο Μπάιντεν υπενθύμισε ότι εδώ και τρεις δεκαετίες, ένα κτίριο σαν το κτίριο του πανεπιστημίου από γυαλί και μέταλλο θα ήταν αδιανόητο για μία πόλη σαν το Μπέλφαστ τότε σπαρμένη με αγκαθωτά σύρματα, συγκλονιζόμενη από εκρήξεις και φονικές συγκρούσεις.

«Το μάθημα των συμφωνιών της Μεγάλης Παρασκευής είναι ότι, όταν η κατάσταση μοιάζει περισσότερο εύθραυστη, τότε υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη για ελπίδα και προσπάθεια», είπε επαινώντας την οικονομική δυναμική της Βόρειας Ιρλανδίας, βρετανικής επαρχίας στην οποία η Ουάσινγκτον υπόσχεται να κάνει επενδύσεις.

«Ελπίζω ότι η λειτουργία της Βουλής και της κυβέρνησης θα αποκατασταθούν προσεχώς», είπε τονίζοντας ότι η τελική απόφαση ανήκει στους πολιτικούς ηγέτες της Βόρειας Ιρλανδίας.

Και οι απαραίτητες selfies..

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, ο οποίος συναντήθηκε προηγουμένως με τους ηγέτες των μεγαλύτερων πολιτικών κομμάτων της Βόρειας Ιρλανδίας, δήλωσε ότι η διατήρηση της ειρήνης που επιτεύχθηκε τόσο δύσκολα πριν από 25 χρόνια αποτελεί «προτεραιότητα» για τις ΗΠΑ.

Ο ηγέτης του Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος της Βόρειας Ιρλανδίας δήλωσε από την πλευρά του ότι η επίσκεψη Μπάιντεν στην Βόρεια Ιρλανδία δεν θα αλλάξει την στάση που τηρεί το κόμμα του εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο μποϊκοτάροντας την κυβέρνηση της βρετανικής επαρχίας.

«Δεν αλλάζει την πολιτική δυναμική στην Βόρεια Ιρλανδία. Ξέρουμε τι πρέπει να συμβεί», δήλωσε ο Τζέφρι Ντόναλντσον στους δημοσιογράφους μετά την συνάντησή του με τον πρόεδρο των ΗΠΑ.

Πλήθος κόσμου παρακολούθησε την ομιλία του αμερικανού προέδρου

«Πιστεύουμε ότι η (βρετανική) κυβέρνηση χρειάζεται πρέπει να προχωρήσει περισσότερο ως προς την προστασία της θέσης της Βόρειας Ιρλανδίας εντός του Ηνωμένου Βασιλείου και της δυνατότητάς μας να έχουμε εμπορικές συναλλαγές στο πλαίσιο της εσωτερικής αγοράς του Ηνωμένου Βασιλείου. Αυτό χρειάζεται να συμβεί για να μας δώσει την δυνατότητα να προχωρήσουμε στην αποκατάσταση των πολιτικών θεσμών».

Στη Βόρεια Ιρλανδία, ο Μπάιντεν έφτασε λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Τρίτης, και τον υποδέχθηκε ο βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ.

Οι δυο τους είχαν συνάντηση στο Μπέλφαστ το πρωί της Τετάρτης, πριν την ομιλία του αμερικανού προέδρου στο πανεπιστήμιο.

Ο Τζο Μπάιντεν και ο Ρίσι Σύνακ συναντήθηκαν στο Μπέλφαστ το πρωί της Τετάρτης – Paul Faith/Pool via REUTERS

Σε γενικές γραμμές πάντως, η επίσκεψη του Μπάιντεν στη Βόρεια Ιρλανδία θεωρείται χαμηλών τόνων και μικρής διάρκειας, κάτι που αντανακλά τα θέματα που έχουν δημιουργηθεί μετά την πρόσφατη συμφωνία του Σούνακ με τις Βρυξέλλες για το Brexit και τις διαφωνίες ανάμεσα στις πολιτικές παρατάξεις της περιοχής.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους πριν το ταξίδι του, ο Μπάιντεν είπε ότι θέλει να διαφυλάξει τη Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής, η οποία υπεγράφη πριν από 25 χρόνια αυτή την εβδομάδα, και να υποστηρίξει τη συμφωνία του Σούνακ με την ΕΕ.

