Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας στο μπρίφινγκ της Πέμπτης | ΑΠΕ-ΜΠΕ
Επικαιρότητα

Απάντηση Πέτσα στην αντιπολίτευση: Προτιμούμε μισθό και όχι επίδομα ανεργίας

«Πολύτιμα όπλα μας, η εμπιστοσύνη που οικοδομήθηκε ανάμεσα σε πολίτες και Πολιτεία, αλλά και ο βηματισμός της κοινωνίας με οδηγό ένα ολοκληρωμένο κυβερνητικό σχέδιο», υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος που χαρακτήρισε επιπόλαια την κριτικής των κομμάτων της αντιπολίτευσης
Protagon Team

Απάντηση στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης για το συνολικό σχέδιο ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας και προστασίας της εργασίας που παρουσίασε στο χθεσινό μήνυμά του προς τον ελληνικό λαό ο Πρωθυπουργός, έδωσε στο μπρίφινγκ της Πέμπτης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

«Θυσιάσαμε έτσι ένα μέρος της ευημερίας μας για να το πετύχουμε» και  τώρα «βρισκόμαστε σε ένα σταυροδρόμι: «θα ακολουθήσουμε το δρόμο που οδηγεί στα λουκέτα και στην ανεργία ή τον άλλο δρόμο που στηρίζει την εργασία;» παρατηρησε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης.

«Εμείς», τόνισε, «διαλέγουμε το δρόμο που μας βγάζει με αλληλεγγύη, με υπευθυνότητα, με κοινωνική δικαιοσύνη και γρηγορότερα από την κρίση. Στηρίζουμε την εργασία. Προτιμούμε μισθό και όχι επίδομα ανεργίας, που άλλωστε είναι πολύ μικρότερο. Που αποξενώνει τον εργαζόμενο από τη δουλειά του. Που απαξιώνει τις δεξιότητές του. Που τον περιθωριοποιεί κοινωνικά. Εμείς συμπληρώνουμε όλα τα μέτρα που πήραμε στην πρώτη φάση της πανδημίας από την αποζημίωση ειδικού σκοπού μέχρι αναστολή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων με το ειδικό πρόγραμμα ‘Συνεργασία’».

Επιπόλαια η κριτική της αντιπολίτευσης

«Εκεί που θα υπήρχαν αναπόφευκτα λουκέτα, ιδίως στον τουρισμό, στις μεταφορές, τον πολιτισμό και στην εστίαση, εμείς διατηρούμε τις θέσεις εργασίας, χωρίς μεταβολή των εργασιακών σχέσεων. Διατηρούμε δηλαδή το μισθό των εργαζομένων», επεσήμανε ο κ. Πέτσας και χαρακτήρισε επιπόλαια την κριτική που ασκείται από την αντιπολίτευση:

«Η κριτική ότι δήθεν με αυτή την πολιτική μειώνονται οι μισθοί κατά 20%, όπως προβάλλει από χθες η αντιπολίτευση, είναι επιπόλαια. Ανεύθυνη. Και ψεύτικη».

«Δεν υφίσταται σύγκριση με κάποιον αριθμό εκεί που θα έμπαινε λουκέτο. Αλλά, μόνο με το μηδέν. Με την ανεργία. Και την ανασφάλεια», παρατήρησε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και «αυτά αντιμετωπίζουμε με το Σχέδιό μας. Τα πραγματικά προβλήματα. Όχι τα φανταστικά. Αυτά που απασχολούν τον κόσμο. Όχι αυτά που κατασκευάζει η αντιπολίτευση. Και ο κόσμος της εργασίας το καταλαβαίνει καλά. Και όσο η οικονομική και κοινωνική ζωή της χώρας επανέρχεται στη νέα κανονικότητα θα γίνεται αντιληπτό από όλους».

