O Nικος Γρυλλάκης σε μία από τις λιγοστές φωτογραφίες του από δημόσια εμφάνισή του τον Σεπτέμβριο του 2011 | alikampos.blogspot
Επικαιρότητα

Απεβίωσε ο Νίκος Γρυλλάκης, στενός συνεργάτης του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη

Ο επί σειρά ετών διευθυντής Ασφαλείας και Πληροφοριών της Νέας Δημοκρατίας και σύμβουλος του εκλιπόντος πρώην πρωθυπουργού, έφυγε από τη ζωή την Τετάρτη, σε ηλικία 91 ετών. Ο βίος και η πολιτεία του.
Protagon Team

Σε ηλικία 91 ετών, απεβίωσε την Τετάρτη,  ο στρατηγός Νίκος Γρυλλάκης, σύμβουλος και στενός συνεργάτης του εκλιπόντος πρώην πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.

Πολυπράγμων και με διασυνδέσεις σε Δύση και Ανατολή, ο στρατηγός Γρυλλάκης είχε στενή συνεργασία με υψηλόβαθμους αξιωματούχους της CIA στις αρχές της δεκαετίας του ’90 (όπως λέει και ο ίδιος στο βιβλίο του «Αποκαλύπτω», φωτ. αριστερά), αλλά και γνωριμίες με ανώτερα στελέχη της KGB.

Την περίοδο 1990 – 1993 φέρεται να είχε αναλάβει ενεργό ρόλο μεσολαβητή σε παρασκηνιακές διαβουλεύσεις για το θέμα του ονόματος της ΠΓΔΜ, ενώ το όνομά του είχε εμπλακεί στην περιβόητη  υπόθεση των υποκλοπών (1988-1991).

Γεννημένος στον Αλίκαμπο Αποκωρώνου Χανίων, ο Νίκος Γρυλλάκης αποφοίτησε το 1950 από τη Σχολή Ευελπίδων ως ανθυπολοχαγός των Τεθωρακισμένων και το 1963 ως ίλαρχος από την Ανωτέρα Σχολή Πολέμου καθώς και από τη Σχολή Εθνικής Αμυνας ως αντισυνταγματάρχης το 1977.

Ως ίλαρχος ασχολείται ιδιαίτερα με την ιππασία και στις διακρίσεις του αναφέρει με υπερηφάνεια ότι πήρε βραβείο για «υπερπήδηση εμποδίων». Το 1963 τοποθετείται στο 2ο Γραφείο του ΓΕΣ.

Την περίοδο 1965-70 υπηρέτησε στο Τμήμα Επιχειρήσεων Αντικατασκοπίας της ΚΥΠ και, σύμφωνα με το επίσημο βιογραφικό του, «ετιμήθη τέσερις φορές για συλλήψεις πρακτόρων ξένων υπηρεσιών πληροφοριών». Σύμφωνα με πληροφορίες είχε αρμοδιότητα «την αντιμετώπιση του διεθνούς κομμουνισμού» με κύριο αντικείμενο εργασίας τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις σε συνεργασία με τον OTE. Συνάδελφοί του της εποχής εκείνης θυμούνται αφηγήσεις του για την παγίδευση των τηλεφώνων της σοβιετικής πρεσβείας και για περιπετειώδη καταδίωξή του στους δρόμους της πρωτεύουσας από πράκτορες της KGB. Στο 2ο Γραφείο του ΓΕΣ υπηρέτησε εκ νέου, με το βαθμό του αντισυνταγματάρχη την περίοδο 1977- 1980.

Μεταξύ άλλων εκπαιδεύτηκε σε θέματα κατασκοπίας-αντικατασκοπίας από τη CIA και τη Μοσάντ, ενώ υπηρέτησε στο Τμήμα Επιχειρήσεων Αντικατασκοπίας της ΕΥΠ.

Αποστρατεύτηκε το 1985 με το βαθμό του υποστρατήγου – απόφαση που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας. Με απόφαση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη αναλαμβάνει τη διεύθυνση του Γραφείου Δημοσίων Σχέσεων της ΝΔ και της EKO Αποστράτων αλλά και την ευθύνη για «την εποπτεία και την εξασφάλιση συνθηκών ασφαλείας στις συγκεντρώσεις και τις ομιλίες του προέδρου του κόμματος».

Μετά την αποστρατεία του διετέλεσε διευθυντής Ασφαλείας και Πληροφοριών της Νέας Δημοκρατίας μέχρι το 1989 και από το 1989 μέχρι το 1993, επί κυβερνήσεως Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, σύμβουλός του για θέματα Άμυνας, Ασφάλειας και διαβαλκανικών σχέσεων.

Ο ίδιος είχε πει σε συνέντευξή του ότι προσελήφθη ως σύμβουλος στο κόμμα γιατί «είχαμε πρόβλημα, πρόβλημα ασφάλειας και πρόβλημα πληροφοριών».  Οπως προαναφέφθηκε, το 1989 αναβαθμίστηκε σε σύμβουλος για θέματα εθνικής άμυνας, δημόσιας τάξης και ασφάλειας, αναλαμβάνοντας  διάφορες «ειδικές» αποστολές σε χώρες της Βαλκανικής.

Ο Νίκος Γρυλλάκης δεν έκρυψε ποτέ τη δραστηριότητά του στα Σκόπια, για τα οποία έχει πει ότι «αν είχαμε μυαλό θα ήταν σήμερα επαρχία της Ελλάδας ή έπρεπε να ονομαστούν Σλαβομακεδονία και να τα προσεταιριστούμε».

Με την πτώση της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας τερματίζεται και η συνεργασία του με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη.

Τελευταία φορά που το όνομά του έρχεται στο προσκήνιο είναι με την υπόθεση των υποκλοπών, στην οποία θεωρείται ως ο «ιθύνων νους». Ο ίδιος το αρνήθηκε υποστηρίζοντας ότι δεν γνώριζε τίποτε για τη δραστηριότητα του -τότε συνεργάτη του- Χρήστου Μαυρίκη, με το επιχείρημα ότι «ένας πατέρας μπορεί να έχει γιο ομοφυλόφιλο και να την το ξέρει».

Η  εξόδιος ακολουθία για τον Νίκο Γρυλλάκη θα τελεστεί το μεσημέρι της Παρασκευής στον ιερό ναό Αγίου Ιωάννη Βούλας.