Με βασικό αντικείμενο την επέκταση των απευθείας πτήσεων από τις ΗΠΑ στην Ελλάδα, ο υπουργός Τουρισμού, Βασίλης Κικίλιας, είχε κατ’ ιδίαν επαφές με τους εκπροσώπους των αμερικανικών αεροπορικών εταιρειών, American Airlines, Delta Airlines και United Airlines, στο περιθώριο του φόρουμ «Travel Leaders» που διοργανώθηκε στο Λαγονήσι, με τη συμμετοχή των σημαντικότερων tour operators από όλο τον κόσμο.
Ηδη, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Delta, η οποία για πρώτη φορά έπειτα από 25 χρόνια εγκαινίασε απευθείας πτήση στο δρομολόγιο Αθήνα-Βοστώνη, έχει προγραμματίσει πτήσεις για την Ελλάδα έως και τις 10 Ιανουαρίου 2023, στη γραμμή Νέα Υόρκη-Αθήνα, καλύπτοντας έτσι και τις χριστουγεννιάτικες-πρωτοχρονιάτικες διακοπές (ο αρχικός προγραμματισμός ήταν το αργότερο έως τον Οκτώβριο).
«Ποτέ δεν είχαμε 500.000 ταξιδιώτες απευθείας από την Αμερική στο “Ελευθέριος Βενιζέλος” –ερχόμενοι από Ατλάντα, Σικάγο, Νέα Υόρκη, Βοστώνη, Ουάσιγκτον και Φιλαδέλφεια και με τις τρεις αμερικανικές εταιρείες–, με την πρώτη μάλιστα πτήση να έχει ξεκινήσει, ήδη από τις 7 Μαρτίου, νωρίτερα δηλαδή από κάθε άλλη χρονιά. Φυσικά, όλα αυτά δεν έγιναν τυχαία. Ούτε αποτελούν απλώς στοιχεία και αριθμούς. Είναι η μεγάλη προστιθέμενη αξία του τουριστικού μας προϊόντος –αποτέλεσμα συλλογικής, σκληρής και μεθοδικής δουλειάς– που μεταφράζεται σε έσοδα για την ελληνική οικονομία και τη μέση ελληνική οικογένεια», τόνισε ο υπουργός Τουρισμού στον χαιρετισμό του στο φόρουμ, στη θεματική ενότητα «Aviation & Airline Industry».
Αφού αναφέρθηκε στην καθιέρωση εννέα απευθείας πτήσεων την ημέρα με τα μεγαλύτερα αεροδρόμια της Αμερικής, αριθμός που αντιστοιχεί σε 63 πτήσεις την εβδομάδα, ο κ. Κικίλιας σημείωσε ότι η προσπάθεια του υπουργείου Τουρισμού δεν σταματάει εδώ, καθώς στόχος πλέον είναι η αύξηση των απευθείας πτήσεων από τις ΗΠΑ στην Ελλάδα και η επέκταση του πτητικού τους προγράμματος πέραν των καλοκαιρινών μηνών.
«Βασική μας προτεραιότητα, ήδη από τις αρχές της φετινής πολύ επιτυχημένης καλοκαιρινής σεζόν, είναι η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου στη χώρα μας. Μόνο τον Ιούνιο, οι αφίξεις επισκεπτών από την άλλη άκρη του Ατλαντικού ήταν 50% πάνω σε σχέση με το 2019. Και είμαι ιδιαίτερα ευτυχής που οι προσπάθειές μας αποδίδουν καρπούς, καθώς πληροφορούμαι ότι οι περισσότερες εταιρείες έχουν ήδη επεκτείνει τα δρομολόγια τους και για τους επόμενους μήνες», ανέφερε μεταξύ άλλων.
Στη συνάντηση με τους εκπροσώπους των αμερικανικών εταιρειών ο υπουργός επανέλαβε εξάλλου την πρόταση για άνοιγμα νέας αεροπορικής απευθείας σύνδεσης από τις ΗΠΑ –εκτός της Αθήνας– και προς τη Θεσσαλονίκη, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο αεροδρόμιο «Μακεδονία», το οποίο –όπως ανέφερε– μπορεί να γίνει κόμβος για όλα τα Βαλκάνια.
«Η πόλη της Θεσσαλονίκης παρουσιάζει ιδιαίτερη δυναμική. Το αεροδρόμιο “Μακεδονία” έχει αναβαθμιστεί σημαντικά. Το ίδιο και το λιμάνι της πόλης, το οποίο πλέον συνδέεται με το αεροδρόμιο για τη μεταφορά των αποσκευών των ταξιδιωτών και το check-in. Μόνο τυχαίο, εξάλλου, δεν είναι το γεγονός ότι οι αφίξεις των κρουαζιερόπλοιων στη Θεσσαλονίκη έχουν δεκαπλασιαστεί, σε σχέση με το 2019, με την τάση να είναι αυξητική και για το 2023. Πολύ σημαντικό είναι, επίσης, το γεγονός ότι και οι επενδύσεις στον ξενοδοχειακό κλάδο στην πόλη είναι συνεχείς», επεσήμανε ο κ. Κικίλιας.
Το ενδιαφέρον των μεγαλύτερων αεροπορικών εταιρειών της Αμερικής για αύξηση των απευθείας πτήσεων από τις ΗΠΑ προς τη χώρα μας, έρχεται λίγες ημέρες μετά την ανακοίνωση της Αμερικανικής Ένωσης Ταξιδιωτικών Συμβούλων (ASTA) για την περιοχή της Ελλάδας, αναφορικά με τη μεγάλη ώθηση στο τουριστικό ρεύμα από τις ΗΠΑ στην Ελλάδα που έδωσε η συμφωνία -που πέτυχε το Υπουργείο Τουρισμού- για τις εννέα απευθείας πτήσεις προς τη χώρα μας, την τρέχουσα σεζόν.
Όπως προκύπτει, μάλιστα, από τα στοιχεία, πρόκειται για πλήθος επισκεπτών υψηλού εισοδήματος, με τη μέση δαπάνη κάθε Αμερικανού ταξιδιώτη να αγγίζει τις 2.000 ευρώ ανά εβδομάδα (από τα οποία το 25% πηγαίνει στη διαμονή και το 15% στην διατροφή).
Κληθείς να σχολιάσει τα στοιχεία αυτά, ο υπουργός Τουρισμού, Βασίλης Κικίλιας, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Στοχεύσαμε, από την αρχή, στην τουριστική αγορά της Αμερικής, καθώς τα μεγέθη της Τράπεζας της Ελλάδος προσδίδουν στον Αμερικανό τουρίστα το προφίλ του high spender ταξιδιώτη. Τα αποτελέσματα μάς δικαιώνουν. Και αυτό αποτυπώνεται όχι μόνο στο ρεκόρ-αφίξεων από τις ΗΠΑ φέτος, αλλά πρωτίστως στο ταμείο των επαγγελματιών του κλάδου. Σε μία τόσο κρίσιμη περίοδο για όλη την Ευρώπη, αυτό μας κάνει διπλά χαρούμενους, καθώς τα υπερκέρδη από τον τουρισμό μάς δίνουν τη δυνατότητα αφενός να ενισχύουμε την ελληνική οικονομία και αφετέρου να συνεχίζουμε να στηρίζουμε τους συμπολίτες μας. Γιατί, αυτό ακριβώς είναι το τουριστικό μας προϊόν. Στηρίζει όλους όσοι εργάζονται στα τουριστικά επαγγέλματα, στη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, στο εμπόριο, στην εστίαση, στον πρωτογενή τομέα».