Μείωση φόρων, ρευστότητα

Για να μπορέσει ο ιδιωτικός τομέας να αντέξει, δεν αρκεί όμως μόνο η στήριξη της εργασίας, αλλά χρειάζεται ελάφρυνση των φορολογικών βαρών και χορήγηση ρευστότητας.  σημείωσε ο κ. Πέτσας απαριθμώντας τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης:

-Επεκτείνει τη δυνατότητα αναστολής πληρωμής φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων.

-Επεκτείνει το δικαίωμα αναστολής σύμβασης εργασίας.

-Επεκτείνει την αποζημίωση ειδικού σκοπού.

-Επεκτείνει την κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών.

-Συνεχίζει τη μείωση των ενοικίων στο σύνολο των πληττόμενων επιχειρήσεων.

-Ολοκληρώνει την καταβολή του πρώτου κύκλου της επιστρεπτέας προκαταβολής για την οποία περισσότερες από 53.000 επιχειρήσεις, κυρίως μικρές και μεσαίες, οριστικοποίησαν την αίτησή τους.

-Προχωρά τα εργαλεία της επιδότησης επιτοκίου, των εγγυοδοτικών μηχανισμών και της διαμόρφωσης ενός νέου θεσμικού πλαισίου για πιστώσεις σε μικρές επιχειρήσεις.

-Για την περίοδο 1 Ιουνίου-31 Οκτωβρίου 2020 μειώνεται ο Φ.Π.Α.:

-Εκπίπτουν οι δαπάνες επιστημονικής και τεχνολογικής έρευνας που θα πραγματοποιηθούν από 1η Σεπτεμβρίου, από τα ακαθάριστα έσοδα των επιχειρήσεων προσαυξημένες κατά 100%, έναντι 30% που είναι σήμερα.

-Δημιουργείται Εθνικό Μητρώο Νεοφυών Επιχειρήσεων, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα, ώστε να υπάρχει ένα συνεκτικό πλαίσιο ανάπτυξης στοχευμένων πολιτικών υποστήριξης του δυναμικού αυτού οικοσυστήματος.

-Δίνονται κίνητρα σε φυσικά πρόσωπα [angel investors] που εισφέρουν επενδυτικά κεφάλαια για νεοφυείς επιχειρήσεις, με τη μορφή εκπτώσεων φόρου επί του ποσού που επενδύεται.

-Δρομολογείται πρόγραμμα στο οποίο το Κράτος θα επιδοτεί, για ορισμένο χρονικό διάστημα, σημαντικό μέρος των μηνιαίων δόσεων όσων πλήττονται από τις συνέπειες του κορονοϊού, και έχουν δάνεια με υποθήκη την πρώτη τους κατοικία.

Επίσης, στο μέτωπο της ρευστότητας, βρίσκονται σε εξέλιξη δράσεις, με τη συνεργασία των ευρωπαϊκών Αρχών και της Αναπτυξιακής Τράπεζας, που φτάνει στο 1,88 δισ. ευρώ και με τη μόχλευση θα προσθέσουν έως το τέλος του χρόνου άλλα 5 δισ. ευρώ στην πραγματική οικονομία. Συγκεκριμένα:

-Από χθες οι επιχειρήσεις έχουν ξανά τη δυνατότητα να κάνουν αίτηση στο ταμείο ΤΕΠΙΧ ΙΙ για τα δάνεια που δίνει η Αναπτυξιακή Τράπεζα για κεφάλαιο κίνησης με μηδενικό επιτόκιο για τα πρώτα δύο χρόνια και μηδενικό επιτόκιο στο 40% του κεφαλαίου της συμμετοχής ΤΕΠΙΧ ΙΙ για την υπόλοιπη διάρκεια. Λόγω της μεγάλης συμμετοχής η μόχλευση από το 1,3 δισ. ευρώ αυξήθηκε στα  2 δισ. ευρώ.

-Το αργότερο μέχρι τις αρχές Ιουνίου, ξεκινά το  εγγυοδοτικό ταμείο ύψους 2 δισ. ευρώ, το οποίο με τη συνολική μόχλευση ρευστότητας μέσω τραπεζικού συστήματος φτάνει τα 7 δισ. ευρώ, με εγγυημένο το 80% του δανείου για όλες τις επιχειρήσεις.

