Η γαλλική φρεγάτα «Courbet» που βρέθηκε στην κυριολεξία στο στόχαστρο των Τούρκων | Wikipedia
Επικαιρότητα

Από τα λόγια στις πράξεις ο Μακρόν: Αποχώρηση από τις ασκήσεις του ΝΑΤΟ στη Μεσόγειο λόγω Ερντογάν

Το Παρίσι κλιμακώνει την αντίδρασή του έναντι της συμπεριφοράς της Τουρκίας στη Λιβύη και την ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου, πιέζοντας με στοχευμένες κινήσεις τα υπόλοιπα μέλη της Συμμαχίας να βάλουν επιτέλους φραγμό στην τουρκική προκλητικότητα
Protagon Team

Την άμεση αποχώρησή της από όλες τις ασκήσεις του ΝΑΤΟ στη Μεσόγειο, αποφάσισε η Γαλλία, εκφράζοντας έμπρακτα πλέον την έντονη δυσαρέσκειά της για τη στάση της Συμμαχίας και του γενικού γραμματέα Στόλτενμπεργκ έναντι των συνεχών προκλήσεων της Τουρκίας στην περιοχή της ΝΑ Μεσογείου, με αποκορύφωμα το «λοκάρισμα» γαλλικού πολεμικού προ ημερών (στις 10/6)  στα ραντάρ τουρκικής φρεγάτας.

Aυτό τουλάχιστον έκανε γνωστό, σύμφωνα με το Reuters, ο τούρκος πρεσβευτής στο Παρίσι Ισμαήλ Χακί Μούσα, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στη γαλλική Γερουσία.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, το Παρίσι έχει ήδη ενημερώσει το ΝΑΤΟ για την άμεση αποχώρηση όλων των γαλλικών δυνάμεων από την επιχείρηση Sea Guardian, με τη διευκρίνιση ότι πρόκειται για οριστική και αμετάκλητη απόφαση.

«Φαίνεται ότι οι ειδικοί του ΝΑΤΟ δεν έφτασαν στο ίδιο συμπέρασμα (με τη Γαλλία)», σχολίασε με νόημα ο τούρκος πρεσβευτής, αναφερόμενος στις καταγγελίες του γαλλικού υπουργείου Αμυνας για το περιστατικό παρενόχλησης του γαλλικού πολεμικού πλοίου από τους Τούρκους.

«Αυτό που μαθαίνω είναι ότι το “Courbet” (σ.σ. όπως ονομάζεται η γαλλική φρεγάτα που πρωταγωνίστησε στο επεισόδιο) αποσύρεται από τις νατοϊκές ασκήσεις», υποστήριξε ο Ισμαήλ Χακί Μούσα, μιλώντας στη γαλλική Γερουσία.

Σύμφωνα με τον γαλλικό Τύπο, πρόκειται για «μελετημένη κίνηση» του προέδρου Μακρόν προκειμένου τα υπόλοιπα μέλη του Βορειοατλαντικού Συμφώνου να πάρουν σαφή και ξεκάθαρη θέση έναντι της τουρκικής προκλητικότητας στη Λιβύη και την ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου.

Ο τούρκος πρεσβευτής ωστόσο, προσπάθησε να περάσει στην αντεπίθεση, χαρακτηρίζοντας προκατειλημμένη την πολιτική της Γαλλίας στο λιβυκό ζήτημα και κατηγορώντας την ότι κάνει τα «στραβά μάτια» σε παραβιάσεις του εμπάργκο όπλων από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Αίγυπτο προς όφελος του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης,  στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ.

«Το εμπάργκο παραβιάζεται καθημερινά από τα αιγυπτιακά σύνορα και κάθε ημέρα υπάρχουν πτήσεις από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στην Λιβύη. Γιατί δεν γίνονται γι’ αυτά ερωτήσεις;» διερωτήθηκε ενώπιον των μελών της γαλλικής Γερουσίας ο τούρκος διπλωμάτης κάνοντας ότι δεν ξέρει  για την αποστολή χιλιάδων σύρων μισθοφόρων από τον Ερντογάν στη Λιβύη για την ενίσχυση του επικεφαλής της κυβέρνησης της Τρίπολης Φαγιέζ Αλ Σαράζ.