«Με τρία διεθνή κείμενα είναι σαφής η ιδιοκτησία των Ιμίων στην Ελλάδα και καλό είναι να το πάρει χαμπάρι η Τουρκία ότι στην πλευρά τουλάχιστον του Αιγαίου οφείλει και θα είναι ωφέλιμο και για την ίδια να λειτουργεί με βάση το διεθνές δίκαιο. Η Ελλάδα είναι κατά πολύ πιο οργανωμένη χώρα σε όλα τα πεδία και τους τομείς από το Ιράκ και τη Συρία».
Με τη δήλωσή του αυτή επέλεξε να απαντήσει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς στην πρωτοφανή ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών για το ιδιοκτησιακό καθεστώς των Ιμίων, με την οποία όχι απλά αμφισβητείται η ελληνική κυριαρχία στις βραχονησίδες, αλλά θεωρείται το έδαφος, ο θαλάσσιος και ο εναέριος χώρος τους μέρος της τουρκικής επικράτειας.
Σε επίσημη ανακοίνωση από το υπουργείο Εξωτερικών για τους τουρκικούς ισχυρισμούς αναφέρονται αναλυτικά τα εξής:
Ενώ η Ευρωπαϊκή Ενωση καλεί την Τουρκία να σέβεται το ευρωπαϊκό δίκαιο, εκείνη απαντά με μία ανακοίνωση προκλητικής καταστρατήγησής του. Επαναλαμβάνει μία κατάφωρα παράνομη θέση, αγνοώντας ότι το νομικό καθεστώς του Αιγαίου είναι απολύτως κατοχυρωμένο από το διεθνές δίκαιο. Η ελληνική κυριαρχία επί των Ιμίων είναι σαφής και αναμφισβήτητη σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λωζάννης του 1923, των Ιταλοτουρκικών Συμφωνιών του 1932 και της Συνθήκης των Παρισίων του 1947.
Για άλλη μια φορά η κριτική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς την Τουρκία της προκάλεσε παραλογισμούς. Την καλούμε να συνέλθει και να αξιοποιήσει τις διαπιστώσεις της έκθεσης της Επιτροπής ως ένα χρήσιμο εργαλείο αυτοκριτικής προς βελτίωση της εικόνας της, τόσο έναντι της κοινής της γνώμης όσο και έναντι της διεθνούς κοινότητας.
«Η χώρα χρειάζεται ψυχραιμία και πρέπει να το επιδεικνύει η πολιτική ηγεσία και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, πρέπει να είμαστε πιο νηφάλιοι και να εκτιμάμε τα πράγματα με προσοχή, διότι αν ήμουν Ερντογάν και έβλεπα πώς αντιδρά η Ελλάδα σαν συνολική κοινωνία και πολιτική σκηνή στις προκλήσεις της Τουρκίας, θα ήμουν ευχαριστημένος» παρατήρησε ο υπουργός Εξωτερικών σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό 24/7 το πρωί της Τετάρτης. Γιατί, όπως επεσήμανε, «με κάθε πρόκληση υπάρχει μια αναταραχή πολλαπλάσια της σημασίας αυτής της πρόκλησης».
Με αφορμή εξάλλου την τοποθέτηση της ελληνικής σημαίας σε μια σειρά από βραχονησίδες (από τρεις νεαρούς), ο κ. Κοτζιάς ήταν σαφής και αυστηρός στις δηλώσεις του: «Την εξωτερική πολιτική πρέπει να κάνει πριν από όλα το ΥΠΕΞ, και το λέω αυτό προς όλους» υπογράμμισε χαρακτηριστικά «και αν είναι κάποιος να πάρει κάποια πρωτοβουλία στην εξωτερική πολιτική, καλά είναι να σκέφτεται τη συνέχεια».
«Η ελληνική σημαία μπορεί να κυματίζει παντού» είπε, αλλά «πρέπει να σκέφτεσαι επίσης και το πώς και πότε θα υπερασπιστείς αυτή σου την ενέργεια. Εγώ από όσο ξέρω δεν σηκώθηκαν εκεί ελληνικές σημαίες ή δεν κατέβηκαν, πιο σωστά. Πάντως για κάθε ενέργεια που σχετίζεται με την εξωτερική πολιτική πρέπει να σκέφτεται κανείς και τη συνέχεια».
Και ακόμη, «η κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός και το ΥΠΕΞ είναι υπεύθυνοι για την εξωτερική πολιτική και τον συντονισμό της. Δεν θεωρώ καλό να γίνεται εξωτερική πολιτική ή κάποιοι να κάνουν από άλλες μεριές, έξω ίσως και από το θεσμικό σύστημα, εξωτερική πολιτική που δυσκολεύει τη χώρα ή υπονομεύει την πολιτική της» – αυτό ήταν το σχόλιο του κ. Κοτζιά για την ενέργεια των τριών νεαρών από τους Φούρνους.