Η «επιδημία των λουκέτων» στα σπορ εξαπλώνεται. Αφού έκλεισε σχεδόν όλα τα γήπεδα στην Ευρώπη -στα ελάχιστα πρωταθλήματα που δεν διακόπηκαν, οι αγώνες διεξάγονται χωρίς θεατές- πέρασε στην Αφρική και τη Λατινική Αμερική. Η 3η και η 4η αγωνιστική των προκριματικών του Κόπα Αφρικα, αναβλήθηκαν. Το ίδιο και το Κόπα Λιμπερταδόρες. Η CONMEBOL (ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Νότιας Αμερικής) σκέφτεται να μεταθέσει το Κόπα Αμέρικα, που θα διοργανώσουν από κοινού η Αργεντινή και η Κολομβία, για το καλοκαίρι του 2021.
Η Αργεντινή δεν έχει αναστείλει, ακόμη, τις αθλητικές δραστηριότητες (χθες, μάλιστα, άρχισε το Superleague Cup), όμως σύντομα θα υποχρεωθεί να το κάνει. Η Ρίβερ Πλέιτ ξεκαθάρισε πως δεν προτίθεται να εμφανιστεί στο (αποψινό) εντός έδρας παιχνίδι της με την Ατλέτικο Τουκουμάν, ενώ και ο αρχηγός της αντίπαλης ομάδας, Κριστιάν Λουκέτι, δήλωσε ότι θα κάνει ό,τι μπορεί, ώστε να πείσει τους «δικούς του» να μην κατέβουν στο ματς. Οι γιατροί των αργεντίνικων συλλόγων συνυπέγραψαν αίτημα για την επ’ αόριστον αναβολή όλων των αγώνων.
Στην Ευρώπη, μια σειρά από νέα κρούσματα κορονοϊού σε αθλητές αποδεικνύει πως η αναστολή των πρωταθλημάτων, του Champions και του Europa League, της Euroleague, του Eurocup και των διοργανώσεων της FIBA, ήταν «μονόδρομος». Μετά την Αρσεναλ και την Τσέλσι ο Covid-19 «χτύπησε» χθες και τη Μάντσεστερ Σίτι, την Εβερτον, τη Λέστερ και την Μπόρνμουθ. Η Serie A εμφανίζει τον μεγαλύτερο αριθμό ποδοσφαιριστών που έχουν προσβληθεί από τον ιό. Ο Κριστιάνο Ρονάλντο αποφάσισε να μείνει στη Μαδέιρα, όταν έμαθε ότι η εξέταση του Ντανιέλε Ρουγκάνα, συμπαίκτη του στη Γιουβέντους, βγήκε θετική. Στη Γερμανία ο Λούκα Κίλιαν, αμυντικός της Πάντερμπορν, είναι ο «ασθενής μηδέν» της Μπουντεσλίγκα (προηγήθηκε ένα κρούσμα στο Αννόβερο, που αγωνίζεται στη Β’ Κατηγορία. Στην Ισπανία νόσησε ένας αθλητής μπάσκετ της Ρεάλ Μαδρίτης (ο πάουερ φόργουορντ Τρέι Τόμπκινς), όμως η ποδοσφαιρική της ομάδα μοιράζεται τις ίδιες εγκαταστάσεις (που έκλεισαν). Η Μπαρτσελόνα υποχρέωσε παίκτες και τεχνικό επιτελείο να παραμείνουν στα σπίτια τους.
Ολοι εύχονται και ελπίζουν, η πανδημία να μη διαρκέσει πολύ. Και με αυτήν την (υπερβολικά αισιόδοξη) υπόθεση εργασίας καταστρώνουν τα σχέδιά τους για την «επόμενη μέρα». Το ζητούμενο είναι η επανεκκίνηση των αθλητικών διοργανώσεων. Να μη μείνουν ατελείς. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Bloomberg, εάν τα πρωταθλήματα στην Αγγλία, την Ισπανία και την Ιταλία δεν επαναρχίσουν μέσα στη σεζόν, οι τηλεοπτικοί σταθμοί που έχουν αγοράσει τα δικαιώματα μετάδοσης των αγώνων θα διεκδικήσουν αποζημιώσεις συνολικού ύψους άνω του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ. Ο υπογράφων το δημοσίευμα, Σάιμον Τσάντγουϊκ, υποστηρίζει πως, ήδη, μεγάλα δικηγορικά γραφεία εξετάζουν τα σχετικά συμβόλαια και προετοιμάζουν τις πρώτες αγωγές.
Ο Αντρέι Βατούτιν, «αφεντικό» της πρωταθλήτριας Ευρώπης στο μπάσκετ, ΤΣΣΚΑ Μόσχας, το εξήγησε με απλά λόγια στην sportrbc.ru: «Μέχρι στιγμής έχει ανακοινωθεί μόνον η αναστολή, όχι η ακύρωση της σεζόν στην Euroleague και τη VTB. Είναι εντελώς διαφορετικό, το ένα από το άλλο. Εάν η σεζόν διακοπεί οριστικά, δεν θα είμαστε σε θέση να εκπληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας προς τους χορηγούς, όσον αφορά τις διαφημίσεις στους αγώνες, και τις τηλεοπτικές μεταδόσεις. Για πολλές ομάδες, αυτό μπορεί να είναι μεγάλο πρόβλημα».
