Η Λευκορωσία έχει μετακινήσει στρατεύματα πιο κοντά στα σύνορα με την Πολωνία, είπε ο Αλεξάντρ Λουκασένκο, προειδοποιώντας ότι μια αυξανόμενη αντιπαράθεση μεταξύ της χώρας του, της Ρωσίας και της Δύσης θα μπορούσε να καταλήξει σε πυρηνική «αποκάλυψη».
Ο δικτάτορας της Λευκορωσίας δήλωσε την Πέμπτη ότι στρατεύματα μεταφέρθηκαν από το Βίτεμπσκ, κοντά στη Ρωσία, στο δυτικό άκρο της Λευκορωσίας ως απάντηση στη «συσσώρευση» στρατευμάτων του ΝΑΤΟ πέρα από τα σύνορα.
«Από το Βίντεμπσκ μεταφέραμε μερικά τάγματα και τώρα στεκόμαστε απέναντι στο ΝΑΤΟ», είπε. «Αυτά τα τάγματα βρίσκονται σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα, με ετοιμότητα τριών ωρών από την αναχώρηση από τον τόπο ανάπτυξής τους. Τρεις ώρες και είμαστε εκεί».
Ο 69χρονος λευκορώσος δικτάτορας είπε ότι υπάρχει μια εντεινόμενη απειλή για την ασφάλεια της Λευκορωσίας λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, με κίνδυνο στρατιωτικών επεισοδίων κατά μήκος των κοινών συνόρων της χώρας.
Ισχυρίστηκε ότι 120.000 ουκρανοί στρατιώτες ήταν σταθμευμένοι κατά μήκος των συνόρων με τη Λευκορωσία και ότι οι αντιπολιτευόμενες ομάδες στο εσωτερικό της χώρας σχεδίαζαν να καταλάβουν ένα τμήμα τους εδάφους και να απευθύνουν έκκληση στο ΝΑΤΟ για βοήθεια.
«Ο πραγματικός κίνδυνος είναι να έχουμε ένα hot spot στην περιοχή, στην Ουκρανία, φυσικά», είπε στους αντιπροσώπους στο Εβδομο Λαϊκό Κογκρέσο της Λευκορωσίας στο Μινσκ. «Η Ουάσινγκτον κάνει τα πάντα για να παρασύρει τη χώρα μας στη σύγκρουση, να ξεκινήσει έναν μηχανισμό για τη συμμετοχή άλλων κρατών σε αυτήν. με άλλα λόγια, να αποδυναμώσει τόσο τη δυτική Ευρώπη όσο και την ανατολική Ευρώπη», ισχυρίστηκε.
«Δεν σχεδιάζω να επιτεθώ στην Πολωνία»
Μιλώντας για την απόφαση των ΗΠΑ να χορηγήσουν στρατιωτική βοήθεια 61 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία, ο Λουκασένκο κατηγόρησε τους δυτικούς υποστηρικτές του Κιέβου για κλιμάκωση και παράταση της σύγκρουσης.
Το ΝΑΤΟ είχε επεκταθεί στη Σουηδία και τη Φινλανδία, κατασκεύαζε νέα αεροδρόμια, στρατιωτικές βάσεις και ναυτικές εγκαταστάσεις και γενικά «ανέβαζε τη θερμοκρασία της εχθρότητας» προς τη Λευκορωσία και τη Ρωσία, πρόσθεσε ο Λουκασένκο.
Η ένταση σήμαινε ότι «οποιαδήποτε απρόσεκτη λέξη ή κίνηση θα μπορούσε να προκαλέσει ανοιχτή ένοπλη σύγκρουση, μέχρι τη χρήση πυρηνικών όπλων», όπως απείλησε.
Ο Λουκασένκο είπε ότι είναι «πολύ επικίνδυνο» το ότι οι ΗΠΑ προμηθεύουν τώρα όπλα μεγαλύτερου βεληνεκούς στην Ουκρανία, προσθέτοντας: «Και εάν η κατάσταση γίνει απειλητική για την εσωτερική κατάσταση στη Ρωσία, η Ρωσία θα χρησιμοποιήσει ολόκληρο το οπλοστάσιο που διαθέτει. Και αυτό θα είναι η πυρηνική “αποκάλυψη”».
Ο λευκορώσος ηγέτης υποσχέθηκε, ωστόσο, ότι δεν θα υπάρξει επιθετικότητα της Λευκορωσίας κατά της Πολωνίας. «Δεν σκοπεύουμε να τους πολεμήσουμε… Δεν το χρειαζόμαστε αυτό», είπε.
Σύμφωνα με τους Times, οι δηλώσεις του δείχνουν την οργή που επικρατεί στο Μινσκ και στη Μόσχα για τη νέα στρατιωτική βοήθεια προς το Κίεβο, από τις ΗΠΑ.
«Οι ουκρανοί στρατιώτες δεν θέλουν πια πόλεμο»
Ο λευκορώσος ηγέτης επιβεβαίωσε ότι «αρκετές δεκάδες» ρωσικά τακτικά πυρηνικά όπλα είχαν αναπτυχθεί στη Λευκορωσία στο πλαίσιο συμφωνίας με τον Βλαντίμιρ Πούτιν πέρυσι.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι υπήρχε αδιέξοδο στο ουκρανικό μέτωπο και η κατάσταση ήταν ώριμη για διαπραγματεύσεις.
«Γνωρίζω τη διάθεση των ουκρανών στρατιωτών. Έχουν ήδη μ με μπουχτίσει με αυτόν τον πόλεμο. Εάν η Ουκρανία δεν συμμετάσχει σε ειρηνευτικές συνομιλίες, θα μπορούσε να χάσει την κρατική της ιδιότητα και θα μπορούσε να πάψει να υπάρχει», είπε στους αντιπροσώπους. «Η Ουκρανία χρειάζεται ειρήνη».