| EPA/Filip Singer
Επικαιρότητα

Απελάσεις προσφύγων στη Συρία υπόσχεται ο Φρίντριχ Μερτς

Σε μια νέα μεγάλη αντίθεση με την πολιτική και την κληρονομιά της Ανγκελα Μέρκελ, ο επικεφαλής των Χριστιανοδημοκρατών-Χριστιανοκοινωνιστών δεσμεύτηκε για κλειστά σύνορα και επαναπροωθήσεις: «Είμαστε εδώ και καιρό της γνώμης ότι μπορούν και πρέπει καταρχήν να απελαύνονται άνθρωποι στο Αφγανιστάν και στη Συρία... Και θα το κάνουμε», είπε
Protagon Team

Κατά πολλούς είναι ένας εν αναμονή καγκελάριος. Και ονειρεύεται μια Γερμανία, πιο κλειστή, πιο ασφαλή, δηλαδή με λιγότερους πρόσφυγες –μια μεγάλη ρήξη με την κληρονομιά της Ανγκελα Μέρκελ. Ο Φρίντριχ Μερτς, ο σκληροπυρηνικός επικεφαλής της γερμανικής Δεξιάς η οποία προηγείται στις δημοσκοπήσεις εν όψει των πρόωρων εκλογών του Φεβρουαρίου, τάχθηκε δημοσίως υπέρ της απέλασης στη Συρία και στο Αφγανιστάν προσφύγων που έχουν κριθεί ένοχοι για αδικήματα ποινικής φύσης.

Σε δηλώσεις του στο Γερμανικό Πρακτορείο (dpa), o Μερτς, ο υποψήφιος του συνασπισμού Χριστιανοδημοκρατών-Χριστιανοκοινωνιστών (CDU-CSU) για την καγκελαρία, αναγνώρισε βέβαια ότι η κατάσταση στη Συρία είναι ακόμη ασταθής και άρα η συγκεκριμένη χώρα δεν μπορεί εύκολα να χαρακτηριστεί ως «ασφαλής».

«Όμως εμείς στην Χριστιανική Ένωση είμαστε εδώ και καιρό της γνώμης ότι μπορούν και πρέπει καταρχήν να απελαύνονται άνθρωποι στο Αφγανιστάν και στη Συρία» και «θα το κάνουμε», επέμεινε.

Χρειάζεται πλέον μεγάλη προσοχή όταν αποφασίζεται ποιος επιτρέπεται να εισέρχεται στην Ευρώπη από χώρες όπως η Συρία, συνέχισε. «Δεν θα ήθελα επ’ ουδενί να δω μέλη των παραστρατιωτικών δυνάμεων του (πρώην προέδρου της Συρίας Μπασάρ) αλ Άσαντ εδώ στη Γερμανία», είπε.

«Το σαφές μήνυμα πρέπει να είναι: Θα σας επαναπροωθούμε στα σύνορα αμέσως», τόνισε επίσης ο Φρίντριχ Μερτς, προσθέτοντας πως θα επιδιώξει να υπάρξει συντονισμός με τις υπόλοιπες χώρες μέλη της ΕΕ.

Σύμφωνα με τις γερμανικές αρχές, στη χώρα ζουν σήμερα περίπου 975.000 Σύροι, οι περισσότεροι από τους οποίος αφίχθησαν από το 2015. Πάνω από 300.000 έχουν χαμηλότερο επίπεδο προστασίας, οι αιτήσεις τους δεν έγιναν δεκτές επειδή αντιμετώπιζαν διωγμό.

Ο κ. Μερτς έκρινε πως η Γερμανία βοήθησε αρκετούς πρόσφυγες κι ο αριθμός τους αυτή τη στιγμή έχει οδηγήσει τις τοπικές αρχές να «υπερεκταθούν». «Χρειαζόμαστε πολιτική αλλαγή και όσον αφορά τη μετανάστευση», τόνισε.

Η Χριστιανική Ένωση εννοεί να διαχωριστεί αυστηρά η μετανάστευση για οικονομικούς λόγους από αυτή προσφύγων που ζητούν άσυλο, με εντελώς διακριτές διαδικασίες κατά περίπτωση, σημείωσε. Κάλεσε για αλλαγές σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αντιμετώπιση αυτής που χαρακτήρισε νέα μεταναστευτική κρίση.

Η παράταξη της γερμανικής δεξιάς προσελκύει, κατά πρόσφατες δημοσκοπήσεις, περί το 30% των προθέσεων ψήφου, οδεύει να αναδειχθεί η μεγαλύτερη πολιτική δύναμη στη χώρα στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές της 23ης Φεβρουαρίου. Τη δεύτερη θέση αναμένεται να καταλάβει το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) εξασφαλίζοντας περί το 18% των ψήφων, οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) του απερχόμενου καγκελάριου Όλαφ Σολτς οδεύουν να γίνουν τρίτο κόμμα με περίπου το 16% και οι Πράσινοι να δουν το ποσοστό τους να πέφτει περί το 13%. Οι φιλελεύθεροι του FDP θα χρειαστεί να δώσουν σκληρή μάχη για να ξεπεράσουν το όριο του 5% και να αναδείξουν βουλευτές στην Μπούντεσταγκ, την κάτω Βουλή της Γερμανίας.