Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου | REUTERS/Murad Sezer
Επικαιρότητα

Απειλές Τσαβούσογλου κατά της Ελλάδας: «Υπάρχει και άλλος δρόμος εκτός από τη διπλωματία»

Οι αναφορές του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας στην κατάσταση στο Αιγαίο έγιναν κατά τη διάρκεια ενημέρωσης επιτροπής της Εθνοσυνέλευσης
Protagon Team

Αναφορές στα ελληνοτουρκικά –και μάλιστα και έμμεσες απειλές – είχε η ενημέρωση του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε επιτροπή της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης.

Ο υπουργός ερωτήθηκε για το Αιγαίο και απάντησε πως «ό,τι συνέβη μέχρι την κρίση των Ιμίων, συνέβη. Καμία μετέπειτα κυβέρνηση δεν έχει ευθύνες. Δεν υπήρξε καμία νομική ή πρακτική μεταβολή (στο καθεστώς κανενός) σε κανένα νησί». Η αναφορά γινόταν στα 18 νησιά του Αιγαίου που οι Τούρκοι θεωρούν αμφισβητούμενες περιοχές.

Ο κ. Τσαβούσογλου σημείωσε ότι το θέμα είναι τόσο ευαίσθητο που δεν πρέπει να γίνεται αντικείμενο πολιτικής συζήτησης.

«Αν θα τα λύσουμε με την Ελλάδα μέσω διπλωματίας ή αν θα πάμε στο δικαστήριο; Για εμάς υπάρχει και μια ακόμη επιλογή. Εάν η Μεγάλη Εθνοσυνέλευση και το κράτος μας αξιολογήσει και εκείνη την επιλογή, θα πρόκειται για μια μονόπλευρη επιλογή. Αυτό είναι άλλο πράγμα», είπε.

Η τρίτη επιλογή που δεν κατονόμασε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είναι ο πόλεμος.

Υπογράμμισε ακόμη ότι οι διερευνητικές συνομιλίες ξεκίνησαν πριν από την κυβέρνηση του ΑΚΠ (του κόμματος του Ερντογάν) διευκρινίζοντας: «Ξεκίνησαν την εποχή του συγχωρεμένου Μπουλέντ Ετζεβίτ. Γιατί; Για το πώς θα διευθετηθούν με την Ελλάδα τα θέματα υφαλοκρηπίδας και χωρικών υδάτων τους».