O αφγανός πρώην δικαστής με την οικογένειά του στο διαμέρισμα όπου φιλοξενούνται στην Αθήνα | Anna Pantelia/The Guardian
Επικαιρότητα

Απάντηση στον Guardian για την υπόθεση του Αφγανού Ρασούλι: «Στρεβλή εικόνα – μάς υπονομεύετε»

Η ηγεσία του υπουργείου Μετανάστευσης μιλά για στρεβλή εικόνα ως προς την υποδοχή των αφγανών προσφύγων που διέφυγαν από το καθεστώς των Ταλιμπάν. «Παραλείπει γεγονότα, βγάζει σε αυθαίρετα συμπεράσματα. Η Ελλάδα με ανθρωπιστική βίζα δέχθηκε αμέσως και βοηθά 800 Αφγανές με τις οικογένειές τους», υπογραμμίζει ο υπουργός Νότης Μηταράκης
Protagon Team

Απάντηση στο δημοσίευμα του βρετανικού Guardian με την υπογραφή της Κέιτι Φάλον και τίτλο «Η εξαθλίωση είναι σχεδόν αναπόφευκτη: Αφγανοί πρόσφυγες στην Ελλάδα έμειναν άστεγοι λόγω αποτυχημένου συστήματος» (Destitution is almost inevitable: Afghan refugees in Greece left homeless by failed system) για την περίπτωση του αφγανού πρόσφυγα –πρώην δικαστή– Μοχάμεντ Ασράφ Ρασούλι (Mohammad Ashraf Rasooli) και της οικογένειάς του στην Ελλάδα, έδωσε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, και η υπεύθυνη για την Ενταξη, υφυπουργός Σοφία Βούλτεψη.

Ο Ρασούλι μαζί με την οικογένειά του, βρήκε καταφύγιο στην Ελλάδα την 1η Οκτωβρίου 2021, αποτελώντας μέρος μιας ομάδας 117 Αφγανών δικαστών και των οικογενειών τους που ήρθαν στη χώρα μας με ενέργειες της ελληνικής κυβέρνησης και του δη του υπουργείου Εξωτερικών. Κατά την άφιξή του, του χορηγήθηκε βίζα και μεταφέρθηκε σε διαμέρισμα που τέθηκε στη διάθεση της οικογένειάς του.

Οπως γράφει στο άρθρο της η Κέιτι Φάλον, η οικογένεια κινδυνεύει με έξωση από το διαμέρισμα που του έχει παραχωρηθεί σε προάστιο της Αθήνας, διότι η ελληνική νομοθεσία προβλέπει ότι από τη στιγμή που κάποιος αποκτήσει το καθεστώς του πρόσφυγα, πρέπει να εγκαταλείψει το κατάλυμα που του παρέχεται εντός 30 ημερών.

Από τότε που φυγαδεύτηκε στην Ελλάδα, η οικογένειά του, συμπεριλαμβανομένων των τριών εγγονιών του, βρίσκεται σε αδιέξοδο, ελπίζοντας να επανενωθεί με συγγενείς στο Ηνωμένο Βασίλειο, περιγράφει η αρθρογράφος του Guardian – γνωστή και από το αφιέρωμα (και πάλι στον Guardian) στον διασώστη Ιάσονα Αποστολόπουλο.

Ο Ρασούλι ελπίζει να πάει στο Ηνωμένο Βασίλειο στο πλαίσιο της αφγανικής πολιτικής μετεγκαταστάσεων και βοήθειας (Arap), αλλά έχει μια απόρριψη που είναι υπό εξέταση, σημειώνεται στο δημοσίευμα. Η αρχική επιστολή του απόρριψης, που είδε ο Guardian, αναφέρει ότι αφού έχει άσυλο στην Ελλάδα, θα έχει πρόσβαση σε ιατρική περίθαλψη και είναι σε σχετική ασφάλεια.

Απαντώντας σε όσα ισχυρίζεται στο άρθρο της η δημοσιογράφος του Guardian, η ηγεσία του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου επισημαίνει αρχικά ότι «το άρθρο φαίνεται να συγχέει δύο ξεχωριστά ζητήματα, δηλαδή το νομικό καθεστώς και την υποδοχή που προσφέρεται σε αιτούντες άσυλο και την ένταξη των αναγνωρισμένων προσφύγων και, δυστυχώς, στο τέλος δεν καταφέρνει να δώσει μία αντικειμενική εικόνα για κανένα από τα δύο».

