Ο Στ. Κασσελάκης στην ομιλία-σόου που έδωσε στην έναρξη του 4ου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ | INTIMENEWS
Επικαιρότητα

Απέναντι στον Κασσελάκη ποιος – και πότε; Τα ονόματα και οι ημερομηνίες

Ραγδαίες οι εξελίξεις με την Ολγα Γεροβασίλη να «επικρατεί» ως υποψηφία αντίπαλος του προέδρου. Πρόβλημα προκύπτει με την εξεύρεση μιας Κυριακής ώστε να γίνουν οι νέες εκλογές για την αρχηγία. Σημείο τριβής και το σύστημα που θα ακολουθηθεί
Protagon Team

Από τη στιγμή που ο Αλέξης Τσίπρας αποφάσισε να σπάσει τη σιωπή του και να απαιτήσει από τον διάδοχό του –τον δημοκρατικά εκλεγμένο διάδοχό του– να δοκιμαστεί ξανά σε εκλογές και από τη στιγμή που ο Στέφανος Κασσελάκης το αποδέχτηκε –«βρείτε μου αντίπαλο και πάμε», είπε–, δύο είναι τα ερωτήματα που προκύπτουν: ποιος και πότε. Ποιος θα βρεθεί απέναντι στον κ. Κασσελάκη, που έδωσε ένα «αμερικανικό» σόου στην ομιλία του την Πέμπτη στην έναρξη του 4ου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, και πότε θα γίνουν οι νέες εσωκομματικές εκλογές.

Η λογική έλεγε πως θα υπήρχε κάποιος να σταθεί απέναντι στον αμφιλεγόμενο πρόεδρο και ως την Κυριακή το πρωί, λίγο πριν τη λήξη του Συνεδρίου, οι υποψηφιότητες θα έχουν ήδη κατατεθεί. Ενδεικτικά της κινητικότητας τα όσα είπε το πρωί της Παρασκευής στον ΑΝΤ1 ο πρ. βουλευτής Κώστας Ζαχαριάδης ο οποίος υποστήριξε ότι η Ολγα Γεροβασίλη θα μπορούσε να σταθεί απέναντι στον κ. Κασσελάκη. Η αντιπρόεδρος της Βουλής δεν είναι τυχαίο πρόσωπο. Θεωρείται άνθρωπος της επιρροής του κ. Τσίπρα και είναι εκείνη που ξεσήκωσε το κομματικό σύμπαν μετά την πρωτοβουλία του κ. Κασσελάκη να στείλει τα ερωτηματολόγια στα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ για να επιβάλει τις αλλαγές στη φυσιογνωμία του κόμματος.

Ως μια άλλη πιθανή υποψηφιότητα είχε εμφανιστεί ο Σωκράτης Φάμελλος, ο οποίος ως πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ έχει πιστωθεί με την σχετικά καλή κοινοβουλευτική εικόνα του κόμματος, μολονότι έχει περάσει από τέτοια κρίση τους τελευταίους μήνες. Ωστόσο θεωρείτο πολύ μετριοπαθής για να αντιμετωπίσει τον κ. Κασσελάκη.

Η Ολγα Γεροβασίλη με τον πρόεδρο της ΚΟ Σωκράτη Φάμελλο στην έναρξη του συνεδρίου (SOOC)

Ενα τρίτο πρόσωπο ήταν φυσικά ο Διονύσης Τεμπονέρας. Εργατολόγος και μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, ήρθε σε ρήξη με τον κ. Κασσελάκη, (διά του διευθυντή του o πρόεδρος απέλυσε τον Τεμπονέρα από τη θέση του επιστημονικού συνεργάτη της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ) λόγω της συμμετοχής του στην πολυσυζητημένη πια εκδήλωση για την Κεντροαριστερά στο θέατρο «Αλφα» την προηγούμενη εβδομάδα. Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας του κ. Κασσελάκη, πολλοί έψαξαν να δουν την αντίδραση του κ. Τεμπονέρα: ήταν ατάραχος, πληροφορίες τον θέλουν να ανοίγει άμεσα τα χαρτιά του, αποχώρησε χαμογελαστός.

Οι εξελίξεις ήταν ραγδαίες πάντως. Πληροφορίες το μεσημέρι της Παρασκευής ήθελαν την κυρία Γεροβασίλη να συναντάται με τον κ. Τεμπονέρα στο γραφείο της στη Βουλή, ώστε να συζητηθούν οι επόμενες κινήσεις, με την υποψηφιότητα της αντιπροέδρου της Βουλής να «κλειδώνει» και να θεωρείται βέβαιο ότι η ίδια θα ζητήσει την στήριξη του κ. Τσίπρα. Ο ΣΚΑΪ μετέδωσε στο μεσημεριανό του δελτίο ότι ο κ. Τεμπονέρας δεν θα είναι υποψήφιος και πως η υποψηφιότητα της κυρίας Γεροβασίλη «επικρατεί».

Το άλλο μεγάλο ερώτημα είναι το «πότε»: πότε θα ξαναστηθούν κάλπες για εκλογή αρχηγού. Η 10η Μαρτίου θα μπορούσε να είναι μια πιθανή ημερομηνία, καθώς για τότε ήταν προγραμματισμένες οι εκλογές των νομαρχιακών επιτροπών. Ωστόσο κάτι τέτοιο είναι εξαιρετικά δύσκολο τόσο να οργανωθεί, όσο και να θεωρηθεί μια στοιχειωδώς κανονική προεκλογική διαδικασία. Θα είναι εκλογές-εξπρές, αλλά υπάρχουν ανοιχτά ζητήματα από τις προηγούμενες κάλπες, καθώς, εκτός των άλλων, στα μητρώα του iSYRIZA παραμένει κόσμος εγγεγραμμένος στα μητρώα ενώ έχει ουσιαστικά αποχωρήσει από το κόμμα μετά τη διάσπαση του περασμένου Νοεμβρίου.

Μετά τη 10η Μαρτίου, όμως, οι δύο επόμενες Κυριακές πέφτουν σε τριήμερα –της Καθαράς Δευτέρας και της 25ης Μαρτίου. Και κάπου τότε θα πάει και φαντάρος ο κ. Κασσελάκης. Να κάνει προεκλογική εκστρατεία από το στρατόπεδο της Θήβας είναι μάλλον αστείο, αν και όλα τα έχουμε δει τόσο στον ΣΥΡΙΖΑ όσο και στον ελληνικό Στρατό.

Ενα τρίτο ερώτημα είναι ο τρόπος με τον οποίο θα γίνουν οι εκλογές. Θα γίνουν «υβριδικά» –δηλαδή και με κάλπες και ψηφιακά– όπως θα ζητήσουν οι «κασσελακικοί»; Οι εκλογές των νομαρχιακών και των συντονιστικών των Οργανώσεων Μελών (που είχαν αναβληθεί) θα γίνουν με αυτόν τον τρόπο, έτσι έχει αποφασιστεί. Μετά όμως πρέπει να γίνουν η εκλογή της νέας Κεντρικής Επιτροπής και τελικά η εκλογή του προέδρου του κόμματος, εφόσον βέβαια φτάσουμε ως εκεί.