«Η Ελλάδα θα ποντίσει καλώδιο ηλεκτρικού ρεύματος στην υφαλοκρηπίδα μας», έσπευσαν να διαδώσουν τα τουρκικά ΜΜΕ στο άκουσμα των ανακοινώσεων Μητσοτάκη – Αλ Σίσι για το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Αιγύπτου, με τον τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, να επιδίδεται με τη σειρά του στην προσφιλή τακτική των απειλών περί δυναμικής απάντησης στο πεδίο.
«Υπάρχει μήνυμα για εμάς από την Ελλάδα», ανέφερε στο κεντρικό του δελτίο ειδήσεων το Haber Global: «Αυτός που μας το στέλνει είναι ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης. Η γειτονική χώρα εργάζεται πάνω σε ένα σχέδιο υποθαλάσσιου καλωδίου ηλεκτρικής ενέργειας, το οποίο όμως θα περνάει από την υφαλοκρηπίδα μας!
»Ο Μητσοτάκης για αυτό το έργο δήλωσε “δεν θα πάρουμε την άδεια κανενός”».
«Η ένταση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για την υφαλοκρηπίδα οξύνεται. Αυτή τη φορά η Ελλάδα με το υποθαλάσσιο καλώδιο ηλεκτρικού ρεύματος, το οποίο σχεδιάζει να κατασκευάσει εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας, αμφισβητεί τα δικαιώματα της Τουρκίας», ανέφερε το τουρκικό δίκτυο στο ρεπορτάζ του, όπου αποτυπώνεται η ενόχληση της Αγκυρας για τη φράση του Πρωθυπουργού ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται να ρωτήσει κανέναν για το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης με την Αίγυπτο.
«Τα νόμιμα δικαιώματά μας και η κυριαρχία μας στην Ανατολική Μεσόγειο δεν είναι διαπραγματεύσιμα», απάντησε από τη πλευρά του ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, απειλώντας με χρήση «σκληρής δύναμης» στο πεδίο.
«Εμείς τη σκληρή δύναμη τη χρησιμοποιούμε μόνο όταν εξαντληθούν οι άλλες επιλογές και με στόχο να οδηγηθούν τα πράγματα σε διάλογο και σε διπλωματία», ισχυρίστηκε ο τούρκος ΥΠΕΞ σε δηλώσεις του στο TRT World, για να συμπληρώσει: «Στην Ανατολική Μεσόγειο κινητοποιηθήκαμε για να αποδείξουμε ότι τα νόμιμα δικαιώματά μας και η κυριαρχία μας δεν είναι διαπραγματεύσιμα».
Παράλληλα, υπενθύμισε, «ο πρόεδρός μας κ. Ερντογάν απηύθυνε κάλεσμα για συνέδριο παράκτιων χωρών στη Μεσόγειο», σε μία προφανή προσπάθεια του τουρκικού καθεστώτος να βγει από τη διπλωματική και γεωπολιτική απομόνωση εξαιτίας των πολυμερών συνεργασιών και σχημάτων που οικοδομούνται από τις υπόλοιπες χώρες της περιοχής.