Αίσθηση προκάλεσαν οι επιλογές της νέας πρωθυπουργού της Βρετανίας Λιζ Τρας για τα κορυφαία υπουργεία της κυβέρνησής της, αφού ο Μπεν Γουάλας είναι ο μόνος λευκός. Ο Γουάλας παραμένει υπουργός Άμυνας, καθώς θεωρήθηκαν επιτυχείς οι χειρισμοί του στην κρίση του πολέμου στην Ουκρανία –άλλωστε η Τρας στον πρώτο ξένο ηγέτη που τηλεφώνησε μετά την ανάληψη των καθηκόντων της ήταν στον ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Κορυφαίος υπουργός της Λις Τρας και ο άνθρωπος που θα κληθεί να τα βάλει με το τέρας του πληθωρισμού και της ακρίβειας είναι ο Κουάσι Κουαρτένγκ – του οποίου οι γονείς μετανάστευσαν στη Βρετανία από την Γκάνα στη δεκαετία του 1960.
Ο 47χρονος Κουαρτένγκ, που παρά την ταπεινή καταγωγή του κατάφερε να πάει στο Ητον με υποτροφία και να σπουδάσει έπειτα Ιστορία στο Κέιμπριτζ, είναι ο πρώτος μαύρος υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας. Εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής με τους Τόρις το 2010, την ίδια χρονιά που μπήκε στη Βουλή των Κοινοτήτων και η Τρας. Οπως ο ίδιος ανέφερε, αμέσως αφού διορίστηκε στο υπουργείο Οικονομικών άρχισε την κατάρτηση του πακέτου ελαφρύνσεων των νοικοκυριών για τους λογαριασμούς της ενέργειας.
Ο Τζέιμς Κλέβερλι – η μητέρα του οποίου είναι από τη Σιέρα Λεόνε και ο πατέρας του Βρετανός – είναι επίσης ο πρώτος μαύρος επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας. Ο νέος υπουργός Εξωτερικών είχε αποκαλύψει ότι υπήρξε θύμα bullying στα παιδικά του χρόνια και έχει επανειλημμένως τονίσει πως το Συντηρητικό Κόμμα οφείλει να κάνει περισσότερα για να προσελκύσει μαύρους ψηφοφόρους.
Η Σουέλα Μπράβερμαν – οι γονείς της οποίας μετανάστευσαν από την Κένυα και τον Μαυρίκιο πριν από έξι δεκαετίες – διαδέχεται την Πρίτι Πατέλ στο υπουργείο Εσωτερικών, όπου μεταξύ άλλων θα διαχειριστεί το μεταναστευτικό.
Μέχρι πριν από μερικές δεκαετίες, οι βρετανικές κυβερνήσεις αποτελούνταν κυρίως από λευκούς άνδρες. Ο Ρίσι Σούνακ – του οποίοι οι γονείς κατάγονται από την Ινδία – ήταν ο προκάτοχος του Κουαρτένγκ στο υπουργείο Οικονομικών και ο αντίπαλος της Λιζ Τρας στον τελικό γύρο της ψηφοφορίας για τη διαδοχή του Μπόρις Τζόνσον.
Οπως επεσήμανε το BBC, κανείς από όσους στήριξαν την υποψηφιότητα του Ρίσι Σούνακ, δεν θα παραμείνει στο Υπουργικό της Τρας: ο Ντόμινικ Ράαμ, ο Γκραντ Σαπς και ο Στεβ Μπαρκλεϊ θα επιστρέψουν στα βουλευτικά έδρανα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι μόλις το 1/4 των βουλευτών των Τόρις είναι γυναίκες και μόλις το 6% από μειονότητες. Ομως είναι οι Συντηρητικοί που εξέλεξαν και τις τρεις γυναίκες πρωθυπουργούς της Βρετανίας: τη Μάργκαρετ Θάτσερ, την Τερέζα Μέι και τώρα τη Λιζ Τρας. Και ο πρώτος βρετανός βουλευτής με ασιατική καταγωγή, ο Μάντσερτζι Μποουνάγκρι προερχόταν επίσης από το Συντηρητικό Κόμμα.
«Να ξαναχτίσουμε την οικονομία μας»
Στις πρώτες της δηλώσεις ως πρωθυπουργός, έξω από την Ντάουνινγκ Στριτ, και αφού εξήρε τον προκάτοχό της, Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος, όπως είπε, αντιμετώπισε επιτυχώς το Brexit, την πανδημία της Covid-19 και τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αναφέρθηκε στα προβλήματα από «τον φρικτό πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία και τον απόηχο της Covid».
Η 47χρονη πρωθυπουργός επεσήμανε ότι τώρα είναι η ώρα να αντιμετωπίσουμε τα ζητήματα που κρατούν πίσω τη Βρετανία.
«Χρειαζόμαστε περισσότερες επενδύσεις και θέσεις εργασίας σε κάθε πόλη στη χώρα μας. Πρέπει να μειώσουμε το βάρος των οικογενειών και να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να συνεχίσουν τη ζωή τους. Ξέρω ότι έχουμε ό,τι χρειάζεται για να αντιμετωπίσουμε αυτές τις προκλήσεις. Φυσικά, δεν θα είναι εύκολο. Αλλά μπορούμε να το κάνουμε», τόνισε.
Ακολούθως αναφέρθηκε στο όραμα και τις προτεραιότητές της :
Είπε ότι έχει ένα τολμηρό σχέδιο ανάπτυξης της οικονομίας, μέσω φορολογικών περικοπών και μεταρρυθμίσεων.
Προτίθεται να μειώσει τους φόρους για να ανταμείψει τη σκληρή δουλειά και να ενισχύσει την ανάπτυξη και τις επενδύσεις, που καθοδηγούνται από τις επιχειρήσεις, ώστε «το Ηνωμένο Βασίλειο να εργάζεται, να οικοδομεί και να αναπτύσσεται».
Δεσμεύτηκε ότι θα ασχοληθεί πρακτικά με την ενεργειακή κρίση που προκλήθηκε από τον πόλεμο του Putin και ότι θα αναλάβει δράση αυτή την εβδομάδα για να αντιμετωπίσει τους αυξημένους λογαριασμούς ενέργειας και να εξασφαλίσει τον μελλοντικό ενεργειακό εφοδιασμό του ΗΒ.
Υποσχέθηκε ότι θα βάλει τις υπηρεσίες υγείας σε σταθερές βάσεις, ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να κλείνουν ραντεβού με γιατρούς και τις υπηρεσίες NHS όποτε χρειάζεται.
Τέλος η Λιζ Τρας τόνισε ότι «δεν πρέπει να μας πτοούν οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε.
«Όσο δυνατή και αν είναι η καταιγίδα, ξέρω ότι ο βρετανικός λαός είναι πιο δυνατός και μαζί μπορούμε να την ξεπεράσουμε. Έχουμε τεράστια αποθέματα ταλέντου, ενέργειας και αποφασιστικότητας. Είμαι βεβαία ότι μαζί μπορούμε να ξαναχτίσουμε την οικονομία μας και να γίνουμε η σύγχρονη λαμπρή Βρετανία που ξέρω ότι μπορούμε να γίνουμε».