Η Αν Ινταλγκό χαμογελαστή μέσα στα όχι και τόσο καθαρά, όπως αποδείχθηκε, νερά του Σηκουάνα | REUTERS/Abdul Saboor
Επικαιρότητα

Απασφάλισε η Ινταλγκό εναντίον των επικριτών των Ολυμπιακών: «Γ@μώ τους ακροδεξιούς»

Η δήμαρχος του Παρισιού επιτέθηκε, χωρίς να μασά τα λόγια της, σε όσους κατηγορούν τη διοργάνωση και τη γαλλική πρωτεύουσα και τόνισε ότι τα θετικά σχόλια της συντριπτικής πλειοψηφίας Γάλλων και ξένων, δικαιώνουν το όραμά της για τους Αγώνες
Protagon Team

Η σοσιαλίστρια δήμαρχος του Παρισιού ξεσπάθωσε κατά των ακροδεξιών επικριτών της που επιτίθενται στους Ολυμπιακούς Αγώνες και στο Παρίσι.

Χρησιμοποιώντας την αγγλική λέξη f*ck σε συνέντευξή της στη Le Monde, η Αν Ινταλγκό δεν μάσησε τα λόγια της: «Γ@μώ τους αντιδραστικούς, γ@μώ τους ακροδεξιούς, γ@μώ αυτούς που θέλουν να μας εγκλωβίσουν σε έναν πόλεμο όλοι εναντίον όλων», είπε χαρακτηριστικά.

Η εφημερίδα ανέφερε ότι ο εκπρόσωπος Τύπου της Ινταλγκό, παρών στη συνέντευξη, δεν έκρυψε την έκπληξή του με τους χαρακτηρισμούς της. Η δήμαρχος συνέχισε το αυθόρμητο ξέσπασμά της.

«Οταν υπάρχει ένα κοινό αίσθημα αδελφοσύνης, ανθρωπισμού… εμείς οι Παριζιάνοι, εμείς οι Γάλλοι, είμαστε υπερήφανοι», είπε, αναφερόμενη στα πολλά θετικά σχόλια που έχει λάβει για τη διοργάνωση.

Όπως γράφουν οι Times, η 65χρονη Ινταλγκό, δεν έχει συνηθίσει να την επαινούν.

Από τότε που έγινε η πρώτη γυναίκα δήμαρχος του Παρισιού το 2014, έχει αντιμετωπίσει επικρίσεις από κάθε πλευρά, από οδηγούς ταξί έως ακτιβιστές σχετικά με τα σχέδιά της για τη μείωση της κυκλοφορίας, την επέκταση των χώρων πρασίνου και την προώθηση της σύγχρονης αστικής αρχιτεκτονικής.

Εχοντας κερδίσει μια δεύτερη θητεία ως δήμαρχος το 2020 στις εκλογές εν μέσω πανδημίας, κατέβηκε ως υποψήφια του Σοσιαλιστικού Κόμματος για την προεδρία, δύο χρόνια αργότερα, αλλά έλαβε το ταπεινωτικό 1,7% των ψήφων, μετατρέποντάς την σε «σάκο του μποξ» για τους αντιπάλους της.

Οι επικριτές της ισχυρίζονταν ότι οι επισκέπτες της πόλης θα απογοητεύονταν από την «κατάντια» της γαλλικής πρωτεύουσας υπό τη δημαρχία της.

Αντιθέτως όμως, σημειώνουν οι Times, τα σχόλια είναι στη συντριπτική τους πλειοψηφία θετικά και τόσο οι Γάλλοι όσο και οι ξένοι, επαινούν τους Αγώνες.

Αυτή την εβδομάδα, η Ινταλγκό έκανε μία βόλτα στις όχθες του Σηκουάνα, όπου είχε βουτήξει για να αποδείξει ότι καθάρισε, και οι Παριζιάνοι έσπευσαν να της δώσουν εύσημα για τη διοργάνωση.

«Το όραμά μας (για τους Ολυμπιακούς) έχει διαψευστεί, αμφισβητηθεί, χλευαστεί, γελοιοποιηθεί», δήλωσε τότε. «Είναι μεγάλη ευχαρίστηση να βλέπεις την πόλη όπως την είχαμε σχεδιάσει και να ακούς τους ανθρώπους να μας ευχαριστούν».

Η ίδια δήλωσε στη Monde ότι η κριτική εναντίον της ενορχηστρώθηκε από έναν «αντιδραστικό και ακροδεξιό πλανήτη», ο οποίος τρέφει μίσος για το Παρίσι επειδή είναι η πόλη «όλων των ελευθεριών, καταφύγιο για τους ΛΟΑΤΚΙ, μια πόλη που έχει μια αριστερή γυναίκα δήμαρχο, και μάλιστα ξένης καταγωγής και με διπλή υπηκοότητα και επιπλέον οικολόγο και φεμινίστρια».

Η Ινταλγκό γεννήθηκε στην Ισπανία και έχει γαλλικό και ισπανικό διαβατήριο.

Η δήμαρχος φαίνεται τώρα αισιόδοξη ότι ίσως μπορέσει να διαψεύσει τους αναλυτές, κερδίζοντας μία τρίτη θητεία στον δήμο, το 2026. Η ίδια επέκρινε «εκείνους που έλεγαν μόλις πριν από λίγο καιρό: “Είναι νεκρή, είναι τελειωμένη”».

Η Ινταλγκό επιθυμεί διακαώς οι Ολυμπιακοί Αγώνες να αφήσουν τη σφραγίδα τους για πάντα στην γαλλική πρωτεύουσα. Απέστειλε επιστολή στον Εμανουέλ Μακρόν ζητώντας του να αφήσει  μόνιμα στη θέση του το αερόστατο με την ολυμπιακή «φλόγα» που πετά κάθε βράδυ στους παριζιάνικους αιθέρες από τον Κήπο του Κεραμεικού (Jardin des Tuileries) κοντά στο Λούβρο.

Θέλει επίσης να τοποθετήσει στην πόλη αγάλματα των γυναικών που τιμήθηκαν στην τελετή έναρξης των Αγώνων, συμπεριλαμβανομένης της Ολέμπ ντε Γκουζ, της πρωτοπόρου φεμινίστριας και θεατρικής συγγραφέως που σκοτώθηκε το 1793 κατά τη διάρκεια της Γαλλικής Επανάστασης.