Η UEFA επεξεργάζεται το σενάριο μιας «fast-track» διαδικασίας, ώστε να προλάβουν να διεξαχθούν οι τελικοί του Champions και του Europa League. Η ιδέα είναι, οι προημιτελικοί και οι ημιτελικοί των δύο διοργανώσεων να είναι μονοί, σε ουδέτερα γήπεδα. Εάν και πάλι δεν «βγαίνουν» οι ημερομηνίες, ίσως βοηθήσει η μετάθεση του Euro 2020 για το επόμενο καλοκαίρι, κάτι που αναμένεται να αποφασιστεί την προσεχή Τρίτη (17/3).
Σε αυτό ποντάρουν και οι Ιταλοί, οι οποίοι -μέσα στον εφιάλτη που ζουν- είναι τόσο αισιόδοξοι, ώστε να πιστεύουν πως η Serie A μπορεί να ολοκληρωθεί κανονικά, όπως είχε προκηρυχθεί στην αρχή της σεζόν, κι όχι με έκτακτα πλέι-οφ και πλέι-άουτ. Σύμφωνα με την Gazzetta dello Sport, στο χθεσινό (Παρασκευή) Δ.Σ. της ιταλικής Λίγκας, που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης, όλες οι ομάδες δήλωσαν πρόθυμες να αγωνίζονται ανά τρεις μέρες, ακόμη και κατακαλόκαιρο αν χρειαστεί.
Οι Αγγλοι (φαίνεται πως) είναι πιο ρεαλιστές. Ο πρόεδρος της FA (αγγλική ομοσπονδία ποδοσφαίρου), Γκρεγκ Κλαρκ, παραδέχτηκε στους Times ότι είναι σχεδόν απίθανο, η Πρέμιερ να ολοκληρωθεί κανονικά, έστω κι αν η ζημία της από τα τηλεοπτικά μπορεί να αγγίξει το ένα δισεκατομμύριο ευρώ. Το ρεπορτάζ του SkySports έφερε στο φως τρία πιθανά σενάρια:
– Ο τίτλος να απονεμηθεί στη Λίβερπουλ, καθώς όλοι συμφωνούν πως ήταν πρακτικά αδύνατο να τον χάσει, τα ευρωπαϊκά εισιτήρια να μοιραστούν με βάση τη σημερινή βαθμολογία, και να μην υπάρξει υποβιβασμός ομάδας. Η νέα αγωνιστική περίοδος να παιχτεί με 22 ομάδες, μαζί με την Ουέστ Μπρομ και τη Λιντς που αυτή τη στιγμή καταλαμβάνουν τις δύο πρώτες θέσεις της Τσάμπιονσιπ.
– Η σεζόν να θεωρηθεί ως μη γενόμενη. Οι 20 ομάδες που συμμετείχαν εφέτος, να αγωνιστούν και στο πρωτάθλημα της επόμενης περιόδου. Σε αυτήν την περίπτωση η Λίβερπουλ θα χάσει το τρόπαιο που προσδοκούσε επί 30 ολόκληρα χρόνια.
– Το πρωτάθλημα να λήξει πρόωρα, με τελική βαθμολογία αυτή που υπάρχει σήμερα. Δηλαδή, με πρωταθλήτρια τη Λίβερπουλ, και τις Μπόρνμουθ, Αστον Βίλα και Νόριτς να υποβιβάζονται.
Παρεμπιπτόντως, κάτι αντίστοιχο σκέφτεται να κάνει και ο ΕΣΑΚΕ με το ελληνικό πρωτάθλημα μπάσκετ: να βάλει τελεία στην BasketLeague (που έχει ανασταλεί έως τις 30 Μαρτίου), ανακηρύσσοντας πρωταθλητή τον Παναθηναϊκό. Το πρόβλημα είναι ότι, με τη σημερινή βαθμολογία, υποβιβάζονται στην Α2 δύο ιστορικές ομάδες: ο Αρης και ο ΠΑΟΚ…
Στην Ελλάδα, ιδίως στο μπάσκετ, τα μεγέθη είναι μικρά. Ολοι οι σύλλογοι εξαρτώνται από το πορτοφόλι του χρηματοδότη τους. Απλώς, τώρα, αυτή η εξάρτηση θα είναι λίγο μεγαλύτερη. Τι να πει και το ΝΒΑ; Εκεί, οι ζημίες θα είναι τεράστιες (και είναι, ήδη, καταγεγραμμένες). Κάθε εντός έδρας παιχνίδι που δεν διεξάγεται, στερεί από τις ομάδες ένα έως τρία εκατομμύρια δολάρια (ανάλογα με το εμπορικό τους μέγεθος). Εάν τα υπόλοιπα ματς μέχρι το τέλος της regular season ματαιωθούν, ή παιχτούν χωρίς θεατές, η αμερικανική λίγκα θα χάσει, συνολικά, 500 εκατομμύρια δολάρια. Εάν δεν γίνουν παιχνίδια έως τις 30 Μαρτίου, τα διαφυγόντα έσοδα θα είναι της τάξης των 275 εκατ. δολαρίων.
Ο Covid-19 έπληξε τα σπορ όπως ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος. Μόνο που σήμερα, οι ομάδες είναι εταιρείες περισσότερο από ποτέ.