Αμεση ήταν η απάντηση της Αθήνας στον επίμονο ισχυρισμό του τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ότι «κάθε ελληνικό νησί δεν μπορεί να έχει υφαλοκρηπίδα».
«Είναι σαφές», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, «και προκύπτει και από την πρόσφατη συμφωνία με την Ιταλία για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, ότι το διεθνές Δίκαιο και το διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας προβλέπουν ακριβώς για τα νησιά μας ότι έχουν υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ. Είναι κάτι που επανειλημμένως έχουν επιβεβαιώσει με τις δημόσιες δηλώσεις τους και άλλες μεγάλες χώρες. Οπως οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής».
«Με γνώμονα το διεθνές δίκαιο προχωρούμε και θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί, για να προασπίσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα…Εξαρτάται από την Τουρκία να θέσει τέρμα στις προκλητικές ενέργειες της, ώστε να αντιμετωπίζεται από την Ευρώπη ως εταίρος σταθερός, που σέβεται το διεθνές δίκαιο και είμαστε έτοιμοι να τον συνδράμουμε και όχι κάποιος που προκαλεί στην Ανατολική Μεσόγειο», σημείωσε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης κατά την τακτική ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.
Οπως είπε, ο ίδιος ο Πρωθυπουργός «θέτει το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας σε όλα τα fora.
»Αυτό που θέλουμε είναι σχέσεις καλής γειτονίας και είναι στο χέρι της άλλης πλευράς να δείξει ότι το επιθυμεί και η ίδια…
»Σε αυτή τη φάση αναδεικνύουμε όλες τις ενέργειες της τουρκικής προκλητικότητας. Και είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ό,τι χρειαστεί, ώστε να προασπίσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα», επανέλαβε ο κ. Πέτσας.
Ο Πρωθυπουργός, συνέχισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, «αναπτύσσει πρωτοβουλίες σε διεθνές επίπεδο για την ανάδειξη των συνεχιζόμενων τουρκικών προκλήσεων και τη διασφάλιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας. Για την ενίσχυση των στρατηγικών συμμαχιών της Πατρίδας μας στην ευρύτερη γειτονιά μας, την ανάπτυξη πολύπλευρων συνεργασιών, την προσέλκυση επενδύσεων. Και βέβαια για την προώθηση, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, των αποφάσεων που θα φέρουν πιο γρήγορα και θα κάνουν πιο δυνατή την ανάκαμψη της οικονομίας και την ανάταξη της κοινωνίας μας».
Αναφερόμενος εξάλλου στην επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια στο Κάιρο, έκανε λόγο για ένα σημαντικό βήμα ώστε Ελλάδα και Αίγυπτος να ξαναπιάσουν το νήμα της διαπραγμάτευσης για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών μεταξύ των δύο χωρών.
«Η συζήτηση με την Αίγυπτο είναι μία συζήτηση που διαρκεί τα τελευταία 15 με 16 χρόνια. Επομένως, όταν έχουμε μία οριοθέτηση θαλάσσιας ζώνης με την Ιταλία, αυτό δημιουργεί ένα καλό προηγούμενο, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί, για να προχωρήσουμε σε οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με άλλες χώρες της περιοχής. Για αυτό λέμε ότι ξαναπιάνουμε το νήμα υπό το φως και των εξελίξεων σε ένα καλό κλίμα», κατέληξε στη σχετική αναφορά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.