Η κινεζική αστυνομία σταμάτησε ένα φορτηγό γεμάτο σκυλιά τα οποία προορίζονταν για το σφαγείο και τα απελευθέρωσε: ήταν 368 ζώα που γλίτωσαν το λεπίδι και δεν μαγειρεύτηκαν ούτε σερβιρίστηκαν στους πάγκους του Φεστιβάλ Κρέατος Σκύλων – μία εκδήλωση που έχει συνδυαστεί με τον εορτασμό του Θερινού Ηλιοστασίου (21 Ιουνίου). Φορτηγό τρόμου το αποκάλεσε ο ανταποκριτής της Corriere della Sera Γκουίντο Σαντεβέκι στο κείμενο που απέστειλε από το Πεκίνο.
Η «οργή» για αυτό το υποτιθέμενο έθιμο δεν είναι μόνο διεθνής αλλά και ντόπια, υπογράμμισε ο Ιταλός, αφού «οι περισσότεροι Κινέζοι» εναντιώνονται πλέον σε αυτό. Ακουσε και διαφόρους «ακτιβιστές» που κινητοποιήθηκαν για τη σωτηρία των σκύλων και μετέφερε τις δηλώσεις τους: «Ο Λιν Ξιόνγκ ήταν παρών στη σκηνή διάσωσης των σκύλων και μίλησε στη ΜΚΟ Humane Society International:. Είπε ότι ήταν φρικιαστικό να βλέπεις τόσα πολλά σκυλιά έντρομα. Ηταν ένα φορτηγό βγαλμένο από την Κόλαση!»
Οι συνθήκες που προηγούνται της σφαγής των σκύλων φαίνεται ότι είναι ελεεινές: «Τα σκυλιά ήταν κάθε ράτσας, αλλά αφυδατωμένα και πεινασμένα, τραυματισμένα και άρρωστα. Μας κοιτούσαν πίσω από τα κλουβιά τους… Ευτυχώς επενέβη η Αστυνομία. Τώρα θα τα φροντίσουν, θα φάνε, θα πιουν, θα ξεκουραστούν και θα περιμένουν τα καινούργια αφεντικά τους». Ο ιταλός δημοσιογράφος δεν διευκρίνισε αν έγιναν συλλήψεις.
Η Humane Society International υπενθυμίζει, σημείωσε ο Σαντεβέκι, ότι το συγκεκριμένο φεστιβάλ δεν αποτελεί μέρος μακράς παράδοσης στην Κίνα, αλλά είναι μία σύγχρονη επιχείρηση που βασίζεται στο μάρκετινγκ. Η εκδήλωση της κυνοφαγίας ξεκίνησε το 2010 από εμπόρους κρέατος σκύλων και το πρόγραμμά της είναι δεκαήμερο. Υπάρχει και τουριστική παράμετρος στην ιστορία, αφού χιλιάδες Κινέζοι από όλη την επαρχία Γκουανξί συρρέουν στο εν λόγω φεστιβάλ για να γευτούν σκυλίσιο στιφάδο και τραγανές σκυλίσιες μπουκιές.
Οι έρευνες που επικαλείται η HIS λένε ότι οι κάτοικοι της περιοχής δεν έφαγαν ποτέ κρέας σκύλου, σε ποσοστό 75%. Το 2020 το υπουργείο Γεωργίας της Κίνας είχε ανακοινώσει ότι «με την πρόοδο του πολιτισμού και τις ανησυχίες των ανθρώπων για την προστασία της φύσης, οι σκύλοι δεν θεωρούνται πλέον μόνο κατοικίδια, αλλά σύντροφοι του ανθρώπου, όπως και στον υπόλοιπο κόσμο».