Σημειώνεται, δε, ότι «το άρθρο δεν υπενθυμίζει επίσης στους αναγνώστες ότι πρόσφυγες, όπως ο κ. Rasooli, προσκλήθηκαν στην Ελλάδα από την κυβέρνηση στο πλαίσιο ενός έκτακτου προγράμματος ανθρωπιστικής βίζας μετά την πτώση της Καμπούλ, όπου περισσότεροι από 800 Αφγανοί υπήκοοι, συμπεριλαμβανομένων γυναικών βουλευτών και δικαστών, έφτασαν με ασφάλεια στην Ελλάδα. Σε μια εποχή που πολλές άλλες χώρες περνούν μήνες ή και χρόνια εξετάζοντας τις αιτήσεις».

«Το υπουργείο αποφάσισε να προσφέρει καταλύματα, συνήθως διαθέσιμα σε αιτούντες άσυλο, σε όλους όσοι γίνονται δεκτοί από το Αφγανιστάν, ανεξάρτητα από την απόφασή τους να αναζητήσουν διεθνή προστασία στην Ελλάδα», επισημαίνεται ακόμη στην επιστολή, ενώ διαβεβαιώνεται ότι «ως κάτοχος έγκυρης βίζας, ο κ. Rasooli δεν διατρέχει κανέναν απολύτως κίνδυνο σύλληψης. Είναι πράγματι λυπηρό αν “φοβόταν να βγει έξω σε περίπτωση που ελεγχθούν τα χαρτιά του”, αλλά ένας τέτοιος φόβος είναι αβάσιμος».

Επί της ουσίας της υπόθεσης, γνωστοποιείται στη συντάκτρια του άρθρου και τη διεύθυνση του μέσου που τον φιλοξένησε, ότι ο εν λόγω πρόσφυγας «επέλεξε να μην εκμεταλλευτεί την ευκαιρία να υποβάλει αίτηση για άσυλο στην Ελλάδα νωρίτερα από 7 μήνες μετά την άφιξή του στην Ελλάδα. Αυτή η απόφαση είναι απολύτως σεβαστή. Ωστόσο, οι ελληνικές αρχές είχαν λάβει οδηγίες να δώσουν προτεραιότητα στον χειρισμό υποθέσεων ασύλου Αφγανών που απομακρύνθηκαν από την πατρίδα τους. Η απόφαση του κ. Rasooli να μην υποβάλει αίτηση για διεθνή προστασία αμέσως μετά την άφιξή του δεν έθεσε σε καμία περίπτωση τον ίδιο ή την οικογένειά του σε αδιέξοδο, καθώς οι ελληνικές αρχές παρέτειναν την ισχύ της θεώρησής του για όλη την περίοδο. Ο κ. Rasooli και η οικογένειά του φιλοξενήθηκαν όλο αυτό το διάστημα σε ένα διαμέρισμα».

Κατά συνέπεια, όπως γίνεται σαφές, «με την αίτηση ασύλου, ο κ. Rasooli απέκτησε αυτόματα όλο το φάσμα των δικαιωμάτων που χορηγούνται στους αιτούντες άσυλο, συμπεριλαμβανομένου ΑΦΜ και αριθμού κοινωνικής ασφάλισης. Του επιδόθηκε θετική απόφαση εντός 90 ημερών από την αίτηση. Εκτοτε, συνεχίζει να διαμένει σε καταλύματα, συνήθως διαθέσιμα στους αιτούντες άσυλο, παρά το γεγονός ότι όσοι αναγνωρίζονται ως πρόσφυγες υποχρεούνται να εγκαταλείψουν τέτοιο κατάλυμα 30 ημέρες από την αναγνώριση. Δεν έχει γίνει καμία ενέργεια από τις αρχές για την απομάκρυνση του ίδιου και της οικογένειάς του από το διαμέρισμα».

«Συνολικά», καταλήγει η επιστολή, «το εν λόγω άρθρο υπονομεύει σε μεγάλο βαθμό τις προσπάθειες που έχουν αναληφθεί τα τελευταία 3 χρόνια στη διαχείριση του ασύλου και της ένταξης από τις ελληνικές αρχές, παρά τους γνωστούς δημοσιονομικούς περιορισμούς και τις οικονομικές προκλήσεις».