Υγειονομικοί της εταιρείας Kaiser Permanente διαδηλώνουν έξω από νοσοκομείο της στο Λος Αντζελες | REUTERS/Aude Guerrucci
Επικαιρότητα

Απεργία 75.000 εργαζομένων σε υγειονομικό κολοσσό των ΗΠΑ

Οι νοσοκόμοι, οι φαρμακοποιοί και το τεχνικό προσωπικό της διαπολιτειακής εταιρείας παροχής ιατρικών υπηρεσιών Kaiser Permanente διεκδικούν νέες συμβάσεις εργασίας, αύξηση μισθών και προσλήψεις νέων συναδέλφων τους
Protagon Team

Λίγες ημέρες μετά τη συνδικαλιστική αφύπνιση των εργατών της αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας, ένας άλλος κλάδος της οικονομίας των ΗΠΑ αντιμετωπίζει απεργιακές κινητοποιήσεις από πλευράς δυσαρεστημένων εργαζομένων. Από την παραγωγή ο απεργιακός οίστρος μεταφέρθηκε στις υπηρεσίες.

Πάνω από 75.000 υγειονομικοί και παραϊατρικοί (νοσηλευτές, φαρμακοποιοί και τεχνικοί εργαστηρίων) που εργάζονται στη διαπολιτειακή εταιρεία ιατρκών υπηρεσιών Kaiser Permanente έχουν ξεκινήσει απεργία, η οποία μάλιστα θεωρείται η μεγαλύτερη που έγινε ποτέ στον τομέα Υγείας των ΗΠΑ.

Η τριήμερη αποχή από την εργασία θα επηρεάσει πέντε Πολιτείες, όπως έγραψε το BBC, πιθανώς και περί τα 13 εκατομμύρια ασθενείς. Πάντως τα νοσοκομεία και τα τμήματα εξυπηρέτησης επειγόντων περιστατικών θα παραμείνουν ανοιχτά καθ’ όλη τη διάρκεια της απεργίας. Οι κινητοποιήσεις αποφασίστηκαν ύστερα από την εκπνοή της ισχύος των συμβάσεων εργασίας στις 30 Σεπτεμβρίου και αφού μεσολάβησαν άκαρπες διαβουλεύσεις εργαζομένων-εργοδοσίας.

Πέρα από τα αμιγώς οικονομικά αιτήματα, οι εργαζόμενοι διεκδικούν από την καλιφορνέζικη εταιρεία προσλήψεις, αφού κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19, το 2020, παρατηρήθηκαν ελλείψεις προσωπικού. Η εργοδοσία, αντιμέτωπη με το παράδοξο για τις ΗΠΑ φαινόμενο της απεργίας, ανακοίνωσε ότι οι διαβουλεύσεις για τις νέες συμβάσεις θα ευοδωθούν.

Οι συνέπειες της απεργίας θα γίνουν αισθητές στην Καλιφόρνια, στο Ορεγκον, στο Κολοράντο και στην Ουάσινγκτον. Εκεί θα χρειαστεί και επαναπρογραμματισμός των ραντεβού για εξετάσεις, χειρουργεία ήσσονος σημασίας κ.λπ.

Τρελά κέρδη 

Τα συνδικάτα έχουν επανειλημμένως επισημάνει τα υπερκέρδη της Kaiser Permanente, τα οποία έφθασαν περίπου στα 3 δισ. δολάρια μόνο κατά το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, για αυτό ζητούν κάποια συμμετοχή στην πίτα, διά της αυξήσεως των μισθών τους. Αξιοσημείωτο είναι το αχαλίνωτο πάρτι των γκόλντεν μπόις: ο διευθύνων σύμβουλος της Kaiser Permanente αμείβεται με 16 εκατ. δολάρια ετησίως, ενώ άλλα 49 μεγαλοστελέχη κερδίζουν πάνω από 1 εκατ. δολάρια.

Αντιθέτως, οι τεχνικοί που υποστηρίζουν τη λειτουργία μηχανημάτων διά των οποίων διενεργούνται ιατρικές πράξεις λένε ότι η ζωή τους στην εργασία έχει γίνει πολύ αγχώδης τα τελευταία χρόνια, ως αποτέλεσμα της μεγάλης έλλειψης προσωπικού, και συγχρόνως καταγγέλλουν ότι δεν παρέχονται με τον αρμόζοντα τρόπο οι ιατρικές υπηρεσίες στους ασθενείς της επιχείρησης.

Η απεργία των εργαζομένων σε αυτόν τον αμερικανικό ιατρικό κολοσσό του ιδιωτικού τομέα έρχεται και «κουμπώνει» στις πρόσφατες ανάλογες κινητοποιήσεις των εργατών της μεταλλουργίας στο Ντιτρόιτ και των σεναριογράφων κ.ά. στο Χόλιγουντ. Οι στατιστικές του αμερικανικού ΟΑΕΔ δείχνουν ότι περισσότεροι από 309.000 εργαζόμενοι απήργησαν στις ΗΠΑ μόνο μέχρι τον Αύγουστο του τρέχοντος έτους.