Αποψη της λίμνης Γκιστόβα | Δήμος Κόνιτσας
Επικαιρότητα

Απάντηση ΓΕΣ μέσω πηγών σε ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ για τη λίμνη Γκιστόβα

Το Google Maps την εμφανίζει «αλβανική» κατήγγειλαν οι βουλευτές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης
Protagon Team

Σε μία τουλάχιστον ατυχή διατύπωση, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλαν με ερώτησή τους στη Βουλή ότι «οι χάρτες της Google Μaps εμφανίζουν την ελληνική αλπική Λίμνη Γκιστόβα (Δρακολίμνη Γράμμου) ως έδαφος της γείτονος χώρας Αλβανίας», ζητώντας επίσημη ενημέρωση για το θεμα και τις ενέργειες στις οποίες προέβη ή σχεδιάζει να προβεί η ελληνική πλευρά.

Η απάντηση στην ερώτηση των μελών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, ήρθε μέσω πηγών από το Γενικό Επιτελείο Στρατού (ΓΕΣ) όπου μεταξύ άλλων διευκρινιζεται ότι ήδη από τις αρχές του περασμένου Ιουνίου έγιναν οι απαραίτητες ενέργειες ώστε να διορδωθεί ο εν λόγω χάρτης της Google – κάτι που έγινε περίπου έναν μήνα πριν καταταθεί η ερώτηση στη Βουλή.

Ακολουθεί η άτυπη ενημέρωση από το Γενικό Επιτελείο Στρατού αναφορικά με τη λίμνη Γκιστόβα:

«Σχετικά με ερώτηση την οποία κατέθεσαν στη Βουλή βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και την αναφορά σε αυτήν ότι «οι χάρτες της Google Μaps εμφανίζουν την ελληνική αλπική Λίμνη Γκιστόβα ως έδαφος της γείτονος χώρας Αλβανίας», διευκρινίζεται ότι η αρμόδια Υπηρεσία του ΓΕΣ, σε συντονισμό με το ΓΕΕΘΑ, είχε προβεί από τις αρχές του Ιουνίου 2024 ήδη στις απαραίτητες ενέργειες προς την Google, με σκοπό τη διόρθωση του χάρτη, σύμφωνα με την οριοθέτηση των συνόρων Ελλάδος – Αλβανίας από το Πρωτόκολλο της Φλωρεντίας. Διόρθωση η οποία επήλθε πριν την κατάθεση της Ερώτησης στη Βουλή, προ 20ημέρου τουλάχιστον».

Η λίμνη Γκιστόβα είναι αλπική λίμνη στη βορειοδυτική Ελλάδα, σε υψόμετρο 2.353 μέτρων, ακριβώς δίπλα στη μεθοριακή γραμμή των ελληνοαλβανικών συνόρων (κάτω το εντυπωσιακό βίντεο του Ευάγγελου Κολοτρώνη από το Youtube.

Τα πλησιέστερα χωριά είναι ο Γράμμος (6 χλμ.) και το Στάρια στην Αλβανία.