Μέλη νεολαιίστικης οργάνωσης της Χεζμπολάχ καθαρίζουν τα συντρίμμια από κατεστραμμένα κτίρια στα νότια προάστια της Βηρυτού μετά τη συμφωνία για την κατάπαυση του πυρός | REUTERS/Mohamed Azakir
Επικαιρότητα

Από μια κλωστή κρέμεται η εκεχειρία στον Λίβανο

Η συμφωνία για την κατάπαυση του πυρός κλυδωνίζεται από συνεχιζόμενες παραβιάσεις και εκατέρωθεν απειλές. Εκκληση από τις ΗΠΑ και τη Γαλλία, εγγυήτριες δυνάμεις της συμφωνίας, για την τήρηση της εκεχειρίας
Protagon Team

Βραχύβια κινδυνεύει να αποδειχθεί η συμφωνία εκεχειρίας που επιτεχύθηκε στον Λίβανο την Τετάρτη καθώς Ισραήλ και Χεζμπολάχ επιδίδονται εκ νέου σε εκατέρωθεν πλήγματα.

Μετά από επίθεση με όλμους της Χεζμπολάχ σε θέση του ισραηλινού στρατού στην περιοχή Ορος Ντοβ το απόγευμα της Δευτέρας, το πρώτο πλήγμα που παραδέχθηκε η σιιτική οργάνωση μετά την έναρξη ισχύος της εκεχειρίας, σύσσωμη η ηγεσία της ισραηλινής κυβέρνησης «απάντησε» με απειλές.

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου προειδοποίησε ότι το Ισραήλ θα απαντήσει «σθεναρά» κατά της σιιτικής οργάνωσης, ενώ ο υπουργός Αμυνας Ισραελ Κατς δεσμεύτηκε και εκείνος για μια «σκληρά αντίποινα». Ο υπουργός Οικονομικών Μπέζαλελ Σμότριτς είπε επίσης ότι η Χεζμπολάχ διέπραξε ένα «σοβαρό λάθος» εκτοξεύοντας πυρά κατά του Ισραήλ.

Λιβανικά ειδησεογραφικά πρακτορεία μετέδωσαν ότι σημειώθηκαν ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στο νότιο Λίβανο, λίγη ώρα μετά τα πυρά της Χεζμπολάχ.

Ο ισραηλινός στρατός (IDF) ανακοίνωσε, νωρίτερα, ότι επιτέθηκε σε στρατιωτικά οχήματα που κινούνταν κοντά σε στρατιωτικές υποδομές της Χεζμπολάχ στην κοιλάδα Μπεκάα του Λιβάνου.

Ο IDF παραδέχθηκε ότι πραγματοποίησε πολλαπλά πλήγματα στον Λίβανο και την Κυριακή, μετά από ενέργειες της Χεζμπολάχ «που αποτελούσαν απειλή για το κράτος του Ισραήλ και παραβίασαν τις συμφωνίες μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου».

Υπενθυμίζεται πως Ισραήλ και Χεζμπολάχ ξεκίνησαν να εφαρμόζουν κατάπαυση του πυρός στις 27 Νοεμβρίου στο πλαίσιο μιας συμφωνίας που πρότειναν οι ΗΠΑ για εκεχειρία 60 ημερών, προκειμένου να τερματιστούν οι εχθροπραξίες ενός και πλέον έτους.

Η εκεχειρία προέβλπε ότι το Ισραήλ δεν θα πραγματοποιήσει επιθετικές στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον πολιτικών, στρατιωτικών ή άλλων κρατικών στόχων στον Λίβανο, ενώ ο Λίβανος θα εμποδίσει οποιεσδήποτε ένοπλες ομάδες, συμπεριλαμβανομένης της Χεζμπολάχ, να διεξάγουν επιχειρήσεις εναντίον του Ισραήλ.

Ωστόσο, λίγο μετά την έναρξη της εκεχειρίας, οι δύο πλευρές άρχισαν να αλληλοκατηγορούνται για παραβιάσεις της κατάπαυσης του πυρός.

Τις τελευταίες μέρες οι παραβιάσεις αυτές εντάχθηκαν με τον ισραηλινό στρατό να ανακοινώνει ότι πραγματοποιεί στρατιωτικές επιχειρήσεις εντός λιβανικής επικράτειας σε απάντηση, όπως υποστήριξε, σε «απειλές» που αντιμετωπίζει, με τον Λίβανο, τις ΗΠΑ και τη Γαλλία –οι τελευταίες ως εγγυήτριες δυνάμεις της συμφωνίας– να κατηγορούν το Ισραήλ για πολλαπλές παραβιάσεις της εκεχειρίας.

Ισραηλινά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι ο αμερικανός ειδικός απεσταλμένος Αμος Χόκστιν προειδοποίησε το Ισραήλ ότι παραβιάζει μέρη της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός. Ο Χόκστιν, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, διεμήνυσε στο Ισραήλ ότι πρέπει να τηρήσει τη συμφωνία, επικαλούμενος πτήσεις ισραηλινών drones πάνω από τη Βηρυτό.

Την Κυριακή η Γαλλία, με τη σειρά της, κατηγόρησε το Ισραήλ για 52 παραβιάσεις της εκεχειρίας. Τη Δευτέρα, σε τηλεφωνική επικοινωνία, ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Νοέλ Μπαρό τόνισε στον ισραηλινό ομόλογό του Γκίντεον Σάαρ την «ανάγκη να σεβαστούν όλα τα μέρη την κατάπαυση του πυρός στον Λίβανο».

Παρά την επιδείνωση της κατάστασης, το αμερικανικό Πεντάγωνο δήλωσε ότι η κατάπαυση του πυρός μεταξύ σε γενικές γραμμές τηρείται, παρά τα διάφορα θερμά επεισόδια.