| INTIMEnews
Επικαιρότητα

Απάντηση Σκέρτσου για το ενδεχόμενο «να μην βγουν οι δημοσκοπήσεις» όπως στην Τουρκία

Εν μέσω σπουδής στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ να παρουσιάσουν την ανατροπή προγνωστικών από τον Ερντογάν ως «παράδειγμα» αναξιοπιστίας των δημοσκοπήσεων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ρωτήθηκε πόσο πιθανό είναι να δούμε κάτι αντίστοιχο και στις εκλογές της 21ης Μαΐου. Ανοιγμα στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ. Συνέπειες για την ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας λόγω της σύλληψης Μπελέρη
Protagon Team

Καθώς πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ – ανάμεσά τους και κορυφαία όπως ο πρώην διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, Κώστας Ζαχαριάδης (δείτε το tweet πιο κάτω)- δεν αντιστάθηκαν στον… πειρασμό και έσπευσαν να παρουσιάσουν την ανατροπή Ερντογάν στην Τουρκία ως παράδειγμα αστοχίας των δημοσκοπήσεων (και προπομπό αντίστοιχων εξελίξεων και στη χώρα μας), ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ακης Σκέρτσος, κλήθηκε να απαντήσει κατά πόσο ανησυχεί την κυβέρνηση και τη Νέα Δημοκρατία το ενδεχόμενο να επαναληφθεί κάτι τέτοιο και στις δικές μας εκλογές.

«Αυτός που ανησυχεί για τις δημοσκοπήσεις, είναι ο κ. Τσίπρας που δείχνει διαχρονικά ότι δεν εμπιστεύεται τη Δικαιοσύνη, την ανεξάρτητη δημοσιογραφία και τις δημοσκοπήσεις, μόνο όταν δεν τον εξυπηρετούν», ανέφερε στην απάντησή του ο κ. Σκέρτσος , κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών τη Δευτέρα, και ακολούθως τοποθετήθηκε και για τα περί συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ.

«Τη συνεργασία -σημείωσε- την έχει αποκλείσει ο κ. Ανδρουλάκης με τις θέσεις του και εκεί συναντιέται με τον κ. Τσίπρα» και είναι ο ίδιος ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ «που έχει θέσει πολύ αυστηρές κόκκινες γραμμές που απαγορεύουν τη συνεργασία με τη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη».

Οσο για το ενδεχόμενο να αλλάξει στάση μετά τις εκλογές ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, σχολίασε: «Πως θα γίνει αξιόπιστος ένας συνομιλητής που έχει αλλάξει άποψη μέσα σε 24 ώρες; Μια τέτοια συνεργασία θα ήταν ευκαιριακή, χωρίς πραγματική βούληση και ειλικρίνεια. Μπορεί να οδηγήσει σε παραλυσία, σε φρένο αντί για γκάζι».

Και σε ένα ακόμη άνοιγμα στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ συμπλήρωσε λέγοντας: «Με ένα μέρος των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ δώσαμε κοινούς αγώνες. Απευθυνόμαστε στους πολίτες που μπορεί να αισθάνονται κοντά στο ΠΑΣΟΚ. Η χώρα έχει ανάγκη από σταθερό χέρι στο τιμόνι. Μόνο μια ισχυρή και αυτοδύναμη ΝΔ μπορεί να εγγυηθεί ότι η οικονομία και η χώρα θα παραμείνουν στο μονοπάτι της βιώσιμης ανάπτυξης».

Στην αναφορά του στο εκλογικό αποτέλεσμα στην Τουρκία, ο Ακης Σκέρτσος επανέλαβε την επιθυμία συνεργασίας με τη νέα κυβέρνηση στη γείτονα.

Ωστόσο, επεσήμανε, «δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι παρά την ουσιαστική εκτόνωση ως προς τη ρητορική της Τουρκίας των τελευταίων μηνών, ο βασικός πυρήνας της εξωτερικής πολιτικής, οι κεντρικές πολιτικές της επιλογές δεν αλλάζουν. Εχουμε μια και μόνη διαφορά να μας χωρίζει, την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. Εμείς θα συνεχίσουμε την σταθερή εξωτερική μας πολιτική και αυτό σημαίνει ότι θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε τις αποτρεπτικές μας ικανότητες και τις αμυντικές μας ικανότητες χτίζοντας σταθερά νέες συνεργασίες με ισχυρούς διεθνείς συμμάχους. Αυτή είναι η καθαρή θέση της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη».

Και διερωτήθηκε με αφορμή τη συζήτηση περί μετεκλογικών συνεργασιών: «Σε μία κυβέρνηση συνεργασίας με αποκλίνουσες προσεγγίσεις και στην εξωτερική πολιτική -θυμίζω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ψήφισε τις αμυντικές δαπάνες, σε αντίθεση με το ΠΑΣΟΚ- πόσο χρόνο θα χρειάζονται άραγε οι κυβερνητικοί εταίροι για να ομονοήσουν σε μια γραμμή αν -ο μη γένοιτο- υπάρξει μια νέα κρίση, διπλωματική ή στο πεδίο;»

«Αυτό -τόνισε- πρέπει να λάβουν υπόψη τους οι πολίτες προσερχόμενοι στις κάλπες».

Οσο για τη σύλληψη του νικητή -πια- των τοπικών εκλογών στη Χειμάρρα, Φρέντι Μπελέρη, από τις αλβανικές αρχές, ο εκπρόσωπος ξεκαθάρισε ότι η συμπεριφορά αυτή δεν θα γίνει ανεκτή και θα έχει συνέπειες για την ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας.

«Αν δεν εκτονωθεί η κατάσταση», διεμήνυσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, «η Ελλάδα θα ασκήσει κάθε μέσο που έχει στα χέρια της για να εμποδίσει την ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας. Θα υπάρξουν συνέπειες όχι μόνο στις ελληνοαλβανικές σχέσεις αλλά και στην ενταξιακή πορεία των Τιράνων προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, την οποία η Ελλάδα έχει στηρίξει έως τώρα. Τα νέα που έρχονται από την Αλβανία για επικράτηση του κ. Μπελέρη επιτείνουν την πίεση στα Τίρανα να αλλάξει στάση».