Παράλληλα, αρχίζουν και «τρέχουν» διάφορα χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως:

-Κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών για έργα σε ενέργεια, κυκλική οικονομία και κρίσιμες υποδομές: Με αναμενόμενη μόχλευση έως 3 δισ. ευρώ.

-Συγχρηματοδότηση (δάνεια) μαζί με πιστωτικά ιδρύματα σε στρατηγικούς τομείς της ελληνικής οικονομίας.

-Συνεπενδυτικό κεφάλαιο για equity για προσέλκυση ξένων θεσμικών επενδυτών με στόχο τη χρηματοδότηση γρήγορα αναπτυσσόμενων ελληνικών επιχειρήσεων.

Ηδη, σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, οι ευρωπαϊκές Αρχές έδωσαν έγκριση για πρόσθετη ενίσχυση των επενδυτικών σχεδίων, ύψους 2,7 δισ. ευρώ.  Αυξήθηκε έτσι το περιθώριο για φορολογικές απαλλαγές, αλλά και για ρευστό χρήμα σε επιχειρήσεις που υλοποιούν αναπτυξιακά σχέδια περισσότερο από το 100%.  Ο πρώτος κύκλος έληξε και θα εγκριθούν περίπου 2.000 αιτήσεις, δηλαδή σχεδόν όλες.

Δρομολογήθηκε ο νέος κύκλος για τη γενική επιχειρηματικότητα -ύψους 350 εκατ. ευρώ- και για την επιχειρηματικότητα πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων, ύψους 150 εκατ. ευρώ.

Από τον Μάρτιο μέχρι σήμερα, εγκρίθηκαν 4 νέα έργα ΣΔΙΤ ύψους 365 εκατ., ενώ τον Ιούνιο δημοπρατούνται 8 έργα ύψους 1,5 δισ. ευρώ. Επίσης, έχουν εγκριθεί  νέες στρατηγικές επενδύσεις ύψους 700 εκατ. ευρώ, έως το τέλος του χρόνου, καθώς και νέες στρατηγικές επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ύψους 80 εκατ. ευρώ. Μπαίνουν επίσης σε άμεσο προγραμματισμό 40 μεγάλα έργα συνολικού προϋπολογισμού 6 δισ. ευρώ.

Παράλληλα δημιουργείται μηχανισμός ωρίμανσης των έργων, όπως ακριβώς πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για την παρακολούθηση της ωρίμανσης των μελετών και της  υλοποίησης των έργων και της ταχύτερης  απορρόφησης όλων των χρηματοδοτικών πόρων.

Ολα αυτά τα εργαλεία ρευστότητας, πάνω στο θεμέλιο της Εμπιστοσύνης, χρηματοδοτούν επενδυτικά σχέδια που μετουσιώνονται σε δουλειές και εισόδημα φέρνοντας βιώσιμη ανάπτυξη στον τόπο. Και ακριβώς επειδή είναι τόσο σημαντικά αυτά τα εργαλεία, εξήγησε ο κ. Πέτσας, δημιουργούμε Παρατηρητήριο Ρευστότητας που θα παρακολουθεί την πορεία δανειοδότησης των επιχειρήσεων από τις τράπεζες.

Επαναλαμβάνοντας τη σχετική αναφορά του Πρωθυπουργού, ο εκπρόσωπος σημείωσε εξάλλου ότι σήμερα είμαστε σε θέση «να περπατήσουμε στη γέφυρα που μας περνάει από την άμυνα στην υγεία, στην επίθεση προς την πρόοδο».

Και «πολύτιμα όπλα μας», όπως υπογράμμισε, «θα είναι η εμπιστοσύνη που οικοδομήθηκε ανάμεσα σε πολίτες και Πολιτεία αλλά και ο βηματισμός της κοινωνίας με οδηγό ένα ολοκληρωμένο κυβερνητικό σχέδιο».