Βρέθηκαν αυτοσχέδιες βόμβες

Ισχυρά μέτρα ασφαλείας και στις δύο πλευρές των συνόρων προηγήθηκαν της προεδρικής άφιξης.

Δεκάδες αστυνομικοί και οχήματα των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών απέκλεισαν τους βροχερούς δρόμους γύρω από το κέντρο του Μπέλφαστ.

Τα στελέχη των δυνάμεων ασφαλείας ήλεγξαν μέχρι και τα καπάκια των φρεατίων, ενώ εκπαιδευμένοι σκύλοι επιθεώρησαν τα δωμάτια του ξενοδοχείου του αμερικανού προέδρου και της συνοδείας του στο πλαίσιο της επιχείρησης ασφαλείας που κόστισε επτά εκατομμύρια λίρες, όπως σημειώνει ο Guardian. Τριακόσιοι αστυνομικοί έφτασαν στο Μπέλφαστ από τη βρετανική ενδοχώρα.

Τα μέτρα απέδωσαν καρπούς πάντως, καθώς κοντά στο Ντέρι, η αστυνομία ανακάλυψε τέσσερις αυτοσχέδιες βόμβες σε ένα νεκροταφείο. Η ανακάλυψη ήταν μια «δυσοίωνη και ανησυχητική εξέλιξη», δήλωσε ο βοηθός επικεφαλής της αστυνομικής υπηρεσίας της Βόρειας Ιρλανδίας, Μπόμπι Σίνγκλετον, με την Ομοσπονδία Αστυνομίας της Βόρειας Ιρλανδίας να αναφέρει ότι πρόκειται για σαφή δήλωση πρόθεσης να χτυπήσουν αστυνομικούς.

Η συνέχεια στην Ιρλανδία

Ο Μπάιντεν θα αναχωρούσε από το Μπέλφαστ νωρίς το απόγευμα της Τετάρτης για να κατευθυνθεί στην Ιρλανδία, όπου θα παραμείνει για τρεις ημέρες.

Θα πετούσε πρώτα για το Δουβλίνο και στη συνέχεια θα μεταφερόταν με ελικόπτερο στο Ντάνταλκ και το Κάρλινγκφορντ, όπου γεννήθηκε ο προπάππους του Τζέιμς Φίνεγκαν.

Η οικογένεια Μπάιντεν -τον πρόεδρο συνοδεύουν στο ταξίδι του η αδελφή του και ο γιος του- θα κάνει βόλτα και στις δύο πόλεις και θα επισκεφθεί τους τάφους των προγόνων του στο τοπικό νεκροταφείο.

Την Πέμπτη, θα έχει συναντήσεις με τον ιρλανδό πρόεδρο, Μάικλ Χίγκινς, και τον πρωθυπουργό, Λίο Βαράντκαρ, πριν εκφωνήσει ομιλία σε κοινή συνεδρίαση του Κοινοβουλίου, ακολουθώντας τα βήματα του Τζον Κένεντι το 1963, του Ρόναλντ Ρέιγκαν το 1984 και του Μπιλ Κλίντον το 1995. Θα ακολουθήσει επίσημο δείπνο στο Κάστρο του Δουβλίνου.

Την Παρασκευή, ο Μπάιντεν θα πετάξει στην κομητεία Μάιο και θα ξεναγηθεί στην καθολική εκκλησία της Παναγίας του Νοκ, όπου θα προσευχηθεί.

Θα επισκεφθεί επίσης την ερευνητική μονάδα οικογενειακής ιστορίας του Κέντρου Κληρονομιάς του Βόρειου Μάιο και θα συναντήσει συγγενείς από την άλλη πλευρά της οικογένειάς του, προτού εκφωνήσει ομιλία το ίδιο βράδυ έξω από τον καθεδρικό ναό στην Μπαλίνα, η οποία έχει σημαιοστολιστεί και τον περιμένει με ανυπομονησία.

Οι κάτοικοι μάλιστα θα τηρήσουν ένα τοπικό αρχαίο έθιμο για να μην χαλάσει ο καιρός.